Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să prepari Lava Cake perfect: secretele pentru un miez lichid și exterior pufos

    23/02/20253 Mins Read17
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Prăjitura vulcan de ciocolată sau lava cake este un desert clasic, cu un miez moale și exterior pufos. Având o textură bogată, este exact desertul la care toți pofticioșii salivează. Totuși, modul de preparare necesită multă atenție pentru un rezultat ca la carte. În loc să obții acea lavă de ciocolată curgătoare, riscul este să rămâi cu un pandișpan uscat sau, mai rău, să descoperi că nu se desprinde din tavă. Aceste probleme sunt destul de comune în rândul gospodinelor, dar nu trebuie să te descurajeze. Există câteva secrete prin care să obții cel mai apetisant desert, notează Mashed.

    Înarmează-te cu răbdare, pentru că vom analiza cele mai frecvente greșeli pe care le faci când prepari lava cake, de la obținerea acelui centru lichid, la asigurarea unei arome perfecte. Așadar, data viitoare când vei găti această prăjitură, vei ști cum să obții rezultatul dorit. Multe gospodine cred că vulcanul de ciocolată este doar o prăjitură simplă și necoaptă în mijloc. Însă această abordare e greșită! În schimb, secretul este un ganache de ciocolată care să se topească la cuptor.

    Ce fel de ciocolată să folosești pentru un gust bogat

    În ceea ce privește ciocolata, calitatea este esențială. Trung Vu, bucătar și patiser la campusul din New York al Institutului de Educație Culinară, susține că trebuie să folosești ciocolată bună pentru ganache. Se recomandă ciocolata de tip „couverture”, mai bogată în unt de cacao, pentru o topire perfectă. Mărci precum Lindt sunt ideale, iar procentul de cacao influențează intensitatea aromei. În general, cu cât proporția de cacao este mai mare, cu atât gustul prăjiturii va fi mai bogat. Procentul de cacao este foarte important, potrivit lui Davide Negri, patiser-șef la DeQuattro Restaurant Group, care deține cinci restaurante, inclusiv Pane e Vino din Providence, Rhode Island.

    „Cu cât procentul este mai mare, cu atât gustul este mai bogat”, spune el. „De obicei folosesc 65% cacao, dar experimentez cu diferite tipuri și mărci de ciocolată”. Un procent mai mare înseamnă mai multă aromă.

    sursa foto: Freepik
    sursa foto: Freepik

    Unde greșești când prepari lava cake

    De asemenea, crema trebuie să aibă proporțiile corecte de smântână și ciocolată. Dacă folosești ciocolată cu lapte sau albă, va trebui să ajustezi cantitățile de smântână. O altă greșeală frecventă este amestecarea prea energică a ingredientelor. Tehnica duce la un aluat prea dens sau prea ușor, afectând textura prăjiturii. Trebuie să amesteci cu atenție, astfel încât să nu lași cocoloașe de făină. Folosește o spatulă de cauciuc și omogenizează ușor.

    „De multe ori, ciocolata nu este complet încorporată sau este bătută prea mult”, dezvăluie Jennifer Luxmoore, patiser profesionist și proprietara Sin Bakery din Providence, Rhode Island.

    La ce temperatură se coace perfect

    În plus, prăjitura lava cake trebuie coaptă într-un cuptor preîncălzit la temperaturi mai ridicate decât în mod normal, la aproximativ 230°C. În felul acesta, partea exterioară a prăjiturii se coace rapid, în timp ce interiorul rămâne lichid. Timpul de coacere este crucial; o coacere prea lungă va duce la o prăjitură complet gătită, fără „lavă” în mijloc, iar o coacere insuficientă va face ca desertul să nu aibă structura dorită.

    Nu uita nici de tavă! Trebuie unsă cu unt sau ulei, apoi presărată cu cacao pentru ca prăjitura să nu se lipească de pereții săi. Deși prăjitura vulcan de ciocolată pare un desert simplu, fiecare detaliu contează ca să obții acea combinație perfectă de exterior gătit și interior topit, iar cele mai mici greșeli pot face diferența între un succes și un eșec.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Mediu 21/10/2025

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    RECOMANDATE 21/10/2025

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Cultură 21/10/2025

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/2025755 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025622 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025621 Views
    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu
    20/10/2025390 Views
    Recomandate
    Mediu 21/10/20251 Min Read11 Views

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Satul Selemet din raionul Cimișlia are, de acum, nu doar apă potabilă, ci și un…

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Ai făcut albire dentară? Ce alimente recomandă nutriționistul pentru menținerea zâmbetului alb

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.