Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Consumul de mazăre: proteină vegetală care susține masa musculară și oferă sațietate

    21/02/20253 Mins Read21
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Mazărea face parte din acele ingrediente pe care aproape toți le iubim, dar le consumăm mult prea rar. Dulce, rapid de gătit, este sățioasă ca și mâncare scăzută alături de alte legume sau de carne de pasăre, merge minunat în această perioadă cu murături sau ardei copți. Nu balonează la fel de tare ca fasolea și nici nu trebuie să o fierbi ore întregi. Potrivit G4Food, este foarte versatilă ca gust și se poate adapta oricăror exigențe. 

    Bogată în proteine vegetale – susține masa musculară și oferă sațietate. Poate fi prezentă pe masa noastră săptămânal sau prin alternare cu năut, fasole, linte.

    ✅ Sursă excelentă de fibre – ajută digestia și menține glicemia stabilă
    ✅ Conținut ridicat de vitamine și minerale, precum:
    • Vitamina C – antioxidant puternic pentru imunitate;
    • Vitamina K – importantă pentru sănătatea oaselor;
    • Fier – susține producția de hemoglobină și combate anemia. Adăugați câteva picături de lămâie la finalul gătirii mâncării de mazăre pentru o absorbție mai bună a fierului. De asemenea, puteți pune lângă o mâncare scăzută de mazăre și câteva bucăți de ficat sau friptură de vită/mușchiuleț de porc;
    • Magneziu și potasiu – mențin sănătatea inimii și reglează tensiunea arterială

    ✅ Indice glicemic moderat – potrivită pentru diabetici în cantități echilibrate. Nu adăugați zahăr sau cartofi la gătit. Câteva legume rădăcinoase, dovlecei, păstăi de fasole verde vor echilibra foarte bine conținutul de carbohidrați al mâncării.
    ✅ Are proprietăți antioxidante, datorită flavonoidelor și polifenolilor.

    Calorii și Macronutrienți (per 100 g mazăre verde, fiartă)

    • Calorii: ~84 kcal
    • Proteine: ~5.4 g
    • Carbohidrați: ~14 g
    • Fibre: ~5 g
    • Grăsimi: ~0.4 g

    Mazărea are mai multe proteine decât alte produse vegetale similare și un aport caloric moderat, ceea ce o face un aliment ce poate fi mâncat și în meniurile de slăbit. O puteți adăuga în supe de pui și legume, în ciorbe de văcuță, în supele cremă de legume sau supele cremă de mazăre asezonate cu lămâie sau cu iaurt grecesc.

    Este o alternativă vegetală excelentă la proteinele din zer sau soia. Este ideală pentru sportivi, vegetarieni, vegani și persoanele cu intoleranță la lactoză. Nu dă aceleași senzații neplăcute precum cele date de lactoză pentru persoanele cu sensibilitate, iar dacă alegeți să o dizolvați în lapte animal sau vegetal, este chiar plăcută la gust.

    Pudra proteică din mazăre este o sursă completă de proteine și conține toți cei 9 aminoacizi esențiali.

    ✅ Ușor de digerat – nu provoacă balonare ca alte proteine vegetale
    ✅ Fără alergeni – nu conține lactoză, gluten sau soia
    ✅ Susține masa musculară și recuperarea – conținut ridicat de BCAA (aminoacizi cu lanț ramificat)
    ✅ Menține senzația de sațietate – bogată în fibre și proteine, ajută la controlul greutății
    ✅ Indice glicemic scăzut – potrivită pentru diabetici

    Dacă vreți să mai dați jos câteva kilograme, puteți să înlocuiți masa de seară cu un shake din pudră proteică de mazăre și să-l consumați până în ora 18-19 ca ultima masă a zilei. Pe lângă pudra proteică, puteți să adăugați: avocado, cacao pentru un plus de energie și pentru a înlocui măcar vizual mult iubita ciocolată, lapte de migdale, scorțișoară, banană, căpșuni… vă mai gândiți voi ce ingrediente care dau aromă vă plac și îl personalizați după cum vreți.

    Dacă soia este un aliment controversat prin modificarea ei genetică, atunci mazărea devine un înlocuitor foarte bun pentru persoanele ce caută alternative ușor de digerat, bogate în proteine și fără alergeni.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025157 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202597 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.