Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Bunica Maria, analist politic pe TikTok, cucerește internetul cu pasiunea ei pentru lectură

    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu

    Vinete cu brânză la cuptor: o rețetă simplă și gustoasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum alegem creveții: criterii de care să ținem cont

    20/02/20254 Mins Read32
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Creveții, fructele de mare în general, sunt opțiuni sănătoase, ușor de digerat și foarte gustoase dacă știm să le alegem și să le preparăm. Fie că îți place să mănânci pește sau nu, cu siguranță ai încercat cel puțin o dată în viață creveții. Potrivit G4Food, se fac rapid, în doar câteva minute, nu e nevoie să-i decongelezi înainte de gătire, au un gust delicios doar gătiți în puțin unt sau ulei de măsline, cu usturoi și ceva ierburi aromatice, pătrunjel sau oregano, după preferință.

    Bogați în proteine slabe – 100 g creveți conțin ~20 g proteine și doar 85 kcal. Mult mai puțin decât majoritatea variantelor de carne disponibile.

    ✔Conținut redus de grăsimi și calorii – ideal pentru slăbit.
    ✔ Surse excelente de seleniu și zinc – contribuie la imunitate și sănătatea pielii.
    ✔ Conțin astaxantină – un antioxidant puternic benefic pentru inimă și piele.
    ✔ Sursă de Omega-3 – ajută la sănătatea creierului și a inimii.
    ✔ Se digeră rapid.

    Valori nutriționale (per 100 g creveți gătiți)

    Nu îi combinați cu sosuri grase de smântână sau maioneză. Degeaba sunt ei dietetici dacă îi gătim cu jumătate de pachet de unt sau îi punem în combinații tip risotto cu mult unt și parmezan.

    • Calorii: ~85 kcal
    • Proteine: ~20 g
    • Grăsimi: ~0.5 g
    • Carbohidrați: ~0 g

    Atunci când vrei să ții dietă sau pur și simplu să îți ții caloriile sub control și să nu te îngrași, este esențial să diversifici.

    Un truc la gătit ar fi acela de a nu ține creveții foarte mult pe foc. Ei se gătesc vreme de doar câteva minute, la foc mediu, și nu mai trebuie ținuți mult după ce a ieșit acea zeamă din ei și au devenit roz (semn că sunt gătiți).

    Cum alegem creveții?

    Proaspeți vs. Congelați:

    ✔ Creveții proaspeți trebuie să aibă miros ușor de mare, nu de amoniac. Verificați data de expirare și luați-vă câteva zile marjă până îi veți găti.
    ✔ Ochii trebuie să fie lucioși și negri, iar carapacea elastică și fermă.
    ✔ Creveții congelați trebuie să fie bine sigilați, fără gheață excesivă (semn că nu au fost decongelați și recongelați). Uitați-vă cu atenție pe ambalaj și verificați aceste semne.

    Decorticați vs. Întregi:

    ✔ Creveții întregi păstrează mai bine aroma și textura. Sunt considerați mai de calitate decât cei congelați și fierți, întrucât sunt mai puțin procesați și sunt mai gustoși în farfurie.
    ✔ Cei decorticați sunt mai practici, dar uneori pot avea aditivi.

    Culoare:

    ✔ Creveții cruzi sunt gri-verzui sau translucizi. Cumpărați pachete mai mari ca gramaj pentru că, în felul acesta, obțineți un raport cantitate-preț mai bun.
    ✔ Dacă sunt rozalii, înseamnă că sunt deja gătiți. Asta înseamnă că îi veți mai ține pe foc foarte puțin, pentru a nu se usca și deveni prea tari.

    Origine:

    ✔ Creveții sălbatici sunt mai gustoși, dar mai scumpi.
    ✔ Cei de crescătorie pot conține aditivi, așa că verifică eticheta.

    Ce să eviți?

    Creveții cu pete negre sau carne moale și lipicioasă (semn că au expirat și nu ar mai trebui consumați).
    Cei cu miros puternic de amoniac – indică descompunere. Peștele și fructele de mare nu ar trebui să miroasă foarte tare.
    Produsele cu aditivi precum E450 (polifosfați), care rețin apa și modifică textura.

    Sfat util: Uită-te cu atenție la data de expirare și la etichetă atunci când cumperi. Nu uita de punga de creveți prea mult în frigider – gătește-o cu prioritate, în rețete simple, și bucură-te de gustul lor fără a fi umbrit de alte ingrediente complicate puse alături.

    Rețetă simplă și rapidă de creveți

    Dacă alegi creveți cruzi decorticați, îi poți găti astfel:
    -Trage-i câteva minute în tigaie, în puțin unt sau ulei de măsline, împreună cu câțiva căței de usturoi tocați.
    -La final, adaugă zeamă de lămâie și pătrunjel proaspăt.
    -Servește-i alături de o felie de pâine prăjită și nu vei mai avea nevoie de nimic altceva lângă.

    Articole asemănătoare

    Cultură 21/10/2025

    Bunica Maria, analist politic pe TikTok, cucerește internetul cu pasiunea ei pentru lectură

    Cultură 20/10/2025

    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu

    Gastronomie 20/10/2025

    Vinete cu brânză la cuptor: o rețetă simplă și gustoasă

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/2025753 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025618 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025613 Views
    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu
    20/10/2025362 Views
    Recomandate
    Cultură 21/10/20252 Mins Read2 Views

    Bunica Maria, analist politic pe TikTok, cucerește internetul cu pasiunea ei pentru lectură

    Bunica Maria, originară din Republica Moldova, a devenit populară pe TikTok după ce a apărut…

    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu

    Vinete cu brânză la cuptor: o rețetă simplă și gustoasă

    Legătura dintre zahăr, insulină și acnee: sfaturi pentru o piele sănătoasă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Bunica Maria, analist politic pe TikTok, cucerește internetul cu pasiunea ei pentru lectură

    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu

    Vinete cu brânză la cuptor: o rețetă simplă și gustoasă

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.