Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum se congelează mâncarea gătită, pentru a economisi timp și a evita risipa. Mici secrete și recomandări

    19/02/20254 Mins Read36
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Tot mai mulți oameni folosesc congelatorul nu doar pentru a congela alimente în stare naturală. Se poate conserva la fel de bine și mâncarea gata făcută, cu unele mici condiții. În acest fel, putem reduce mult timpul petrecut în bucătărie. Pentru că a găti porții duble, nu presupune un consum dublu de timp, dar presupune o economie de timp ulterioară mult superioară celui investit în a găti la dublu. Este unul dintre capitolele conceptului de batch cooking.

    Respectând câteva reguli simple putem congela și conserva cu ușurință o parte din preparate. Plecând de la această premiză, e nevoie să cunoaștem care tip de preparat merge mai bine la congelator și care nu, și cum putem optimiza această metodă de conservare. Iată mai jos o serie de reguli elaborate de publicația gastronomică italiană cookist.it pentru a avea preparate care să își păstreze calitățile după congelare și decongelare.

    1.Alimentele trebuie gătite mai puțin

    Fie că este vorba de legume sotate sau umplute, cum ar fi ardeii sau dovleceii, chiftele sau cartofi gratinați, este esențial să reducem timpul de gătire înainte de congelare. În timpul decongelării și cu atât mai mult dacă după decongelare sunt reîncălzite, carnea, peștele și legumele își continuă procesul de gătire. Astfel, gătindu-le mai puțin înainte de congelare, evităm să avem preparate prea moi sau supra-gătite după decongelare.

    2.Mai puține condimente și sare

    Este indicat să folosim foarte puțină sare în timpul gătirii, pentru că în timpul congelării aceasta poate deshidrata alimentele, afectându-le gustul și textura. Cel mai bine este, în acest caz, să adăugăm sarea după decongelare. Același principiu se aplică și la usturoi, ceapă, piper sau alte condimente puternice – este recomandat fi fi adăugate în cantități reduse pentru a evita ca acestea să acopere gustul natural al preparatelor.

    3.Mâncarea se congelează porționată

    După gătire, este indicat să împărțim alimentele în porții individuale înainte de congelare. Acest lucru previne risipa alimentară și permite să avem întotdeauna o porție gata de consum. Utilizarea recipientelor mici este o metodă eficientă pentru a consuma în manieră optimă produsul după decongelare. Însă, totodată, congelarea mai rapidă a unor cantități mici ajută mai bine și la prezervarea calităților organoleptice și nutriționale ale mâncării.

    4.Regula pentru sosuri, supe și mâncăruri cu lichid

    Dacă intenționăm să congelăm orez, paste în supă sau supe groase, este recomandat să separăm lichidul de ingredientele solide. De exemplu, supa se păstrează mai bine într-un borcan de sticlă, în timp ce legumele sau pastele pot fi depozitate într-o pungă de plastic pentru alimente. Această metodă ajută la menținerea texturii și aromei preparatelor.

    5.Amidon de cartofi în loc de făină

    Dacă pregătim supe, ciorbe sau sosuri ce conțin făină, este recomandat să o înlocuim cu amidon de cartofi. Este mult mai potrivit pentru că previne modificarea texturii preparatelor după decongelare.

    6.Mâncarea trebuie răcită rapid după gătire

    Pentru a congela corect alimentele gătite, procesul de răcire este esențial. Mâncarea trebuie să se răcească cât mai repede posibil după gătire. O metodă eficientă este transferarea alimentelor într-un recipient și scufundarea acestuia într-un alt recipient mai mare, plin cu apă și gheață. Mâncarea se congelează doar după ce s-a răcit complet, deoarece introducerea alimentelor fierbinți în congelator poate afecta eficiența acestuia.

    7.Recipiente potrivite

    Alegerea recipientului este foarte importantă atunci când congelăm alimente gătite. Dacă nu avem pungi speciale pentru congelare, puteți folosi recipiente din sticlă sau plastic rigid, închise ermetic. Dacă folosim pungi de plastic, trebuie să ne asigurăm că eliminăm cât mai mult aer posibil înainte de a le sigila. O alternativă și mai bună este să congelăm în pungi vidate, folosind un aparat de vidat.

    8.Unele alimente gătite nu ar trebui congelate

    Deși congelarea este o metodă de conservare foarte bună, anumite alimente nu se pretează bine acestui proces. Printre acestea se numără cele care conțin legume cu frunze verzi, ouă, cartofi, castraveți, roșii și ceapă. În măsura posibilului, este de evita să congelăm aceste alimente, deoarece își pierd textura și gustul după decongelare.

    9.Alimentele decongelate nu se recongelează

    Regula de aur: odată ce un aliment a fost decongelat, trebuie consumat și nu trebuie recongelat. Motivul este că alimentele își pierd mare parte din gust, textură și valoare nutritivă după o a doua congelare. Respectând sfaturile de porționare, putem evita situația în care suntem nevoiți să aruncăm sau să recongela mâncarea.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Gastronomie 07/12/2025

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    RECOMANDATE 06/12/2025

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.651 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.155 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.025 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025335 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20255 Mins Read49 Views

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    În sezonul rece riscul de îmbolnăvire este mult mai mare din cauza unor factori care…

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.