Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât de des trebuie să ascuți cuțitele: recomandările experților

    07/02/20252 Mins Read35
    Sursa foto: Dreamstime
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Probabil cu toții am auzit că „cel mai important instrument pentru orice bucătar este un cuțit ascuțit”. Dar ce înseamnă, de fapt, „ascuțit”? Cât de des ar trebui să ascuți un cuțit de bucătărie? Poate acel șlefuitor care stă de ani de zile în blocul tău de cuțite să facă același lucru? Doi experți din domeniu, Bernard Janssen de la Zwilling și Jason Vaske de la Viking Culinary, au explicat toate acestea pentru thespruceeats.com.

    Cât de des trebuie să-ți ascuți cuțitele

    Cu excepția cazului în care lucrezi într-o bucătărie profesională sau folosești cuțitele zilnic, de mai multe ori pe zi, ar trebui să le ascuți de două sau trei ori pe an, spune Janssen. Vaske recomandă și el această frecvență, deși amândoi sunt de părere că acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Cât de des îți folosești cuțitele, în fiecare zi sau doar de câteva ori pe săptămână, de exemplu — ce tai, unde îți depozitezi cuțitele și suprafața pe care tai toate sunt factori importanți în stabilirea unui program ideal de ascuțire. De menționat că, deși tăvile din lemn de tip end-grain sunt mai scumpe, acestea sunt mai blânde cu cuțitele, ceea ce duce la o ascuțire mai rară.

    Regula generală pentru ascuțirea cuțitelor este simplă, spune Vaske: „Când utilizatorul observă o scădere a capacității de a tăia ușor prin alimente, este probabil timpul să îți ascuți cuțitul.”

    Care este diferența dintre ascuțirea și șlefuirea cuțitelor

    Chiar dacă nu ai unelte pentru a-ți ascuți cuțitele acasă, este posibil să deții deja echipamentul necesar pentru a le șlefui. Ambele practici sunt esențiale pentru o întreținere corectă a cuțitelor: Poți considera ascuțirea ca fiind un tratament intensiv, iar șlefuirea ca întreținere regulată. „Ascultirea creează un nou vârf prin îndepărtarea materialului, în timp ce șlefuirea este procesul de realiniere a vârfului existent al cuțitului”, explică Vaske.

    Șlefuirea unui cuțit nu durează mult, ceea ce este un lucru bun, deoarece ar trebui să fie făcută regulat. „Dacă un cuțit este folosit zilnic, recomand să-l șlefuiască de câteva ori pe săptămână”, spune Janssen. „Un profesionist va șlefui de mai multe ori pe zi.”

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 26/12/2025

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Gastronomie 26/12/2025

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025154 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202579 Views
    Recomandate
    Gastronomie 26/12/20254 Mins Read29 Views

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    Dacă ești în căutarea unei gustări sărate și crocante, bogate în proteine și fibre, oleaginoasele sunt o…

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.