Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să congelezi mâncarea care rămâne de la sărbători? Soluții pentru combaterea risipei alimentare

    28/12/20242 Mins Read33
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ai făcut prea multă mâncare de sărbători? Nu e o problemă, căci unele feluri de bucate pot fi congelate.

    Sarmalele le putem congela așezate în oală (dacă spațiul din congelator ne permite) sau puse în cutii/ pungi de plastic închise ermetic. În general porțiile care merg la congelator e bine să fie mai mici, pentru a le decongela repede. Dezghețăm doar cantitățile pe care le consumăm imediat, căci un produs decongelat nu se recongelează niciodată.

    Ce alte preparate de pe masa se mai congelează?

    1. Friptura, în primul rând, fie ea de pui, curcan sau porc. Cel mai bine este să o tăiem felii și să o porționăm în punguțe. Includeți și sosul, dacă are.
    2. Cârnații, fie ei proaspeți, afumați sau prăjiți. De asemenea, nu-i puneți la grămadă într-o pungă mare. Porțiile individuale sunt recomandate. Și desigur nu amestecați cârnații cruzi cu cei gătiți, pentru a nu contamina cu eventuale bacterii mâncarea.
    3. Șoricul. Se conservă perfect pentru o lună în frigider. Dacă doriți porții mai mici, puteți tăia feliuțe și congela în această formă.
    4. Mezelurile. Mai puțin toba, care trebuie consumată proaspătă, nu poate fi ținută mai mult de 2-3 zile pentru că se alterează repede. Restul mezelurilor de Crăciun de care v-ați săturat, dar nu vreți să le aruncați, vor fi perfecte peste o saptămână, două, scoase din congelator.
    5. Chifteluțe. Puneți-le fără grijă în congelator. Săptămâna viitoare faceți o mâncare cu sos din ele.
    6. Slănina. Chiar este recomandată congelarea ei, deoarece nu se consumă în cantități mari. Când avem nevoie de câteva feliuțe, tăiem din calupul congelat și preparăm o omletă, de pildă.
    7. Cozonacul, pâinea, fursecurile, turta dulce și blatul de tort. Atât timp cât nu au gelatină sau creme de unt se congelează fără nicio problemă. Decât să mâncăm toate dulciurile de teamăcă se vor strica sau usuca, mai bine le păstrăm și le servim ca desert treptat, la ocazii, în weekend.

    Ce NU congelăm niciodată

    1. Maioneza, prin urmare nici salata de boeuf sau ouăle umplute.
    2. Cartofii și orezul. Nu rezultă ceva gustos la decongelare, au nevoie de puțină pregătire înainte de a-i congela. Mai bine nu.
    3. Piftia. Își va schimba textura după decongelare, e preferabil să evităm.
    4. Cremele de unt, frișca și prăjiturile cu gelatină. Nu le place frigul intens și mai ales decongelarea.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025331 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.