Micul dejun îți setează starea pentru întreaga zi, de aceea este important să conțină alimente care nu activează răspunsul de stres al organismului. Prima masă a zilei ajută la menținerea echilibrului hormonal, reglarea nivelului de zahăr din sânge și reglarea nivelului de stres. Atunci când ne trezim, nivelul cortizolului este destul de crescut, iar unele alimente, în loc să-l scadă, te vor face și mai stresată pe parcursul zilei, scrie andreearaicu.ro.
Iată ce să nu consumi dimineața ca să nu activezi răspunsul de stres al organismului, conform unui expert în nutriție citat de MindbodyGreen.
- Smoothie din fructe (care e mai mult un milkshake)
Deși smoothie-urile sunt recomandate adesea ca o modalitate ușoară și portabilă de a-ți lua o porție bună de proteine și antioxidanți, cele mai multe sunt de fapt un fel de milkshake dulce. În special smoothie-urile care sunt făcute doar din fructe foarte dulci (de multe ori banane și mango, care au un indice glicemic ridicat) sau cu iaurturi care au adaos de fructe și zahăr, de unde și gustul acela delicios.
Fără grăsimi bune sau proteine care să reducă efectele de creștere a zahărului din sânge, un astfel de smoothie poate provoca o creștere bruscă a energiei, dar câteva ore mai târziu vei experimenta o prăbușire, stări de oboseală, anxietate și iritabilitate.
- Bolurile cu granola și fructe uscate
Fructele bogate în antioxidanți pot fi bune pentru micul dejun, dar bolurile ce conțin fructe uscate și granola îndulcită cu miere au un indice glicemic uriaș și îți compromit sănătatea și puterea de concentrare pe parcursul zilei. - Cafele cu toppinguri
Pentru mulți oameni, cafeaua este motivul pentru care se ridică dimineața din pat. Însă dacă apelezi la cele cu mult zahăr și arome artificiale, îți vei crește rapid inflamația din corp și creier. Optează mai bine pentru o cafea neagră, fără zahăr, în care poți adăuga un pic de lapte integral (dacă nu ai intoleranță la lactoză). Un alt lucru important: cafeaua nu ar trebui să fie micul tău dejun și nu ar trebui consumată pe stomacul gol. Mănâncă mai întâi un mic dejun plin de proteine și grăsimi bune, și abia apoi bea cafea. - Cereale
E ușor să-ți faci un mic dejun cu cereale: nu trebuie decât să le pui într-un bol și să adaugi lapte. Totuși, nutriționiștii avertizează că există multe tipuri de cereale care sunt extrem de dăunătoare pentru organism. Alege-le pe cele integrale, cu o selecție de nuci, grăsimi sănătoase și multe fibre care să-ți hrănească microbiomul intestinal.
Verifică întotdeauna eticheta când mergi în magazin, pentru că până și cele considerate sănătoase pot ascunde mult zahăr adăugat și alte ingrediente dăunătoare cu care nu vrei să-ți începi ziua.
- Wraps cu lipie
În timp ce acele sandvișuri în lipie pot fi făcute cu ingrediente sănătoase, lipia în sine îți aduce o porție inutilă de carbohidrați simpli și amidon rafinat. Pentru ca acest mic dejun să fie mai sănătos pentru creier, elimină lipia și mănâncă ouă amestecate cu tofu organic, fără OMG, legume proaspete, fasole neagră și un strop de salsa. - Iaurturi cu fructe
Fructele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi fructele de pădure, sunt benefice, deoarece conțin fibre și polifenoli, susținând în același timp microbiomul intestinal. Însă dacă optezi pentru iaurturile îndulcite cu arome de fructe, îți vei compromite ziua de la primele ore. Acestea îți ridică brusc glicemia și nu-ți aduc nutrienții de care corpul tău are nevoie.
Este important să verifici valorile nutriționale: 4 grame de zahăr înseamnă 1 linguriță – așa că ai grijă să nu consumi 6-8 lingurițe de zahăr când mănânci un iaurt așa-zis „sănătos” la micul dejun. Optează pentru un iaurt grecesc natural, neîndulcit, în care să adaugi tu afine și nuci, de exemplu.
- Croissant și cafea
E alegerea multor persoane dimineața, mai ales dacă te grăbești către muncă. Croissantele cu unt sunt delicioase și merg de minune cu o cafea bună, însă este o combinație care va face ravagii pentru organismul tău. Nu îți oferă o bază potrivită pentru concentrare susținută și stare de spirit bună pe parcursul zilei. Croissantele sunt bogate în carbohidrați rafinați și grăsimi inflamatorii, ceea ce poate provoca ceață mentală, lipsă de concentrare și iritabilitate. Atunci când adaugi cafeaua, mai ales îndulcită, aceste efecte negative se dublează.