Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Uncategorized

    Baba Neagră de la Nordul Moldovei, propusă în patrimoniul UNESCO

    16/11/20243 Mins Read45
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email
    Baba Neagră, un desert originar din nordul R. Moldova, a fost propus pentru includerea în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Desertul este un adevărat simbol gastronomic al R. Moldova. Are o textură poroasă, elastică, cu găuri subțiri care se formează în timpul coacerii, care îi oferă „babei” un aspect impresionant, relatează DW. 
    Inițiativa de a include Baba Neagră în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO a fost lansată în vara anului 2024 de către Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO, în cadrul acțiunilor de celebrare a francofoniei, unde desertul a fost prezentat reprezentanților din 20 de țări.

    Tradițional, la nunți, babele sunt gătite în pereche. Baba neagră simbolizează mirele, iar baba albă – mireasa.Livia Ursan, din satul Fetești, a moștenit rețeta de la mama ei, la fel cum și aceasta a primit-o de la mama sa.

    Femeile din sat spun că nu știu cine a creat rețeta și nici vechimea acesteia. Știu doar că este transmisă din generație în generație. Totuși, rețeta s-a modernizat de-a lungul timpului iar astăzi babele sunt preparate cu diverse ingrediente: vișine, mac, brânză, stafide și… piper negru.

    Livia spune că nu este ușor să obții culoarea neagră și consistența poroasă a desertului. Primele încercări sunt, de cele mai multe ori, nereușite. Tehnica preparării nu este prea complicată, dar o simplă greșeală poate compromite întregul efort și prăjitura.

    „Fiecare gospodină are secretul ei în a obține o babă cât mai neagră și poroasă. Deși se prepară din ingrediente simple, există câteva etape care trebuie respectate strict – inclusiv timpul de coacere de patru ore. Chișleagul (laptele acru) pe care îl pui este esențial, deoarece reacția dintre bicarbonatul de sodiu și chișleag este cea care îi dă babei culoarea sa neagră”, explică Livia Ursan. Femeia spune că, în satul ei, e din ce în ce mai greu să facă rost de chișleag, deoarece gospodarii practic nu mai țin vaci din cauza costurilor mari de întreținere iarna. Din 500 de vaci, în sat au mai rămas vreo 20.

    Astăzi, avem acces la multe deserturi sofisticate. Baba Neagră era, în trecut, desertul principal la orice sărbătoare. Nicio nuntă, cumetrie, înmormântare sau sărbătoare religioasă nu se termina fără o babă neagră pe masă – povestește Livia Ursan.

    Satul Fetești, cunoscut ca „mica Elveție a Moldovei”, este renumit pentru peisajele sale pitorești, care atrag turiștii și fotografii din întreaga lume. În apropierea satului se află două obiective naturale protejate de stat: rezervația peisagistică Fetești și defileul Fetești.

    Pentru a promova baba neagră la nivel național și internațional, recent a fost organizată prima ediție a Festivalului Etnogastronomic Baba Neagră de la Nord. Totul s-a întâmplat chiar la poalele stâncilor.

    De jur împrejur, doar pietre uriașe, case pitorești și gospodine îmbrăcate cochet, venite din satele vecine. Au fost prezentate aproximativ 20 de variante de babe delicioase, inclusiv Baba Albă, Baba Verde, Baba cu mac, Baba cu vișine etc. Prin acest festival localnicii speră să atragă atenția asupra regiunii de nord a țării, cu scopul stimulării turismului rural.

    Străinii care au gustat Baba Neagră au fost impresionați de consistența ei poroasă și de faptul că la prepararea unei babe negre toate ingredientele sunt de culoare albă.

    Baba Neagră a fost regina deserturilor servite inclusiv la Summitul Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca în iunie 2023. Liderii europeni s-au declarat impresionați de autenticitatea gustului babelor moldovenești servite cu înghețată.

    Procedura de includere a babei negre, ca desert, în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO ar putea dura cel puțin doi ani.

    Articol preluat. Sursă: Deutsche Welle

    Articole asemănătoare

    Uncategorized 06/04/2025

    Chec în trei culori – desertul spectaculos, perfect pentru orice ocazie

    Uncategorized 23/03/2025

    O dietă cu prea multă carne le poate dăuna grav pisicilor! Avertismentul medicului veterinar

    RECOMANDATE 19/01/2025

    Studiu: Persoanele care folosesc medicamente pentru slăbit și-au redus cheltuielile alimentare cu aproape 6%

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025181 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.