Abonează-te la actualizări
Obține ultimele noutăți pe email
Obține ultimele noutăți pe email
Tradițional, la nunți, babele sunt gătite în pereche. Baba neagră simbolizează mirele, iar baba albă – mireasa.Livia Ursan, din satul Fetești, a moștenit rețeta de la mama ei, la fel cum și aceasta a primit-o de la mama sa.
Femeile din sat spun că nu știu cine a creat rețeta și nici vechimea acesteia. Știu doar că este transmisă din generație în generație. Totuși, rețeta s-a modernizat de-a lungul timpului iar astăzi babele sunt preparate cu diverse ingrediente: vișine, mac, brânză, stafide și… piper negru.
Livia spune că nu este ușor să obții culoarea neagră și consistența poroasă a desertului. Primele încercări sunt, de cele mai multe ori, nereușite. Tehnica preparării nu este prea complicată, dar o simplă greșeală poate compromite întregul efort și prăjitura.
„Fiecare gospodină are secretul ei în a obține o babă cât mai neagră și poroasă. Deși se prepară din ingrediente simple, există câteva etape care trebuie respectate strict – inclusiv timpul de coacere de patru ore. Chișleagul (laptele acru) pe care îl pui este esențial, deoarece reacția dintre bicarbonatul de sodiu și chișleag este cea care îi dă babei culoarea sa neagră”, explică Livia Ursan. Femeia spune că, în satul ei, e din ce în ce mai greu să facă rost de chișleag, deoarece gospodarii practic nu mai țin vaci din cauza costurilor mari de întreținere iarna. Din 500 de vaci, în sat au mai rămas vreo 20.
Astăzi, avem acces la multe deserturi sofisticate. Baba Neagră era, în trecut, desertul principal la orice sărbătoare. Nicio nuntă, cumetrie, înmormântare sau sărbătoare religioasă nu se termina fără o babă neagră pe masă – povestește Livia Ursan.
Satul Fetești, cunoscut ca „mica Elveție a Moldovei”, este renumit pentru peisajele sale pitorești, care atrag turiștii și fotografii din întreaga lume. În apropierea satului se află două obiective naturale protejate de stat: rezervația peisagistică Fetești și defileul Fetești.
Pentru a promova baba neagră la nivel național și internațional, recent a fost organizată prima ediție a Festivalului Etnogastronomic Baba Neagră de la Nord. Totul s-a întâmplat chiar la poalele stâncilor.
De jur împrejur, doar pietre uriașe, case pitorești și gospodine îmbrăcate cochet, venite din satele vecine. Au fost prezentate aproximativ 20 de variante de babe delicioase, inclusiv Baba Albă, Baba Verde, Baba cu mac, Baba cu vișine etc. Prin acest festival localnicii speră să atragă atenția asupra regiunii de nord a țării, cu scopul stimulării turismului rural.
Străinii care au gustat Baba Neagră au fost impresionați de consistența ei poroasă și de faptul că la prepararea unei babe negre toate ingredientele sunt de culoare albă.
Baba Neagră a fost regina deserturilor servite inclusiv la Summitul Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca în iunie 2023. Liderii europeni s-au declarat impresionați de autenticitatea gustului babelor moldovenești servite cu înghețată.
Procedura de includere a babei negre, ca desert, în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO ar putea dura cel puțin doi ani.
Articol preluat. Sursă: Deutsche Welle