Amenajarea unui spațiu mic poate fi o provocare, dar găsind soluțiile potrivite, chiar și cele mai restrânse spații pot deveni stilate și funcționale. Alegerea mobilei potrivite, utilizarea inteligentă a culorilor și a luminii sunt doar câteva dintre aspectele care ar face diferența. „Chiar și cel mai mic spațiu poate deveni un sanctuar, dacă știi cum să îl organizezi și să-i pui în valoare potențialul”, susține Marina Gondiu, designeră de interior.
Potrivit specialistei, sunt câteva trucuri esențiale care pot transforma un spațiu mic într-un loc bine organizat și confortabil:
- Mobilierul multifuncțional este cheia eficienței. În spațiile mici fiecare piesă de mobilier trebuie să aibă mai multe funcții: o masă de dining transformabilă sau un pat etajat cu destinație multiplă dedesubt; un puf care poate fi folosit ca scaun, masă sau spațiu pentru depozitare.
- Paletă cromatică deschisă și uniformă. Culorile deschise, neutre, fac spațiul să pară mai mare și mai aerisit: pereții albi sau pasteluri calde precum gri, bej sau albastru pal. Folosește tonuri similare pentru mobilier și pereți, creând un efect de continuitate vizuală.
- Depozitarea inteligentă ascunde dezordinea. Organizarea este esențială în spațiile mici: dulapuri înalte care folosesc încăperea vertical și coșuri sau lăzi care ascund lucrurile mai puțin estetice.
- Iluminatul este magia spațiului mic. Lumina face minuni în încăperile modeste oferindu-le profunzime și căldură. Utilizează corpuri de iluminat stratificate: lămpi de plafon, lampadare și lumini ambientale, iar oglinzile amplasate strategic vor amplifica sursele de lumină.
- Modelele potrivite de mobilier precum și proporțiile acestuia, sunt esențiale. Fie că e vorba de un pat, canapea sau măsuță, optează pentru modele cu piciorușe sau suspendate. Se va crea un efect vizual vaporos.