Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Zece alimente care pot asigura necesarul zilnic de vitamina C

    29/10/20254 Mins Read26
    Sursa foto: Pexels
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Imunitatea este importantă, dar pentru asta nu este nevoie să te bazezi pe suplimente. Ba chiar ai putea renunța la ele dacă vei consuma, potrivit bbcgoodfood.com, o serie de fructe și legume care nu doar că îți asigură necesarul zilnic de vitamina C, ci, uneori, chiar îl pot depăși.

    Primul fruct care ne vine în minte când ne gândim la vitamina C este portocala, dar există o mulțime de alte fructe și legume bogate în această vitamină esențială și care te pot face să te bucuri de o explozie de arome.

    10 alimente foarte bogate în vitamina C

    • Coacăze negre – Aceste bobițe mici, de culoare violet închis, sunt adevărate bombe cu vitamina C. Doar 80 g de coacăze negre (aproximativ o mână) conțin circa 160 mg de vitamina C – de patru ori mai mult decât necesarul zilnic. Coacăzele negre pot fi consumate ca atare sau amestecate cu iaurt. De asemenea, pot fi preparate sub formă de gem, compot sau sorbet.
    • Ardei roșu – Doar o jumătate de ardei roșu mare (circa 80 g) conține în jur de 100 mg vitamina C – de peste două ori necesarul zilnic. Mai mult, ardeiul roșu mai are și vitaminele E și K, acid folic și fibre. Îl pot consuma în salate, supe, la grătar sau crud, ca gustare crocantă.
    • Ardei verde – Deși mai puțin dulce decât ardeiul roșu, este la fel de bogat în vitamina C – aproximativ 96 mg per 80 g. Îl poți adăuga în salsa, stir-fry sau în ouă în stil turcesc (menemen) – adică într-un preparat asemănător omletei, făcut din ouă, roșii și ardei căliți în ulei de măsline.
    • Kiwi – Un fruct de kiwi mediu (80 g) conține circa 47 mg de vitamina C. Este și o bună sursă de vitamina K și fibre. Kiwi poate fi mâncat ca atare, adăugat în salate de fructe, consumat împreună cu iaurt sau în smoothie-uri tropicale.
    • Căpșuni – Doar șapte căpșuni medii (80 g) oferă aproximativ 46 mg vitamina C. Bogate în polifenoli, căpșunile pot ajuta digestia, funcțiile cerebrale și sănătatea inimii. Căpșunile pot fi consumate la micul dejun, în smoothie-uri, deserturi sau ca o gustare sănătoasă între mesele principale.
    • Broccoli crud – Este o sursă excelentă de vitamina C: 80 g de broccoli oferă circa 63 mg vitamina C. Când îl gătim, cantitatea de vitamina C din broccoli scade la 48 mg. Poți mânca broccoli crud în salate, aburit ușor sau în stir-fry, pentru a păstra cât mai mulți dintre nutrienții pe care îi conține.
    • Varza kale (gătită) – O porție (gătită) de 80 g oferă aproximativ 57 mg vitamina C. De asemenea, varza kale mai conține și vitamina E în cantități impresionante – de exemplu, de două ori mai mult decât spanacul. Poți adăuga varză kale în paste, curry sau o poți sota cu usturoi și chilli, ca garnitură.
    • Papaya – Jumătate dintr-un fruct de papaya mic (80 g) conține circa 48 mg vitamina C, plus vitamina A, acid folic și potasiu. Papaya o poți consuma proaspătă în salate de fructe, smoothie-uri sau cu lime într-o salsa delicioasă. De asemenea, poți adăuga bucăți de papaya în boluri de mic dejun sau salate exotice.
    • Guava – Un fruct de guava (55 g) oferă aproximativ 126 mg vitamina C – de trei ori necesarul zilnic. În plus, guava mai aduce organismului nostru și fibre, acid folic și potasiu. Guava se poate mânca scobind miezul, sau întreg (fără coajă și sâmburi). De asemenea, poate fi consumat în sucuri, salate sau gemuri.
    • Portocale – O portocală mică (120 g) conține aproximativ 62 mg vitamina C – o cantitate suficientă pentru întreaga zi. Portocalele sunt ușor de consumat ca gustare, dar și perfecte pentru a fi adăugate în salate, deserturi sau în sosuri de tip salsa. Nu ignora nici coaja portocalei, deoarece ea conține chiar mai mulți nutrienți (inclusiv fier și cupru) decât pulpa.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025331 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.