Un nou studiu sugerează că schimbările alimentare ar putea reduce durerea provocată de endometrioză pentru jumătate dintre persoanele care suferă de această boală. Cel mai mare studiu internaţional efectuat vreodată cu privire la dietă şi endometrioză, la care au participat 2.599 de persoane, a constatat că 45% dintre cele care au încetat să mai mănânce gluten şi 45% dintre cele care au renunţat la produsele lactate au raportat o ameliorare a durerii lor, potrivit The Guardian, transmite G4Food.
Atunci când femeile au redus consumul de cafea sau de alte cofeine din dieta lor, 43% au declarat că durerea lor a fost redusă, în timp ce 53% dintre femeile care au redus consumul de alcool au raportat acelaşi lucru.
Endometrioza apare atunci când celule similare cu cele din mucoasa uterină cresc în alte părţi ale corpului. Aceasta afectează una din 10 femei de vârstă reproductivă din Marea Britanie.
Cu toate acestea, există foarte puţine cercetări cu privire la cauzele bolii sau la modul de tratare a acesteia – în afara intervenţiilor chirurgicale, care sunt adesea doar o soluţie pe termen scurt, sau a gestionării simptomelor prin contraceptive hormonale, cum ar fi pilula, pe care multe femei nu le plac din cauza efectelor secundare. În medie, femeile au nevoie de aproape şapte ani pentru a primi un diagnostic de endometrioză, din cauza lipsei de informare cu privire la această boală.
Noul studiu, condus de Universitatea Edinburgh şi publicat săptămâna trecută în revista JAMA Network Open a Asociaţiei Medicale Americane, a întrebat voluntarii despre modificările aduse dietei lor şi despre suplimentele alimentare utilizate pentru a încerca să le amelioreze simptomele. Cercetătorii cred că femeile care au eliminat glutenul sau lactatele şi au raportat că au simţit mai puţină durere este posibil să fi suferit modificări ale bacteriilor intestinale.