Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Uleiul de palmier: care sunt beneficiile pentru sănătate. Riscuri asociate

    10/03/20253 Mins Read25
    Foto: health.harvard.edu
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Uleiul de palmier este unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale la nivel global, fiind prezent atât în produsele alimentare procesate, cât și în industria cosmetică. Acesta este extras din fructul palmierului de ulei, o specie cultivată preponderent în regiunile tropicale din Africa și Asia. Deși este apreciat pentru versatilitatea sa, consumul de ulei de palmier ridică întrebări legate de efectele asupra sănătății și asupra mediului.

    Uleiul de palmier are o consistență semisolidă la temperatura camerei și este folosit pe scară largă datorită punctului său ridicat de fum, ceea ce îl face potrivit pentru gătit la temperaturi înalte, potrivit Health.  În industria alimentară, acest ulei este un ingredient frecvent întâlnit în produse precum:

    • pâine
    • deserturi
    • alimente congelate
    • înghețată
    • supe ambalate
    • aluat de pizza
    • sosuri
    • gustări procesate (biscuiți, chipsuri)

    În funcție de modul de prelucrare, există două tipuri de ulei de palmier:

    • Ulei de palmier nerafinat (ulei de palmier roșu) – păstrează un conținut ridicat de antioxidanți, însă poate conține impurități.
    • Ulei de palmier rafinat – trece printr-un proces de purificare care elimină impuritățile, dar reduce și conținutul de antioxidanți.

    Compoziție nutrițională

    O lingură de ulei de palmier conține aproximativ:

    • 120 calorii
    • 14 g de grăsimi totale
    • 7 g de grăsimi saturate
    • 5 g de grăsimi mononesaturate
    • 1 g de grăsimi polinesaturate
    • 2 mcg de vitamina E

    Beneficii posibile

    Uleiul de palmier conține tocotrienoli, un tip de vitamina E cu proprietăți antioxidante. Acești compuși pot proteja celulele împotriva deteriorării și susțin funcționarea optimă a sistemului imunitar.

    Cercetările indică faptul că tocotrienolii din uleiul de palmier pot contribui la protejarea creierului. Un studiu realizat pe parcursul a doi ani a arătat că persoanele care au consumat tocotrienoli au avut o progresie mai lentă a leziunilor din substanța albă a creierului, ceea ce ar putea avea implicații în prevenirea declinului cognitiv.

    Acesta mai conține grăsimi mononesaturate, care pot crește nivelul colesterolului „bun” (HDL). Un studiu comparativ între uleiul de palmier și uleiul de măsline a arătat că ambele uleiuri au efecte similare în îmbunătățirea profilului lipidic.

    Totodată, uleiul de palmier roșu este o sursă de carotenoizi, substanțe care se transformă în vitamina A în organism. Acesta a fost utilizat în anumite grupuri de populație cu risc de deficit de vitamina A, având un efect benefic asupra nivelului acestui nutrient.

    Riscuri și efecte adverse

    Deși conține grăsimi nesaturate, uleiul de palmier are și un procent ridicat de grăsimi saturate, ceea ce poate duce la creșterea nivelului colesterolului „rău” (LDL). Un consum excesiv de grăsimi saturate este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

    Spre deosebire de uleiul de măsline, care are proprietăți antiinflamatoare, uleiul de palmier poate favoriza inflamația în organism. Studiile au arătat că dietele bogate în grăsimi saturate pot crește nivelul inflamației cronice.

    Cultivarea palmierului de ulei este considerată una dintre principalele cauze ale defrișărilor masive din regiunile tropicale. Potrivit unor estimări, aproximativ 50% din defrișările din aceste zone sunt legate de exploatarea pentru ulei de palmier, ceea ce afectează biodiversitatea și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră.

    Pentru reducerea riscurilor asupra sănătății și mediului, specialiștii recomandă utilizarea uleiului de palmier cu moderație și alegerea produselor care conțin ulei de palmier provenit din surse sustenabile. Alternativ, uleiuri precum cel de măsline sau de avocado sunt considerate variante mai sănătoase, având un conținut mai mic de grăsimi saturate și proprietăți benefice asupra organismului.

    ulei de palmier beneficii ulei de palmier nerafinat ulei de plamier rafinat uleiul de palmier

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.