Turmericul este considerat un antiinflamator, iar combinarea lui cu o linguriță de miere poate aduce un aport suplimentar de antioxidanți, poate reduce inflamația și, posibil, poate contribui la pierderea în greutate, scrie Verywell Health. „Inflamația cronică poate crește rezistența la insulină, substanțele chimice inflamatorii pot stimula apetitul și depozitarea grăsimilor și pot încetini metabolismul”, a declarat Julia Zumpano, nutriționistă-dieteticiană autorizat la Cleveland Clinic, pentru Verywell Health.
Totuși, potrivit lui Zumpano, adăugarea doar a două ingrediente antiinflamatoare în alimentație nu va avea un impact semnificativ.
O pierdere în greutate mai eficientă ar putea fi obținută printr-o alimentație bazată pe mai multe alimente antiinflamatoare, un somn adecvat și un stil de viață activ. Totodată, reglarea glicemiei ajută la reducerea depozitării grăsimilor, la suprimarea apetitului și a poftelor alimentare și la îmbunătățirea metabolismului, potrivit nutriționistei.
În afară de pierderea în greutate, turmericul și mierea au și alte beneficii pentru sănătate.
Turmericul conține curcumină, un compus natural cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Este, de asemenea, bogat în compuși fitochimici care pot avea efecte protectoare împotriva cancerului și bolilor de inimă, potirvit specialiștilor.
Mierea conține în principal zahăr, dar și aminoacizi, minerale și vitamine, oferindu-i proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Studiile arată că antioxidanții din miere pot reduce riscul bolilor cardiovasculare, pot ameliora problemele digestive și pot avea efecte antidepresive și anxiolitice, scrie Verywell Health.
Turmericul și mierea pot fi integrate cu ușurință în alimentație, în special sub formă de băuturi. O variantă simplă este ceaiul cu turmeric, îndulcit cu miere, care poate fi consumat zilnic pentru a beneficia de proprietățile acestor ingrediente. De asemenea, pot fi folosite pentru a prepara o glazură aromată pentru pui sau pește la cuptor; în dressinguri pentru salate sau adăugate într-un smoothie pentru a crește aportul de antioxidanți.
O altă opțiune populară este laptele cald cu turmeric și miere, cunoscut și sub numele de „lapte auriu”. Această băutură poate fi îmbunătățită cu ghimbir, pentru susținerea digestiei și reducerea inflamației, și cu piper negru, care ajută la o mai bună absorbție a curcuminei din turmeric.
Evită excesul
Consumul excesiv de turmeric și miere nu înseamnă automat beneficii mai mari pentru sănătate. În special, utilizarea suplimentelor de turmeric poate cauza probleme, avertizează Verywell Health.
Efectele secundare ale turmericului pot include tulburări digestive, risc crescut de pietre la rinichi și afecțiuni hepatice. De asemenea, turmericul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi analgezicele, chimioterapia, anticoagulantele și imunosupresoarele.
În plus, turmericul poate conține cantități ridicate de metale grele, motiv pentru care nu este recomandat consumul în exces. Dacă iei medicamente, este bine să discuți cu medicul înainte de a introduce turmericul în alimentație.