Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Timpii de digestie ai alimentelor. Ce alimente îți dau energie pe termen lung și scurt, explicat de o nutriționistă

    27/03/20254 Mins Read36
    Foto: tastet.ca
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Timp de digestie înseamnă, potrivit nutriționistei G4Food, Tania Fântână, timpul scurs de la momentul în care tu ai terminat de mestecat alimentul și momentul în care corpul tău poate folosi nutrienții din el pentru a produce energie. 

    Organismului îi ia ceva timp să descompună în substanțe nutritive alimentele pe care le mănânci. Cu cât porția este mai mare și combinațiile alimentare mai complicate și diverse ca și macronutrienți, cu atât efortul enzimatic și hormonal al organismului o să fie mai mare, spune nutriționista.

    Procesul de digestie, absorbție și metabolizare a alimentelor consumă energie, iar acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul termic al alimentelor (ETA) sau termogeneza indusă de alimentație.

    Efectul termic al fiecărui macronutrient:

    • Proteinele: 20-30% din caloriile ingerate sunt consumate pentru digestie. Dacă mănânci 100 kcal din piept de pui, ~20-30 kcal sunt arse doar prin digestie. „Iată de ce proteina e cea mai bună grupă de alimente atunci când vrem să slăbim. Putem să mâncăm un pic mai mult și să se absoarbă mai puțin”, spune Tania Fântână.

    • Carbohidrații: 5-10% din calorii sunt utilizate pentru digestie. De exemplu, 100 kcal din orezul alb consumă ~5-10 kcal pentru procesare.

    • Grăsimile: 2-5% din calorii sunt consumate la digestie. 100 kcal din ulei de măsline cheltuie doar ~2-5 kcal pentru metabolizare.

    Unele alimente se digeră rapid și oferă energie imediată, în timp ce altele necesită mai mult timp, dar asigură sațietate prelungită. Tania Fântână spune că alegerea corectă a alimentelor ne influențează performanța fizică și mentală.

    Timpii de digestie ai principalelor grupe de alimente

    Alimente care se digeră rapid (30 min – 2 ore)

    Fructe (banane, mere, pepene, citrice): 30-60 min
    Sucuri naturale fără pulpă – 15-30 min
    Lactate slabe (iaurt, lapte degresat, chefir): 1-2 ore
    Carbohidrați simpli (pâine albă, orez alb, cartofi fierți): 1-2 ore

    Dacă ai nevoie de energie care să te țină 1-2 ore, consumă:

    • Banane sau curmale – zaharuri rapide + potasiu pentru energie musculară.

    • Smoothie din fructe + iaurt – combinație de carbohidrați și proteine ușor digerabile. Foarte practic de luat cu tine aproape oriunde mergi.

    • O felie de pâine cu unt de arahide – echilibru între carbohidrați și grăsimi. Întrucât grăsimile nu sunt în cantitate mare, digestia nu o să fie îngreunată.

    • Orez alb cu legume la abur – digestie rapidă și aport moderat de energie. Poate fi și o masă excelentă pentru recuperarea după un efort. Reumple rapid rezervele de glicogen consumate în timpul efortului fizic.

    Alimente cu digestie medie (2-4 ore)

    Legume crude: 2 ore
    Ouă fierte: 2-3 ore
    Cereale integrale: (ovăz, quinoa, orez brun, pâine integrală): 2-4 ore

    Dacă ai nevoie de energie pe termen lung, consumă:

    • Fulgi de ovăz cu semințe – eliberare treptată de energie. Regăsim combinația de carbohidrați și grăsimi, foarte sățioasă.

    • Salată de quinoa cu legume și brânză feta – combinație de proteine, carbohidrați complecși și grăsimi. O masă completă, foarte ușor de asimilat.

    • Omletă cu avocado și pâine integrală – sațietate și nutrienți esențiali. Combinație de proteine, grăsimi și carbohidrați cu ajutorul căreia și gustul, și sațietatea sunt satisfăcute.

    Alimente cu digestie lentă (4-6 ore sau mai mult)

    Carne roșie (vită, porc, miel): 4-6 ore. Din cauza prezenței grăsimii, digestia este mult încetinită.
    Brânzeturi grase: 4-5 ore
    Mâncăruri prăjite și fast-food: 6-8 ore
    Mese bogate în grăsimi și proteine (friptură cu sosuri, tocănițe, paste cu brânză): 5-8 ore

    Cu cât un aliment sau o mâncare este mai bogată în produse animale – grăsime sau proteine – devine mai greu de digerat și consumă tot mai multe resurse ale organismului.

    „În viața de zi cu zi, facem un mix dintre regnul vegetal și cel animal, dar poate aceste precizări ne ajută mai bine să înțelegem ce alegeri alimentare să facem atunci când vrem să plecăm la alergat, pe munte sau vrem să mâncăm un mic dejun care să ne țină de foame câteva ore bune”, conchide specialista Tania Fântână.

    ce alimente trebuie să consumi pentru energie pe termen lung în cât timp se digeră alimentele timpii de digestie

    Articole asemănătoare

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Mediu 16/05/20252 Mins Read2 Views

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat…

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.