Un tratament revoluționar cu celule stem ar putea schimba viața persoanelor cu leziuni grave ale corneei, o afecțiune considerată până acum ireversibilă. Un studiu clinic a testat o terapie inovatoare, demonstrând că aceasta este fezabilă, sigură și eficientă. Pe parcursul a 18 luni, tratamentul a fost aplicat la 14 pacienți, dintre care 93% au înregistrat o îmbunătățire, iar în jumătate dintre cazuri, corneea s-a regenerat complet după trei luni. Rezultatele studiului de fază 1/2 au fost publicate în Nature Communications, scrie La Republica.
Terapia, numită cultivarea celulelor epiteliale limbare autologe (CALEC), a fost dezvoltată la Mass Eye and Ear, parte a sistemului medical Mass General Brigham.
Procedura presupune prelevarea de celule stem dintr-un ochi sănătos, creșterea acestora într-un țesut celular pe parcursul a două-trei săptămâni și transplantarea ulterioară în ochiul afectat.
Potrivit Ula Jurkunas, directoare asociată a Cornea Service la Mass Eye and Ear și profesoară la Harvard Medical School, studiile au confirmat că această terapie poate repara peste 90% din suprafața corneană. După 12 luni de la tratament, rata de succes a fost de 79%, menținându-se la 77% după 18 luni.
Un alt aspect important este profilul ridicat de siguranță al tratamentului. Nu au fost înregistrate efecte adverse grave, iar singurul caz de infecție bacteriană apărut la opt luni după intervenție a fost asociat utilizării cronice de lentile de contact.
Perspective pentru viitor
CALEC este încă un tratament experimental și nu este disponibil în spitalele din Statele Unite. Studiul a fost finanțat de National Eye Institute, fiind primul de acest tip aplicat ochiului uman.
Cercetătorii intenționează să dezvolte o variantă alogenă a terapiei, utilizând celule stem din ochii donatorilor decedați, ceea ce ar putea permite tratarea pacienților cu leziuni la ambii ochi.
Pentru a obține aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), următoarele etape de cercetare vor include un număr mai mare de pacienți, testări în mai multe centre medicale și un protocol randomizat.
Dacă eficiența tratamentului va fi confirmată, CALEC ar putea deveni prima soluție eficientă pentru pacienții cu leziuni corneene grave.