„Dacă aveți copii, cu siguranță în meniul vostru se află și produse destinate acestora. Fie că luați o cantitate mai mare iar cel mic nu mai este interesat de acel produs, fie că data de expirare este apropiată și nu v-ați dat seama de asta când le-ați cumpărat sau că pur și simplu vă este poftă. Nu există un singur răspuns la întrebarea din titlu. În sensul în care unele produse sunt mai sănătoase prin prisma faptului că au mai puțini conservanți sau aditivi adăugați, dar altele dimpotrivă, pentru că cei mici sunt mai mofturoși, se adaugă zahăr în exces sau făină ca produsele respective să fie mai gustoase”, explică nutriționista Tania Fântână, pentru G4Food.
Ce trebuie să știi despre alimentele pentru copii, potrivit nutriționistei Taniac Fântână:
Avantaje:
- Unele produse au mai puțini aditivi și conservanți, și anume variantele de mozzarella, brânză calcică, pateuri de ficat.
- Alimentele sunt adesea îmbogățite cu vitamine și minerale esențiale pentru creștere. Fierul, calciul, vitamina D sunt printre cele mai des întâlnite în compoziția produselor.
- Pot avea mai puțină sare comparativ cu variantele pentru adulți.
- Sunt ambalate individual și de obicei per porție.
Dezavantaje:
- Multe produse pentru copii au mult zahăr adăugat (ex: cereale, iaurturi, piureuri de fructe). Nu are sens să consumați iaurt de băut cu zahăr în el, chiar dacă vedeți vitamine pe etichetă. Vi le puteți lua din alte produse sau din suplimente de vitamine.
- Unele conțin uleiuri rafinate și făină albă, care nu sunt foarte nutritive. Biscuiții, de obicei, conțin ulei de palmier sau mult zahăr, ori diverse siropuri ce îndulcesc mult prea mult produsul respectiv.
- Ambalajele colorate și mesajele de marketing pot crea impresia falsă că sunt cele mai sănătoase opțiuni. Deși multe dintre ele sunt foarte vesele și ne aduc o stare de bine, nu vă lăsați păcăliți de povestea de pe ambalaj, ci mergeți la lista de ingrediente și citiți din ce sunt compuse.
- De multe ori, plătim un preț prea mare pentru același produs sau, mai rău, pentru unul mai slab calitativ din punct de vedere nutrițional, doar pentru simplul fapt că i se face reclamă sau are un ambalaj drăguț.
Cum alegi produse sănătoase pentru copii (și adulți)?
- Citește eticheta – verifică zahărul, sarea și grăsimile. Chiar dacă mergi în supermarket să cumperi ceva pentru copil sau pentru tine.
- Alege alimente cât mai naturale și minim procesate. Nu are sens să cumperi brânză colorată sau iaurt cu cereale și fructe deja adăugate.
- Nu cumpăra produse cu lista de ingrediente complicată sau prea lungă.
- Cumpără doar ce este strict necesar. Prepară-ți tu acasă rapid un fel de mâncare pe gustul tău și cu ingrediente de calitate.
Articol preluat: G4Food