Sugarii născuți de mame care au consumat avocado în timpul sarcinii aveau șanse mai mici de a dezvolta alergii alimentare la vârsta de 12 luni, chiar și după ajustarea pentru factori care ar putea influența rezultatele. Cercetătorii au analizat date din Colectivul de Nașteri din Kuopio, Finlanda, pentru a examina legăturile între consumul de avocado al mamelor în timpul sarcinii și rezultatele alergice la sugari, scrie Medscape.
Datele dietetice de la 2272 de femei gravide (vârsta medie a mamei la naștere, 31,3 ani) au fost colectate în primul și al treilea trimestru, între martie 2013 și noiembrie 2022. Participantele au fost considerate consumatoare de avocado dacă au raportat consumul de orice cantitate în oricare dintre trimestere.
Rezultatele alergice la sugari, inclusiv rinita, respirația șuierătoare paroxistică, eczema și alergiile alimentare, au fost evaluate când sugarii au împlinit 12 luni. Sugarii mamelor care au consumat avocado în timpul sarcinii aveau cu 43,6% șanse mai mici de a dezvolta o alergie alimentară la 12 luni comparativ cu cei ai mamelor care nu au consumat avocado, într-o analiză care a luat în considerare factori precum vârsta mamei, statutul marital, educația, indicele de masă corporală, alăptarea și calitatea dietei.
Respirația șuierătoare paroxistică a fost semnificativ mai frecventă la sugarii mamelor care nu au consumat avocado decât la cei ai mamelor consumatoare (13,3% vs. 9,8%) într-o analiză neajustată; totuși, această asociere a scăzut după ajustare. Nu au fost observată nicio asociere semnificativă între consumul de avocado al mamelor și probabilitatea ca sugarii să dezvolte rinita sau eczema.
„Beneficiul potențial al avocado-ului în timpul sarcinii ar putea fi explicat prin diverse mecanisme la nivelul nutrienților, de exemplu, antioxidanți, fibre și grăsimi mononesaturate” au scris autorii studiului, potrivit Medscape.
Sari Hantunen, de la Institutul de Sănătate Publică și Nutriție Clinică, Universitatea din Estul Finlandei, Kuopio, Finlanda, a fost autorul corespunzător al studiului, care a fost publicat online pe 7 martie în Pediatric Research.
Studiul s-a bazat pe date raportate de participanți privind dieta și rezultate de sănătate. În plus, unele dintre bolile alergice evaluate ar putea să nu se fi manifestat încă la vârsta de 12 luni.
Studiul a fost susținut de Comitetul de Cercetare al Regiunii Spitalului Universitar din Kuopio pentru Finanțarea Cercetării de Stat și de Fundația pentru Cercetare Pediatrică din Finlanda. Unii autori sunt angajați ai Consiliului Avocado Hass din SUA.