Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Sucul de murături: este acesta benefic pentru sănătate?

    15/04/20253 Mins Read70
    Foto: avantaje.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Sucul (saramura) de la castraveții murați ar putea ajuta la diminuarea crampelor musculare, durerilor de stomac și a mahmurelii. Multe mărci „oferă” 0 calorii per o porție de 240 ml și spun că aceasta conține și electroliți. Totuși, moarea de castraveți este bogată în sodiu – până la 821 mg per porție – ceea ce poate crește tensiunea arterială și reprezenta un risc pentru persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, arată Verywell Health. 

    Majoritatea oamenilor experimentează crampe musculare din cauza pierderii sau dezechilibrului de lichide și electroliți, mai ales după antrenamente intense cu transpirație abundentă. Hidratarea adecvată este esențială pentru prevenirea crampelor. Totuși, unele cercetări sugerează că mici cantități de saramură pot ajuta, nu neapărat prin înlocuirea lichidelor sau electroliților, ci influențând semnalele nervoase implicate în crampele musculare.

    Un studiu din 2022 a arătat că saramura de castraveți a ajutat 70% dintre persoanele cu afecțiuni hepatice să scape de crampe, comparativ cu doar 40% dintre cei care au băut apă, potrivit Verywell Health. 

    Totuși, cea mai sigură metodă de a preveni crampele este hidratarea constantă.

    Totodată, băuturile care conțin potasiu și sodiu te pot ajuta să rămâi hidratat sau să te rehidratezi rapid. Ambii electroliți se pierd prin transpirație. Saramura conține mult sodiu și ceva potasiu. Consumată după efort sau expunere la căldură, poate ajuta organismul să își reechilibreze nivelul de electroliți.

    Poate ajuta și la diminuarea simptomelor mahmurelii, deși dovezile științifice sunt limitate și mai ales anecdotice.

    Deasemenea, saramura fermentată natural conține antioxidanți precum vitaminele C și E, care combat daunele provocate de radicalii liberi – compuși instabili asociați cu boli precum cancerul și afecțiunile cardiace.

    Verywell Health scrie că saramura ar putea contribui și la pierderea în greutate, mai ales datorită conținutului de oțet, nu neapărat al castraveților.

    Unele studii sugerează că oțetul încetinește golirea gastrică, ceea ce reduce pofta de mâncare. Totuși, senzația de sațietate în unele cazuri este asociată cu greața.

    Majoritatea studiilor s-au axat pe oțetul de mere, care nu este întotdeauna folosit în saramura clasică. Oțetul de mere poate contribui și la reglarea glicemiei.

    Un studiu publicat în Journal of Diabetes Research arată că o mică porție de oțet consumată înainte de masă poate ajuta la reglarea glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2, potrivit Verywell Heath. 

    Menținerea glicemiei în limite normale este esențială pentru a preveni complicații grave precum afecțiuni renale, cardiace sau pierderea vederii.

    Castraveții fermentați natural și saramura lor conțin și probiotice – microorganisme benefice care ajută la echilibrul florei intestinale.

    Probioticele susțin digestia și imunitatea. Un studiu din 2017 a identificat tulpini de Lactobacillus esențiale în fermentarea murăturilor, care pot oferi vitamine, minerale și carbohidrați.

    Ingredientele comune din saramura de castraveți sunt de obicei apa, sarea, oțetul, mărar, potasiu, zinc, vitaminele C și E, colorant galben 5 și aditivul polisorbat 80. Unele ingrediente sunt benefice, altele pot fi dăunătoare.

    Efecte secundare posibile

    • Retenție de apă

    • Balonare

    • Umflături

    • Creșterea tensiunii arteriale

    Datorită conținutului de oțet, poate agrava refluxul gastric sau indigestia.

    Anumite substanțe chimice din saramurile comerciale (galben 5, polisorbat 80) sunt asociate cu reacții adverse precum:

    • Erupții cutanate

    • Alergii

    • Probleme de comportament la copii.

    suc de murături

    Articole asemănătoare

    Odihnă 09/11/2025

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    RECOMANDATE 09/11/2025

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    Cultură 09/11/2025

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Populare în ultima lună
    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național
    08/11/20259.666 Views
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.981 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20256.504 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.360 Views
    Recomandate
    Odihnă 09/11/20252 Mins Read24 Views

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    Pentru mulți părinți, ora cinei se transformă într-o adevărată provocare: farfurii împinse, plângeri și negocieri…

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Cum alegem un cașcaval de calitate? Explicațiile nutriționistei

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Cele mai populare

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.