În contextul îmbunătățirii serviciilor de sănătate primară, 200 de cabinete ginecologice din 71 de localități din R. Moldova au fost modernizate și dotate cu echipamente de ultimă generație. Aceste schimbări nu doar că vor contribui la asigurarea unui acces mai bun la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, dar vor adresa și nevoile femeilor din țară, precum și ale refugiatelor din Ucraina, anunță Ministerul Sănătății (MS) într-un comunicat.
Investiția totală în echipamentele moderne depășește 12 milioane de lei, iar această inițiativă este o parte importantă din procesul de îmbunătățire a serviciilor de sănătate primară din R. Moldova.
Fiecare dintre cele 200 de cabinete a fost dotat cu un set standardizat de echipamente necesare pentru acordarea unor servicii de sănătate sexuală și reproductivă de înaltă calitate.
Printre serviciile oferite se numără: supravegherea gravidelor, îngrijirea antenatală și postnatală, planificarea familială, accesul la mijloace moderne de contracepție și screeningul pentru colul uterin.
Echipamentele medicale includ fotolii pentru examinare ginecologică, lămpi de examinare mobile, pat medical reglabil, scări pentru pacient, ecrane mobile, pelvimetre și stetoscoape.
De asemenea, pentru îngrijirea postnatală a mamei și a copilului, cabinetele sunt echipate cu hemoglobinometre portabile, cântare electronice pentru nou-născut și mamă, instrumente de măsurare a bebelușului și tensiometre.
Pentru selectarea instituțiilor de asistență medicală primară, s-a ținut cont de mai mulți factori, inclusiv distribuția geografică a acestora, numărul de beneficiari și nevoile specifice ale fiecărei localități, potrivit MS.
Aceste îmbunătățiri au fost posibile grație asistenței financiare din partea Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) și Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație (PRM), și reprezintă un pas important în direcția unui sistem de sănătate mai accesibil și mai eficient pentru toți cetățenii Republicii Moldova.