Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Șase moduri de a-ți detoxifia organismul după excesele de sărbători

    29/12/20244 Mins Read31
    Foto: G4Media.ro/ Charlieaja/Dreamstime.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Căutările Google pentru „cum să detoxifiezi corpul” au crescut cu 120% în ultima lună, scrie publicația Vogue, potrivit G4Media.ro. Pentru că ne aflăm în perioada sărbătorilor, iar tentațiile de a gusta din toate bucatele pregătite de familie sau prieten sunt mari, riscăm să avem nevoie mai târziu de un soi de „detoxifiere” și de a lua o pauză de la toate produsele calorice, cu grăsimi și greu de digerat. 

    „Toxinele includ poluanții de mediu, toxine alimentare precum pesticidele și micotoxinele, alcoolul, substanțele chimice din țigări și chiar curățarea chimică și metalele grele. Propriile noastre procese metabolice produc și toxine”, spune Rhian Stephenson, nutriționist, naturist și fondator al Artah.

    Organismul este pregătit pentru detoxifiere

    Din fericire, procesul de detoxifiere este gestionat bine de un „sistem inteligent și complex încorporat” în organism, care este centrat în jurul ficatului, principalul organ de detoxifiere al organismului. Alte organe, cum ar fi plămânii, intestinele, rinichii și pielea, sunt, de asemenea, implicate, fie în procesul de detoxifiere în sine, fie în excreția acelor toxine.

    „De exemplu, celulele epiteliale ale intestinului, care formează bariera noastră intestinală, au un sistem de detoxifiere și excreție care ajută la prevenirea trecerii substanțelor chimice dăunătoare prin intestin în circulația noastră”, explică Stephenson.

    Organismul este suficient de inteligent pentru a se detoxifica singur și nu are nevoie de un ceai de detoxifiere sau de un supliment special pentru a-și îndeplini treaba.

    „Dacă auzi pe cineva spunând că trebuie să iei ceva extern pentru ca detoxifierea să aibă loc, acesta este marketing. Cu toate acestea atunci când organismul nostru nu funcționează 100%, este nevoie de ajutor în plus”, subliniază Stephenson.

    Încercați să reduceți aportul de toxine

    „Dacă mâncăm alimente ultraprocesate, consumăm alcool în mod regulat, pesticide din alimente și trăim într-un oraș aglomerat, cu niveluri ridicate de poluare a aerului și a mediului, acest lucru prezintă o povară pentru organism”, afirmă Stephenson.

    Reducerea consumului de alimente ultraprocesate reduce, de asemenea, expunerea la ambalajele din plastic și la alți aditivi alimentari potențial dăunători care ar putea să nu fie considerați din punct de vedere tehnic o toxină, dar ar putea avea totuși un efect dăunător asupra sănătății noastre generale în timp, spune Stephenson, care subliniază emulgatorii ca fiind un exemplu.

    Faceți cunoștință cu „Clean Fifteen” și „Dirty Dozen”

    Studiile au arătat că anumite pesticide pot avea efecte negative asupra sănătății noastre și ne pot expune unui risc mai mare de diabet de tip 2 și cancer de sân – iar majoritatea dintre noi nici măcar nu realizează că există.

    Stephenson recomandă utilizarea Clean Fifteen și Dirty Dozen de la Environmental Working Group pentru a înțelege cum să reduceți expunerea la pesticide. Prima se referă la cele 15 fructe și legume găsite a avea cele mai mici cantități de reziduuri de pesticide în 2024, o listă care include în prezent porumb dulce, avocado, sparanghel, pepene galben, varză și ciuperci. Acesta din urmă, dimpotrivă, este o listă a celor 12 fructe și legume care sunt cele mai contaminate cu pesticide, inclusiv căpșuni, spanac, struguri, mere, ardei gras și iute, fasole verde și afine.

    O statistică indică faptul că peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide, ceea ce este o chestiune destul de îngrijorătoare. Dacă doriți să le cumpărați, încercați să cumpărați organice.

    „În plus, spălarea fructelor și legumelor într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta, de asemenea, la reducerea pesticidelor”, adaugă Stephenson.

    Consumați o mulțime de fitonutrienți și ierburi

    Fitonutrienții găsiți în plante pot induce și sprijini detoxifierea, precum și susțin intestinul. „De exemplu, N-acetil cisteina este esențială pentru producția de glutation [un antioxidant care ajută la detoxifiere printre celelalte beneficii ale sale], în timp ce acidul alfa-lipoic ajută la detoxifierea metaboliților medicamentelor și poate promova excreția de mercur [care poate provoca o varietate de substanțe. a problemelor de sănătate]”, spune Stephenson. „Există și anumite ierburi care pot fi utile, inclusiv ciulinul de lapte și turmericul.”

    Îmbunătățiți-vă sănătatea intestinală

    Când intestinul tău este sănătos, și restul sistemelor corpului funcționează mai bine. Un intestin și un microbiom sănătoși sunt importante pentru a sprijini procesul de detoxifiere, așa că urmărește să includă alimente fermentate, multe fibre și o varietate de plante în dieta ta.  Totodată, sistemul limfatic este responsabil pentru scoaterea deșeurilor din organism, printre alte funcții cheie ale corpului. Fie că este vorba de respirație și de yoga sau de mișcare de impact, cum ar fi trambulina, mersul pe jos, sărituri sau jogging ușor, stimularea poate ajuta cu adevărat la promovarea detoxifierii.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025992 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025455 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read7 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.