Rodiile nu sunt doar delicioase ci au și beneficii majore pentru sănătate, inclusiv efecte antioxidante și antiinflamatorii – pe lângă conținutul lor ridicat de fibre, acizi grași, vitamine și minerale. Rodia este considerată un „superaliment”, care aduce „o mulțime de beneficii excelente”, spune Julia Zumpano, nutriționist la Cleveland Clinic Center for Human Nutrition.
Potrivit Theresei Gentile, nutriționistă și purtătoare de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
De asemenea, semințele de rodie sunt bogate în antioxidanți, care ne protejează celulele de deteriorare și de toxinele din mediu, precum poluarea și fumul de țigară. Antioxidanții pot, de asemenea, să repare celulele deteriorate care, dacă rămân afectate, ar putea duce la dezvoltarea cancerului.
Însă beneficiile posibile ale rodiei pentru sănătate merg mult dincolo de atât, spun experții. Consumul de rodii – inclusiv semințele și sucul de rodie – poate reduce riscul pentru anumite afecțiuni ale ficatului, inimii și rinichilor.
În plus, rodia furnizează o doză sănătoasă de fibre alimentare, acizi grași și vitamine și minerale esențiale.
Informații nutriționale pentru jumătate de cană de semințe de rodie:
- 72 de calorii
- 1,5 grame de proteine
- 1 gram de grăsimi
- 16 grame de carbohidrați
- 3,5 grame de fibre
Întărirea imunității
Compușii vegetali pe care rodia îi conține pot avea efecte protective împotriva bolii ficatului gras non-alcoolic. Ei pot ajuta și la vindecarea rănilor și au proprietăți antimicrobiene. Unii dintre acești compuși pot stimula sistemul nostru imunitar.
În plus față de aceste beneficii, rodia este și o sursă excelentă de fibre sănătoase pentru intestine. Toți avem nevoie de fibre, care ajută la funcționarea corectă a tractului gastrointestinal, dar au și beneficii pentru sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge.
Rodia conține, de asemenea, acizi grași antiinflamatori, care sunt benefici pentru sănătatea inimii, spune Gentile, adăugând că aproape 30% din greutatea semințelor lor ar putea fi acizi grași.
De obicei, atunci când ne gândim la acești acizi grași, ne gândim la avocado și uleiul de pește. Dar, dacă aceste alimente nu funcționează pentru tine sau vrei să incluzi și mai multe alimente bogate în acizi grași în dieta ta, rodia ar putea ajuta să completezi acest gol.
În cele din urmă, rodia furnizează o mulțime de alți micronutrienți esențiali, inclusiv potasiu, calciu, fosfor, magneziu și fier, furnizează vitamina C și acid folic.
Este sănătos sucul de rodie?
Cercetările despre sucul de rodie nu se concentrează atât de mult pe impactul său asupra corpului și bolilor, spune Gentile. Dar studiile arată că pare să existe o „legătură mai puternică” cu reducerea tensiunii arteriale și prevenirea acumulării de placă în artere, spune ea, așa că sucul de rodie poate fi foarte benefic pentru sănătatea inimii.
Studiile de revizuire cuprinzătoare au arătat că cei care consumau rodii sau suc de rodie aveau beneficii semnificative în îmbunătățirea numărului de afecțiuni ale inimii, precum tensiunea arterială, boala arterială coronariană și ateroscleroza.
Totuși, este important de reținut că sucul de rodie va fi mai concentrat decât semințele – ceea ce înseamnă că va conține mai mult zahăr per porție și posibil zahăr adăugat. Cu sucul, vei pierde, de asemenea, o cantitate semnificativă de fibre pe care le-ai obține din semințe, spune Zumpano.
Așadar, ca și în cazul altor sucuri de fructe și legume, experții recomandă consumarea sucului de rodie cu moderație. Deși este în regulă să consumi puțin în fiecare zi, încearcă să limitezi la aproximativ 180 ml de suc de rodie pe zi, spune Zumpano.
Cea mai bună modalitate de a utiliza rodia
Semințele de rodie pot fi o adăugire sănătoasă la multe alimente.
Zumpano recomandă să le folosești așa cum ai folosi fructele de pădure, adică să le adaugi deasupra iaurtului grecesc, brânzei de vaci sau salatelor. Cu textura lor crocantă și gustul dulce-acrișor, semințele de rodie pot adăuga un strop de culoare și distracție acelor mese.
Dacă vrei să adaugi mai mult suc de rodie în dieta ta, încearcă să-l amesteci cu apă minerală simplă sau să-l pui în smoothie-ul tău de dimineață, spune Gentile. De asemenea, sucul de rodie poate fi adăugat și în cocktailuri.
Articol prealuat: G4Food.ro