Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Cornell a adus în prim-plan o problemă de sănătate publică legată de brânza din lapte crud: virusul gripal aviar poate supraviețui în aceste brânzeturi timp de câteva luni. Deși autoritățile de sănătate au recomandat evitarea consumului de lapte crud din cauza riscurilor de contaminare cu virusul gripal aviar și alți patogeni, până acum riscurile asociate brânzeturilor din lapte crud nu erau pe deplin înțelese, relatează VeryWell Health.
În Statele Unite ale Americii (SUA), brânza făcută din lapte crud trebuie să aibă o perioadă de maturare de 60 de zile înainte de a fi comercializată.
Se considera că acest proces reduce riscurile de contaminare cu patogeni, însă studiul recent a arătat că această perioadă de maturare ar putea să nu fie suficientă pentru a distruge virusul H5N1, cauzatorul gripei aviare.
În ciuda faptului că până acum nu s-au înregistrat cazuri de contaminare cu virusul gripal aviar prin consumul de brânză din lapte crud, experții în sănătate publică monitorizează cu atenție acest fenomen.
Cercetătorii nu sunt siguri de ce virusul gripal aviar poate supraviețui în brânza din lapte crud, dar au constatat că grăsimile și proteinele din brânză, alături de temperatura relativ scăzută a maturării, ar putea contribui la stabilitatea acestuia.
De asemenea, alți viruși care afectează vacile, ar putea supraviețui și ei acestui proces de maturare, chiar dacă nu au fost studiate în detaliu, întrucât nu prezintă riscuri majore pentru sănătatea umană.
Pentru cei care doresc să evite consumul de brânză din lapte crud din precauție, este important să verifice etichetele produselor pentru a vedea dacă este specificat „lapte nepasteurizat”. Deși FDA nu cere producătorilor să menționeze dacă brânza este făcută din lapte nepasteurizat, scrie VeryWell Health.