Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    „Regula numărul unu ar fi să ne oprim din mâncat”. Ce să mănânci înainte și după mesele festive pentru a sprijini digestia, conform nutriționistului

    25/12/20243 Mins Read40
    Foto: reteauamedicalavictoria.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nutriționista Tania Fântână ne oferă sfaturi despre cum ar trebui să ne gestionăm alimentația pe parcursul sărbătorilor, în condițiile în care suntem înconjurați de o varietate largă de produse alimentare. Ea ne explică ce alegeri ar trebui să facem pentru a ne bucura de mesele festive fără a suprasolicita organismul, dar și fără a risca să acumulăm kilograme în plus după perioada de sărbătoare, potrivit G4Food.ro. 

    Să spunem că au venit sărbătorile și te-ai pus la masă și ai uitat să te mai ridici. Sau, clasic la noi, nici nu te pui la masă, ci ciugulești non-stop din platourile de prin casă.

    Când combini într-o veselie toate grupele alimentare, când mănânci dulciuri din plin, când mai bei și un păhărel, e cam imposibil să ai confort digestiv. Dar hai totuși să vedem cam ce putem face ca să mai ameliorăm disconfortul digestiv.

    Regula numărul unu ar fi să ne oprim din mâncat, dacă putem. 

    În primele ore după masă:

    • Ceaiuri digestive:
      • Ceai de mentă: ajută la reducerea balonării.
      • Ceai de ghimbir: stimulează digestia și combate greața.
      • Ceai de mușețel: calmează tractul digestiv.
    • Hidratare:
      • Bea apă plată sau cu lămâie pentru a stimula digestia și a combate retenția de lichide.

    Firește că nu adăugăm zahăr, miere sau lapte în ceaiuri. Toate astea ar presupune efort digestiv pentru a fi metabolizate. Nu vrem să dăm de lucru unei digestii și așa solicitate cu preparatele specifice sărbătorilor.

    2. Masa următoare:

    Nu urma musai numărul de mese pe care îl ai într-o zi obișnuită. Dacă ai mâncat mult la prânz, este în regulă să nu mai mănânci nimic la cină. Hai să mai profităm de sărbători și pentru a ne odihni, nu numai pentru muncă. Pentru că și să mănânci, dacă o faci excesiv, este o muncă, nu mai este o plăcere.

    Dacă totuși îți este un pic foame sau mama trage de tine să mai guști câte ceva de pe masă, alege preparate ușor digerabile și bogate în nutrienți, pe cât posibil.

    • Supe: supă clară de legume sau pui pentru hidratare;
    • Proteine slabe: piept de pui, pește sau tofu. Știu că e sezonul porcului, dar hai să mai căutăm prin congelator și după niște pui, curcan sau pește.
    • Legume fierte sau la abur: broccoli, morcovi, dovlecei (fibrele gătite sunt mai ușor digerabile).
    • Carbohidrați complecși: orez brun sau cartofi dulci în cantități moderate. 1-2 linguri. Așa, cât să țină locul pâinii la masă. Ar fi o strategie să adăugați ceva carbohidrați la masa principală și să nu mai mâncați desert.

    3. Gustare ușoară după masă:

    • Iaurt probiotic pentru susținerea microbiomului intestinal. Nu iaurt cu fructe din comerț. Iaurt simplu, de băut sau nu.
    • Fructe ușoare: kiwi (ajută digestia) sau papaya (conține enzime digestive naturale), ananas. Fructele enzimatice ajută digestia și ne simțim mai ușori la câteva ore după ce le consumăm.

    Alimente care sprijină digestia după excese

    • Fibre solubile: ovăz, tărâțe, mere (ajută la absorbția grăsimilor și zahărului).
    • Probiotice: iaurt, chefir, murături naturale (pentru microbiomul intestinal). Atenție însă la cantitatea de sare pe care o conțin.
    • Alimente antiinflamatoare: turmeric, ghimbir, ulei de măsline, pește, avocado, nuci și semințe, dar cu atenție la cantități, pentru că sunt foarte calorice. Nu avem nevoie de alimente cu densitate calorică mare, pentru că, oricum, ca și volum, mâncăm mai mult.
    • Alimente detoxifiante: lămâie, sparanghel, țelină, pătrunjel.

    Încearcă să te bucuri de atmosferă, de liniște, de câteva zile de vacanță, de alimentele specifice acestei perioade, adu-ți aminte de copilărie și de obiceiurile ei. Mănâncă din tot ce îți place, dar nu încărca prea mult stomacul. Cel puțin încearcă acest lucru. E posibil ca anul ăsta să ți se îndeplinească această dorință.

    Articol scris de nutriționista Tania Fântână, pentru G4Food.ro. 

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.048 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.