Flatulența este un proces natural, determinat de trecerea gazelor prin intestine. Chelsea LeBlanc, RDN, nutriționist în Nashville, Tennessee, explică, pentru EatingWell, faptul că nu ar trebui să ne simțim jenați, deoarece eliminarea gazelor este benefică pentru sănătate. „Pe măsură ce organismul descompune alimentele, se formează gaze, iar înghițirea aerului poate duce la acumularea acestuia. Eliminarea gazelor și râgâitul sunt modurile prin care organismul elimină aerul și gazele în exces, prevenind balonarea și disconfortul”, spune aceasta.
Totodată, cercetările arată că microbiota intestinală produce între 0,2 și 1,5 litri de gaz pe zi. Fiecare persoană are o microbiotă unică, alcătuită din trilioane de bacterii, iar sănătatea intestinelor și alimentația influențează formarea gazelor.
Potrivit lui Marie Spano, consultant în nutriție sportivă, „nu există dovezi științifice clare care să arate că proteina în sine crește producția de gaze. Totuși, multe alimente bogate în proteine conțin alți compuși care pot contribui la acest fenomen. Lactoză în produsele lactate, carbohidrați greu de digerat în fasole și mazăre sau alcooli de zahăr în unele batoane proteice pot provoca gaze și balonare”.
Suplimente proteice și gaze
Pudrele proteice sunt utilizate frecvent de sportivi, de persoanele care doresc să slăbească și de cei care vor să-și crească aportul proteic. Există mai multe tipuri de proteine: derivate din lapte (zer și cazeină) sau pe bază de plante (soia, orez, mazăre, cânepă). Dacă ai intoleranță la lactoză, evită proteinele din zer și cazeină, deoarece pot provoca gaze în exces.
Alte ingrediente din pudrele proteice pot contribui la această problemă. Alcooli de zahăr, folosiți în produsele fără zahăr și în anumite mărci de pudre proteice, pot avea acest efect. Spano explică faptul că ingrediente care se termină în „-ol”, cum ar fi sorbitol, manitol, maltitol, xilitol și eritritol, sunt alcooli de zahăr. De asemenea, LeBlanc avertizează că îndulcitorii artificiali, precum sucraloza (Splenda) sau stevia, pot cauza gaze la unele persoane.
Gumă de xantan, gumă de guar și anumite fibre, cum ar fi inulina și rădăcina de cicoare, pot contribui la balonare. În plus, dacă consumi surse vegetale de proteine, precum fasole, linte, mazăre sau cereale, acestea pot produce gaze, deoarece sunt bogate în fibre și amidon, pe care organismul nu le poate digera complet. Dacă introduci brusc aceste alimente în dietă sau consumi cantități mari, gazele pot deveni o problemă.
Sfaturi pentru reducerea gazelor
-
Alege tipul potrivit de pudră proteică
LeBlanc și Spano recomandă proteina din zer izolat, care este mai ușor de digerat și conține foarte puțină lactoză. Dacă ai sensibilitate la lactoză, poți alege o pudră proteică vegetală, cum ar fi mazărea, cânepa, orezul brun sau soia. Consultă un dietetician pentru a afla care variantă este cea mai potrivită pentru tine. -
Evită produsele fără zahăr
Verifică dacă alimentele și suplimentele tale conțin alcooli de zahăr sau îndulcitori artificiali, deoarece aceștia pot cauza probleme digestive. -
Mănâncă mai încet
Dacă mănânci prea repede, înghiți aer în exces, ceea ce poate provoca balonare și gaze. Mestecă încet și consumă lichidele cu înghițituri mici. -
Consumă ceaiuri din plante
Ceaiurile de mentă, ghimbir, mușețel sau fenicul pot ajuta la digestie și reducerea gazelor. -
Consultă un specialist
Dacă ai probleme digestive persistente, cum ar fi balonare, gaze sau disconfort abdominal, discută cu un medic pentru a exclude afecțiuni precum sindromul de colon iritabil sau intoleranța la lactoză.
Nu există dovezi care să arate că alimentele bogate în proteine, precum carnea de pui, peștele sau vita, provoacă gaze. Totuși, anumite suplimente proteice și ingrediente precum lactoza, alcoolii de zahăr, îndulcitorii artificiali, gumele, agenții de îngroșare și fibrele pot contribui la acest fenomen. Verifică etichetele produselor pe care le consumi pentru a identifica posibilele cauze. De asemenea, proteinele vegetale, precum fasolea, lintea, mazărea și cerealele, pot provoca gaze, dar le poți introduce treptat în dietă pentru a evita disconfortul, scrie EatingWell.