Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Proteinele din pudra proteică provoacă gaze? Ce sugerează nutriționiștii

    17/02/20254 Mins Read70
    Foto: loseit.com/Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Flatulența este un proces natural, determinat de trecerea gazelor prin intestine. Chelsea LeBlanc, RDN, nutriționist în Nashville, Tennessee, explică, pentru EatingWell, faptul că nu ar trebui să ne simțim jenați, deoarece eliminarea gazelor este benefică pentru sănătate. „Pe măsură ce organismul descompune alimentele, se formează gaze, iar înghițirea aerului poate duce la acumularea acestuia. Eliminarea gazelor și râgâitul sunt modurile prin care organismul elimină aerul și gazele în exces, prevenind balonarea și disconfortul”, spune aceasta. 

    Totodată, cercetările arată că microbiota intestinală produce între 0,2 și 1,5 litri de gaz pe zi. Fiecare persoană are o microbiotă unică, alcătuită din trilioane de bacterii, iar sănătatea intestinelor și alimentația influențează formarea gazelor.

    Potrivit lui Marie Spano, consultant în nutriție sportivă, „nu există dovezi științifice clare care să arate că proteina în sine crește producția de gaze. Totuși, multe alimente bogate în proteine conțin alți compuși care pot contribui la acest fenomen. Lactoză în produsele lactate, carbohidrați greu de digerat în fasole și mazăre sau alcooli de zahăr în unele batoane proteice pot provoca gaze și balonare”.

    Suplimente proteice și gaze

    Pudrele proteice sunt utilizate frecvent de sportivi, de persoanele care doresc să slăbească și de cei care vor să-și crească aportul proteic. Există mai multe tipuri de proteine: derivate din lapte (zer și cazeină) sau pe bază de plante (soia, orez, mazăre, cânepă). Dacă ai intoleranță la lactoză, evită proteinele din zer și cazeină, deoarece pot provoca gaze în exces.

    Alte ingrediente din pudrele proteice pot contribui la această problemă. Alcooli de zahăr, folosiți în produsele fără zahăr și în anumite mărci de pudre proteice, pot avea acest efect. Spano explică faptul că ingrediente care se termină în „-ol”, cum ar fi sorbitol, manitol, maltitol, xilitol și eritritol, sunt alcooli de zahăr. De asemenea, LeBlanc avertizează că îndulcitorii artificiali, precum sucraloza (Splenda) sau stevia, pot cauza gaze la unele persoane.

    Gumă de xantan, gumă de guar și anumite fibre, cum ar fi inulina și rădăcina de cicoare, pot contribui la balonare. În plus, dacă consumi surse vegetale de proteine, precum fasole, linte, mazăre sau cereale, acestea pot produce gaze, deoarece sunt bogate în fibre și amidon, pe care organismul nu le poate digera complet. Dacă introduci brusc aceste alimente în dietă sau consumi cantități mari, gazele pot deveni o problemă.

    Sfaturi pentru reducerea gazelor

    1. Alege tipul potrivit de pudră proteică
      LeBlanc și Spano recomandă proteina din zer izolat, care este mai ușor de digerat și conține foarte puțină lactoză. Dacă ai sensibilitate la lactoză, poți alege o pudră proteică vegetală, cum ar fi mazărea, cânepa, orezul brun sau soia. Consultă un dietetician pentru a afla care variantă este cea mai potrivită pentru tine.

    2. Evită produsele fără zahăr
      Verifică dacă alimentele și suplimentele tale conțin alcooli de zahăr sau îndulcitori artificiali, deoarece aceștia pot cauza probleme digestive.

    3. Mănâncă mai încet
      Dacă mănânci prea repede, înghiți aer în exces, ceea ce poate provoca balonare și gaze. Mestecă încet și consumă lichidele cu înghițituri mici.

    4. Consumă ceaiuri din plante
      Ceaiurile de mentă, ghimbir, mușețel sau fenicul pot ajuta la digestie și reducerea gazelor.

    5. Consultă un specialist
      Dacă ai probleme digestive persistente, cum ar fi balonare, gaze sau disconfort abdominal, discută cu un medic pentru a exclude afecțiuni precum sindromul de colon iritabil sau intoleranța la lactoză.

    Nu există dovezi care să arate că alimentele bogate în proteine, precum carnea de pui, peștele sau vita, provoacă gaze. Totuși, anumite suplimente proteice și ingrediente precum lactoza, alcoolii de zahăr, îndulcitorii artificiali, gumele, agenții de îngroșare și fibrele pot contribui la acest fenomen. Verifică etichetele produselor pe care le consumi pentru a identifica posibilele cauze. De asemenea, proteinele vegetale, precum fasolea, lintea, mazărea și cerealele, pot provoca gaze, dar le poți introduce treptat în dietă pentru a evita disconfortul, scrie EatingWell.

    proteine gaze proteinele provoacă gaze

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.