Ce faci atunci când îți este poftă de ceva de ronțăit? Probabil alegi un bol de popcorn, chipsuri, bomboane sau orice altceva ușor accesibil din dulap. Ocazional, astfel de gustări nu sunt o problemă, dar dacă devin un obicei zilnic, îți pot influența negativ alimentația. Totuși, poftele pentru alimente crocante, sărate sau dulci sunt greu de controlat. Cum îți poți antrena mintea să aleagă alternative mai sănătoase? Potrivit doctorei Amy Shah, specialistă în medicină integrativă și autoarea cărții I’m So Effing Hungry, totul începe cu sănătatea intestinului, scrie mindbodygreen.
Cum influențează intestinul poftele alimentare
„Intestinul are un rol mai mare în apariția poftelor decât ne imaginăm. Majoritatea poftelor provin din influența bacteriilor intestinale, care transmit semnale către creier. Cu alte cuvinte, flora intestinală poate influența dorința de a consuma anumite alimente. Bacteriile intestinale au nevoie de hrană pentru a supraviețui și sunt capabile să modifice semnalele din corp astfel încât să își satisfacă propriile nevoi”, explică Shah, pentru mindbodygreen.
Un studiu realizat pe șoareci crescuți în condiții sterile a arătat că după introducerea unor anumite tipuri de bacterii intestinale, preferințele alimentare ale șoarecilor s-au schimbat. Apetitul lor s-a modificat în funcție de tipul de bacterii prezente, ceea ce demonstrează influența majoră a florei intestinale asupra alegerilor alimentare, potrivit doctorei.
Cum să îți antrenezi intestinul să prefere alimente sănătoase
Dacă vrei ca organismul tău să ceară mai des alimente hrănitoare, trebuie să îi oferi bacteriilor intestinale nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta.
1. Alimente fermentate
„Un studiu recent a arătat că alimentele fermentate au cel mai mare impact asupra florei intestinale”, spune Shah. Cercetarea respectivă a demonstrat că o dietă bogată în astfel de alimente crește diversitatea bacteriană și reduce nivelul inflamației din organism.
Printre cele mai benefice alimente fermentate se numără iaurtul, oțetul de mere, chefirul, kimchi, kombucha și miso. Acestea sunt obținute printr-un proces de fermentație, în care bacteriile și drojdiile transformă zaharurile naturale în compuși benefici pentru sănătatea digestivă.
„Consumul regulat de alimente care conțin bacterii benefice este o metodă eficientă de a îmbunătăți sănătatea intestinului”, afirmă Shah.
2. Probiotice
Dacă nu consumi suficient de des alimente fermentate, poți lua în considerare un supliment probiotic. Este o soluție practică, mai ales că un probiotic bine ales poate contribui la echilibrarea digestiei și la reducerea disconfortului abdominal, cum ar fi balonarea sau problemele de tranzit intestinal.
De exemplu, un studiu a arătat că administrarea unei combinații de bacterii din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium poate ajuta la reducerea balonării. În plus, o altă cercetare a demonstrat că femeile care au luat un anumit tip de probiotic timp de 12 săptămâni aveau un nivel mai ridicat de leptină – hormonul care reglează senzația de sațietate – comparativ cu cele care nu au luat suplimentul. Această schimbare a contribuit la o scădere mai mare în greutate.
3. Fibre alimentare
„Bacteriile intestinale se hrănesc cu fibre”, explică Shah.
Fibrele sunt un tip de carbohidrați complecși care nu sunt digerați de organism, dar care susțin digestia, mențin echilibrul glicemiei și contribuie la sănătatea intestinului, favorizând dezvoltarea bacteriilor benefice.
Alimente bogate în fibre includ hrișca, orzul, varza kale, broccoli, lintea și alte leguminoase. Shah recomandă o alimentație bazată pe produse naturale și evitarea alimentelor ultraprocesate, care sunt sărace în fibre.
„Ideal este să consumi alimente cât mai puțin procesate, fără etichete complicate – fructe, legume și cereale integrale”, spune ea.
Poftele alimentare sunt firești și nu trebuie să te simți vinovat(ă) pentru ele.
Însă, menținerea unei flore intestinale echilibrate te poate ajuta să îți schimbi preferințele alimentare pe termen lung.
„Atunci când avem grijă de intestin, poftele noastre se transformă în alegeri mai sănătoase, ceea ce ne ajută să ne simțim mai bine și să fim mai sănătoși în general”, concluzionează Shah.
Articol realizat de mindbodygreen.