Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Poate corpul sau nu să „uite” cum să digere carnea: ce spun studiile

    13/03/20254 Mins Read21
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Unii oameni care renunță la carne au raportat efecte neplăcute atunci când revin la consumul acesteia. Poate corpul să uite cum să digere carnea? Este o întrebare la care a încercat să răspundă o anchetă BBC, dat fiind faptul că multă lume încearcă să renunțe complet la carne dar unii dintre cei care încearcă revin asupra deciziei și o reintroduc, uneori în proporție mai limitată, transmite G4Food.

    Reducerea consumului de carne este una dintre cele mai simple modalități de a diminua amprenta de carbon, indică tot mai multe date în ultimii ani. Totodată, limitarea consumului de carne poate surveni și din rațiuni nutriționale.

    În Marea Britanie scade consumul de carne

    Dacă toată populația Regatului Unit ar adopta o dietă cu un consum redus de carne, limitându-se la mai puțin de 50 g pe zi, s-ar economisi o cantitate de carbon echivalentă cu eliminarea a opt milioane de mașini din trafic, arată unele cercetări. Datele guvernului britanic arată un consum de carne în scădere – între 1980 și 2022, consumul de vită, porc și miel a scăzut cu 62%. Motivele invocate variază, având mai degrabă legătură cu creșterea prețului decât cu preocupările ecologice, cert e că tot mai mulți oameni experimentează eliminarea cărnii din alimentație.

    Dar dacă renunți la carne pentru o perioadă lungă, îți afectează acest lucru capacitatea de a o digera? Vegetarienii și veganii postează uneori pe rețelele sociale întrebări despre posibilitatea ca revenirea la carne să provoace dureri de stomac, balonare și alte simptome. Alții povestesc propriile experiențe practice, uneori neplăcute.

    Dincolo însă de situațiile reale și propriile experiențe, nu există prea multe cercetări privind posibilitatea ca consumul de carne după o pauză îndelungată să declanșeze probleme digestive, spune Sander Kersten, profesor de nutriție la Universitatea Cornell din SUA. „Lipsa dovezilor nu înseamnă că fenomenul nu există, ci doar că nu a fost studiat,” explică el.

    Carnea este mai ușor de digerat decât fibrele vegetale

    Totuși, din punct de vedere biologic, nu este atât de plauzibil ca organismul să își piardă în timp capacitatea de a digera carnea. Carnea este, în general, ușor de digerat, spre deosebire de fibrele din fructe, legume și leguminoase. Pentru descompunerea tuturor acestor alimente, corpul are nevoie de ajutorul microbiomului intestinal, ale cărui microorganisme produc enzimele necesare digestiei.

    Mai mult, enzimele utilizate pentru digestia proteinelor vegetale sunt aceleași cu cele folosite pentru digestia proteinelor din carne. Aceste enzime recunosc și descompun anumite legături chimice din proteine. Indiferent dacă provin din plante sau din animale, proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Enzimele le pot descompune, indiferent de sursă.

    Acest proces este diferit în cazul lactozei, zahărul din laptele animal. Pentru a digera lactoza, organismul are nevoie de o enzimă specifică numită lactază, iar persoanele care nu produc suficientă lactază devin intolerante la lactoză și pot suferi de probleme digestive după consumul de produse lactate.

    În schimb, în cazul proteinelor din carne, nu are sens să ne gândim că organismul ar putea înceta să producă enzimele necesare pentru digestia unui hamburger – ele sunt mereu prezente, descompunând orice proteină consumată, fie că provine din mazăre, soia sau carne de vită, explică Kersten.

    Microbiomul se modifică în funcție de dietă

    Totuși, nu trebuie uitat că microbiomul intestinal uman se schimbă și se adaptează în funcție de dieta „gazdei” sale. Uneori, acest lucru înseamnă că anumite tipuri de bacterii se modifică; alteori, microbii încep să producă alte tipuri de enzime. Deși există diferențe între microbiomul omnivorilor și cel al vegetarienilor sau veganilor, acestea nu par a fi radicale, atâta timp cât omnivorii consumă o varietate mare de plante, indică cercetările ultimilor ani.

    Însă, microbiomul se poate modifica rapid ca răspuns la schimbările alimentare. Un studiu a arătat că, atunci când participanții au trecut la o dietă exclusiv bazată pe produse animale, microbiomul lor s-a schimbat într-o singură zi (dar a revenit rapid la starea inițială după încheierea experimentului). Subiecții au fost încurajați să raporteze orice disconfort, dar niciun simptom nu a fost menționat în studiu.

    Dacă există un risc digestiv major, acesta este mai degrabă legat de consumul brusc de cantități mari de fibre după o pauză îndelungată. Este mai bine să faci astfel de schimbări treptat. „În funcție de tipul de fibre, poți avea reacții destul de puternice,” explică Kersten. Pe scurt, teama că organismul ar putea uita cum să digere carnea nu ar trebui să îți afecteze planurile de a prelungi o eventuală perioadă fără carne. Dacă ai avut probleme digestive după ce ai mâncat carne pentru prima dată după mult timp, este puțin probabil ca pierderea enzimelor să fie cauza, deși acest fenomen rămâne insuficient studiat, spune Kersten.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 19/10/2025

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Gastronomie 19/10/2025

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Odihnă 18/10/2025

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.077 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025608 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025606 Views
    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi
    16/10/2025330 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 19/10/20253 Mins Read21 Views

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Ceea ce mănânci și bei poate ajuta la ameliorarea stresului și anxietății. Alimentele care pot…

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.