Schimbările pielii odată cu vârsta sunt o parte inevitabilă a vieții. Declinul colagenului și elastinei și schimbările structurale ale barierei pielii sunt procese naturale, iar modul în care pielea arată din cauza acestor modificări variază de la persoană la persoană. Unii oameni se confruntă cu piele lăsată, alții cu riduri adânci, unii dezvoltă pete întunecate, iar alții se confruntă cu pielea creponată. Deși aceste schimbări sunt naturale, este important să fim proactivi cu rutina de îngrijire a pielii pentru a sprijini pielea în diferite etape ale vieții. Cunoașterea cauzelor care stau la baza acestor schimbări ne ajută să tratăm pielea corect. Înțelegerea pielii este încă cel mai bun tratament de îngrijire, explică mindbodygreen.
Expunerea la soare
Expunerea la razele UV neprotejate afectează ADN-ul celulelor pielii, descompune colagenul și elastina și contribuie la apariția petelor întunecate. Expunerea la soare poate reprezenta până la 80% din toate semnele vizibile de îmbătrânire. Aceasta este și cauza principală a pielii creponate. Conform dermatologului certificat Divya Shokeen, expunerea excesivă la soare este un factor declanșator major. Utilizarea agresivă a solarului sau expunerea la soare fără protecție (fără SPF) sunt cauze frecvente.
„În timp, expunerea agresivă sau excesivă la soare distruge elastina din piele. Elastina are capacitatea de a se întinde și de a se retrage, dar, cu expunerea repetată la soare, aceasta își pierde abilitatea de a se repara corespunzător și rămâne întinsă. Această laxitate duce la aspectul de piele lăsată sau creponată”, explică Shokeen.
Specilista recomandă folosirea protecției solare și folosirea accesoriilor de protecție (îmbrăcăminte cu protecție UV, pălării, ochelari de soare), mai ales atunci când ești afară în orele de vârf ale soarelui.
Lipsa de hidratare
Pielea hidratată este pielea sănătoasă. Multe dintre semnele îmbătrânirii premature pot fi atribuite deshidratării pielii. De aceea, este esențial să prioritizăm hidratarea și întărirea barierei pielii. Pielea creponată este adesea exacerbată de pierderea apei prin piele.
„Menținerea hidratării este o componentă foarte importantă a pielii sănătoase. Pierderea de hidratare poate duce la creșterea aspectului de piele creponată. O barieră intactă protejează corpul de agenți externi (bacterii) și previne pierderea apei, menținând hidratarea și blocând umiditatea. Când bariera pielii este compromisă, se pierde mai multă apă, ceea ce duce la scăderea turgorului pielii și, în final, la pielea creponată”, spune dermatologul Jeremy Brauer, pentru mindbodygreen.
Pentru a îmbunătăți funcția barierei pielii, este important să folosești ingrediente care întăresc bariera, cum ar fi acizii grași, antioxidanții, humectanții și activele biotice (prebiotice și postbiotice).
Consumul insuficient de proteine
Pielea este alcătuită din proteine, cum ar fi colagenul, elastina și keratina. Pentru a ajuta pielea să regenereze aceste proteine structurale, avem nevoie de aminoacizi pe care îi obținem din alimentație.
„Lipsa alimentelor bogate în legume cu frunze verzi și alimente bogate în colagen poate accelera dezvoltarea pielii creponate. Anii în care se consumă proteine insuficiente sau de proastă calitate sunt, de asemenea, un factor major”, explică dermatologul Carl Thornfeldt, citat de mindbodygreen.
Asigură-te că urmezi o dietă echilibrată, bogată în proteine, antioxidanți și grăsimi sănătoase. Nevoile de proteine variază de la persoană la persoană, dar o regulă generală este ca majoritatea femeilor active să consume între 1,2 și 2,0 grame de proteine per kilogram de greutate corporală. Cel mai frecvent, experții recomandă un obiectiv de aproximativ 100 de grame de proteine pe zi.
Articol realizat de mindbodygreen