Mai mult de jumătate dintre toți adulții și o treime dintre copiii, adolescenții și tinerii adulți din întreaga lume vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, scrie RFI, citat de G4Media. Constatările apar într-un nou studiu al datelor globale publicat în The Lancet, care acoperă peste 200 de țări.
Cercetătorii avertizează că se preconizează o accelerare rapidă a nivelului de obezitate în restul acestui deceniu, în special în țările cu venituri mici, relatează BBC News. Cu toate acestea, experții spun că, dacă guvernele iau măsuri urgente acum, există încă timp pentru a preveni ceea ce ei descriu ca fiind o „tragedie profundă”.
Până în 2021, aproape jumătate din populația adultă globală – un miliard de bărbați și 1,11 miliarde de femei cu vârsta de 25 de ani sau mai mult – erau supraponderali sau obezi.
Proporția bărbaților și a femeilor care trăiesc cu aceste afecțiuni s-a dublat din 1990.
Dacă tendințele se mențin, rata globală a adulților supraponderali și obezi va crește la aproximativ 57,4% pentru bărbați și 60,3% pentru femei până în 2050.
În ceea ce privește cifrele brute, China (627 milioane), India (450 milioane) și SUA (214 milioane) vor fi țările cu cele mai mari populații de persoane supraponderale sau obeze în 2050.
Cu toate acestea, creșterea populației înseamnă că oamenii de știință preconizează că numărul din Africa subsahariană va crește cu peste 250%, ajungând la 522 de milioane.
Nigeria, în special, iese în evidență, cu un număr preconizat să se tripleze – de la 36,6 milioane în 2021 la 141 de milioane în 2050. Aceasta ar face din Nigeria țara cu a patra cea mai mare populație de adulți care sunt supraponderali sau obezi.
Autorii recunosc că studiul nu ia în considerare impactul pe care l-ar putea avea noile medicamente pentru pierderea în greutate – iar acestea ar putea juca un rol semnificativ în viitor.
Ratele de obezitate la copii și adolescenți tineri (de la 8,8% la 18,1%) și la adulții tineri (cei sub 25 de ani – de la 9,9% la 20,3%) au crescut de peste două ori între 1990 și 2021 și se prognozează că până în 2050, unul din trei tineri va fi afectat.
Coautorul principal al raportului, dr. Jessica Kerr de la Murdoch Children’s Research Institute din Australia, spune că cifrele reprezintă o adevărată provocare pentru sistemele de sănătate în următorii ani.