Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Confidențialitatea în era Inteligenței Artificiale: cât de sigure sunt conversațiile noastre cu chatbot-urile?

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Octombrie – luna conștientizării cancerului mamar. Simptome, prevenție și tratament

    18/10/20246 Mins Read14
    Sursă foto: www.sanador.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ministerul Sănătății și Institutul Oncologic din R. Moldova, împreună cu 340 de reprezentanți ai serviciilor de sănătate din țară, au inițiat – în octombrie 2024 – Luna conștientizării cancerului mamar pentru a informa populația și a susține diagnosticarea timpurie a cancerului de sân. În 2023, pe 18 octombrie, a fost lansată Campania de depistare precoce a cancerului mamar, o componentă a Programului național de control al cancerului. Scopul campaniei este reducerea mortalității prin diagnosticare precoce și asigurarea accesului la tratament eficient, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. 

    Până acum, timp de un an, peste 8000 de femei din R. Moldova au beneficiat de investigațiile oferite în cadrul acestui program. Cinci sute de femei au fost consultate de medicii de la Institutul Oncologic, iar 72 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer la sân. Majoritatea cazurilor depistate au fost în stadii incipiente, oferind astfel șanse mai mari de succes în tratament.

    Ce este cancerul mamar?

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este boala care se manifestă prin creșterea anormală și necontrolată a celulelor mamare, fapt care duce la formarea tumorilor. Dacă nu sunt prevenite și controlate, tumorile se pot răspândi în tot corpul și pot deveni fatale.

    Celulele canceroase de sân încep în interiorul canalelor de lapte și/sau în lobulii producători de lapte ai sânului. Forma timpurie nu pune viața în pericol și poate fi detectată în stadii incipiente, însă celulele canceroase se pot răspândi în țesutul mamar din apropiere, transformându-se în tumori.

    Tratamentul se stabilește, de obicei, în funcție de persoană, de tipul de cancer și modelul răspândirii acestuia și combină diferite intervenții chirurgicale, radioterapie și medicamente.

    Amploarea problemei

    Conform OMS, în 2022 au existat 2,3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân și 670 000 de decese la nivel global. Cancerul de sân apare în fiecare țară a lumii, manifestându-se la femeile trecute de pubertate.

    Estimările globale arată că în țările cu un indice de dezvoltare umană (IDU) foarte ridicat, 1 din 12 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții și 1 din 71 de femei moare din cauza acestuia.

    În schimb, în țările cu un IDU scăzut doar 1 din 27 de femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții și 1 din 48 de femei va deceda din cauza acestuia.

    Cine este expus riscului?

    Aproximativ 99% din cancerele de sân apar la femei și 0,5-1% – la bărbați. Tratamentul cancerului de sân la bărbați urmează aceleași principii de management ca și pentru femei.

    Factorii care cresc riscul cancerului de sân sunt, inclusiv, obezitatea, consumul nociv de alcool, istoricul familial de cancer de sân, istoricul de expunere la radiații, istoricul de reproducere (cum ar fi vârsta la care au început menstruațiile și vârsta la prima sarcină), consumul de tutun și terapia hormonală de după menopauză. Aproximativ jumătate din cancerele de sân se dezvoltă la femeile care nu au niciun factor de risc identificabil pentru cancerul de sân.

    Semne și simptome

    Majoritatea persoanelor nu prezintă niciun simptom atunci când cancerul este încă timpuriu.

    Acesta poate exprima simptome, de cele mai multe ori, atunci când se află într-un stadiu avansat. Simptomele cancerului de sân pot include:

    • un nodul sau îngroșarea sânului, adesea fără durere
    • modificarea dimensiunii, formei sau aspectului sânului
    • gropițe, roșeață, sâmburi sau alte modificări ale pielii
    • modificarea aspectului mamelonului sau a pielii din jurul mamelonului (areola)
    • lichid anormal sau sângeros din mamelon.

    Persoanele cu un nodul mamar anormal ar trebui să solicite asistență medicală, chiar dacă nodul nu doare.

    Cancerul de sân se poate răspândi în alte zone ale corpului și poate declanșa diferite simptome. Adesea, cel mai frecvent loc detectabil de răspândire este la ganglionii limfatici de sub braț, deși este posibil să existe ganglioni limfatici purtători de cancer care nu pot fi simțiți.

    În timp, celulele canceroase se pot răspândi și la alte organe, inclusiv plămâni, ficat, creier și oase.

    Tratament

    Tratamentul pentru cancerul de sân depinde de subtipul de cancer și de cât de mult s-a răspândit în afara sânului, la ganglionii limfatici (stadiul II sau III) sau la alte părți ale corpului (stadiul IV).

    Medicii combină tratamentele pentru a minimiza șansele de reapariție a cancerului.

    Tipuri de tratamente:

    • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii de sân
    • radioterapie pentru a reduce riscul de recidivă la nivelul sânului și al țesuturilor înconjurătoare
    • medicamente pentru îndepărtarea celulelor canceroase și prevenirea răspândirii, inclusiv terapii hormonale, chimioterapie sau terapii biologice țintite.

    Totodată, OMS afirmă că tratamentele pentru cancerul de sân sunt mai eficiente și sunt mai bine tolerate atunci când sunt începute devreme și duse până la finalizare.

    Intervenția chirurgicală poate îndepărta doar țesutul canceros (numită lumpectomie) sau întregul sân (mastectomie) dar ganglionii limfatici, pentru a evalua capacitatea cancerului de a se răspândi.

    Radioterapia tratează cancerele microscopice reziduale rămase în țesutul mamar și/sau ganglionii limfatici și minimizează șansele ca cancerul să reapară pe peretele toracic.

    Cancerele avansate se pot eroda prin piele pentru a provoca răni deschise (ulcerații), dar nu sunt în toate cazurile dureroase. Femeile cu răni la sân care nu se vindecă ar trebui să solicite asistență medicală pentru a li se efectua o biopsie.

    Medicamentele pentru tratarea cancerului de sân sunt selectate pe baza proprietăților biologice ale cancerului, determinate prin teste speciale. Marea majoritate a medicamentelor utilizate pentru cancerul de sân se află deja pe lista OMS a medicamentelor esențiale.

    Impact global

    Mortalitatea cauzată de cancerul la sân, în țările cu venituri mari, a scăzut cu 40% între anii 1980 și 2020, potrivit OMS.

    Obiectivul Inițiativei globale a OMS privind cancerul de sân (GBCI) este de a reduce mortalitatea globală cu 2,5% pe an, evitând astfel 2,5 milioane de decese cauzate de cancerul de sân la nivel global până în 2040.

    Cei trei piloni pentru atingerea acestor obiective sunt: promovarea sănătății pentru depistarea timpurie; diagnostic în timp util; și gestionarea cuprinzătoare a cancerului de sân.

    Prin furnizarea de educație în domeniul sănătății publice pentru a îmbunătăți conștientizarea în rândul femeilor cu privire la semnele și simptomele cancerului de sân pentru a înțelege importanța depistării tratamentului timpuriu, mai multe femei ar putea preveni cancerul încă din stadiul incipient, transmite OMS.

    Surse articol: Ministerul Sănătății al R. Moldova; Organizația Mondială a Sănătății

    cancer de sân cancer mamar octombrie cancer mamar oms cancer mamar prevenție cancer mamar

    Articole asemănătoare

    Muncă 14/06/2025

    Confidențialitatea în era Inteligenței Artificiale: cât de sigure sunt conversațiile noastre cu chatbot-urile?

    Muncă 14/06/2025

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Odihnă 14/06/2025

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.059 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025732 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025213 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Muncă 14/06/20254 Mins Read29 Views

    Confidențialitatea în era Inteligenței Artificiale: cât de sigure sunt conversațiile noastre cu chatbot-urile?

    Într-o perioadă în care interacțiunea cu inteligența artificială devine tot mai comună, apare inevitabil o…

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Confidențialitatea în era Inteligenței Artificiale: cât de sigure sunt conversațiile noastre cu chatbot-urile?

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.