Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Năutul: cinci motive pentru a-l consuma cu regularitate

    29/01/20252 Mins Read43
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Năutul este o excelentă sursă de proteine vegetale, alternativă la cele de origine animală, precum carnea, derivatele sale și peștele, transmite revista Grazia, citată de G4Food.

    Năutul se mândrește în mod special cu cantități semnificative de aminoacizi esențiali și tipuri bune de acizi grași esențiali, cum ar fi acidul linoleic și acidul oleic. De asemenea, năutul este o sursă excelentă de vitamine, inclusiv de folați, valoroși pentru sistemul imunitar, dar și de riboflavină, niacină, tiamină și betacaroten, un precursor al vitaminei A.

    5 motive pentru a mânca năut:

    Năutul este bun pentru oase

    Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, mai ales în rândul femeilor. Consumul frecvent de năut ajută la reducerea riscului de fragilitate osoasă. Năutul furnizează cantități bune de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea scheletului, precum și magneziu și vitamina B6, care favorizează asimilarea acestuia.

    Îmbunătățește starea de spirit

    De asemenea, năutul este excelent pentru a combate starea de spirit proastă, melancolia și tristețea. Acest aliment furnizează triptofan, aminoacidul esențial precursor al serotoninei, hormonul stării de spirit, dar și acizi grași esențiali polinesaturați, magneziu, zinc, fosfor, mangan și cupru, valoroase pentru echilibrul emoțional.

    Protejează inima

    O cană de năut contribuie la necesarul zilnic de magneziu, un mineral util pentru a contracara sodiul, care în exces crește riscurile cardiovasculare.

    Combate oboseala

    Năutul ajută la creșterea energiei și a rezistenței, deoarece furnizează carbohidrați complecși, proteine vegetale și grăsimi bune. De asemenea, furnizează vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B1 și vitamina B2, care favorizează metabolismul energetic.

    Ajută la concentrare

    Năutul se remarcă prin bogăția sa în minerale și oligoelemente care susțin funcțiile creierului, cum ar fi seleniul, manganul, cuprul și zincul. De asemenea, boabele de năut oferă lipide bune, aliați excelenți pentru a sta departe de scăderile de concentrare.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025352 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025302 Views
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/2025298 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read126 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.