Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Mituri despre proteine și greșeala care face ca acestea să te îngrașe

    30/03/20253 Mins Read40
    Foto: G4Food
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Proteina este un macronutrient promovat ca fiind cheia pentru pierderea în greutate, creșterea masei musculare și senzația de sațietate, pe parcursul întregii zile. Deși multe dintre aceste afirmații sunt adevărate, proteina și accentul recent pus pe ea vin cu câteva îngrijorări de luat în considerare, avertizează experții, potrivit today.com, scrie G4Food. 

    „Există multă agitație în jurul proteine.lor, dar există și multă știință”, a spus dr. Jennifer Ashton, medic obstetrician-ginecolog, cu un masterat în nutriție. Această știință, spune ea, demontează multe dintre dezinformările care circulă despre proteină și puterile sale. Ea subliniază că nu există o abordare universală pentru proteine, iar tipul de proteină pe care îl alegi face o mare diferență.

    Fals: Consumul mai multor proteine ajută, întotdeauna, la pierderea în greutate

    Deși majoritatea oamenilor nu au probleme în a obține suficientă proteină din dieta lor zilnică, dacă vrei să îți crești aportul de proteine, ia în considerare ajustarea cantității de grăsimi și carbohidrați pe care o consumi zilnic.

    „Dacă încerci să pierzi în greutate, este adevărat că digestia proteinelor consumă mai multe calorii pentru corpul tău, dar proporțiile sunt importante. Imaginează-ți că 15% din aportul tău caloric zilnic provine din proteine. Dacă ai dubla această proporție la 30%, ar trebui să ajustezi și cantitatea de carbohidrați și grăsimi. Astfel vei ajunge să câștigi în greutate, dacă nu reduci numărul de carbohidrați și grăsimi în timp ce crești aportul de proteine”, explică medicul.

    Fals: Absorbi toată proteina pe care o consumi

    Acest mit te-ar putea face să crezi că beneficiezi de pe urma cantităților mari de proteine, dar acest lucru „nu este deloc adevărat”, spune Ashton. Nu toate corpurile sunt capabile să absoarbă cantități mari de proteină. Câtă proteină absoarbe corpul tău depinde de vârsta ta, de sănătatea digestivă, de obiceiul de a fuma, de consumul de alcool și de tipul de proteină pe care o consumi.

    Fals: Toate proteinele sunt create egal

    Proteinele animale sunt considerate „complete” deoarece conțin toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie, explică Ashton. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor responsabile pentru construirea și repararea mușchilor și țesuturilor.

    Deși multe proteine vegetale nu sunt considerate „complete”, cercetările recente arată că dacă diversifici sursele tale de proteine vegetale pe parcursul zilei, vei obține totuși toți aminoacizii de care ai nevoie.

    Mai mult, proteinele vegetale sunt încărcate cu fibre, „ceea ce este benefic pentru sănătatea intestinelor și a inimii”, subliniază ea.

    Proteinele animale tind să fie mai ușor de absorbit de către corp decât proteinele vegetale, dar „cercetările arată că alimentele din soia au același nivel de biodisponibilitate (cât de ușor poate corpul să descompună și să utilizeze proteina) ca și alimentele animale.

    Proteina din mazăre, linte, fasole, cartofi și quinoa este absorbită cu aproximativ 25% mai puțin decât produsele animale, dar este totuși absorbită bine în general, adaugă ea.

    Atât proteinele animale, cât și cele vegetale pot cauza, uneori, probleme de digestie. De exemplu, proteina din zerul de lapte poate cauza probleme gastrointestinale, iar proteinele cu un conținut mare de fibre pot cauza balonare.

    Un alt avantaj al surselor de proteine vegetale este că sunt mai ieftine.

    Articol preluat: G4Food

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 16/05/2025

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.236 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025189 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025129 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 16/05/20253 Mins Read26 Views

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Deși pieptul de pui este adesea recomandat ca sursă principală de proteine datorită conținutului ridicat…

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.