Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Mit sau realitate: riscurile asociate consumului de soia. Care este metoda cea mai eficientă de a o introduce în alimentație

    25/03/20255 Mins Read11
    Foto: G4Food
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alimentele pe bază de soia sunt în topul miturilor alimentare despre care sunt întrebată cel mai frecvent și, pe bună dreptate. Există multe mituri despre alimentele din soia și asocierea acestora cu cancerul, pe care specialiștii de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (American Institute for Cancer Research) le dezmint. 

    Mitul 1: Isoflavonele din soia acționează ca estrogenul în corp și cresc riscul de cancer

    Cum a apărut acest mit? Isoflavonele sunt compuși naturali care se găsesc în alimentele pe bază de soia. Acestea au o structură chimică similară cu estrogenul uman, dar acționează diferit în corp. Nepotrivirea între efectele estrogenului și ale isoflavonelor a dus la multe presupuneri greșite și îngrijorări.

    La început, unele studii pe șoareci au arătat că isoflavonele din soia promovau creșterea celulelor de cancer la sân cu receptori de estrogen (ER+). Totuși, aceste studii foloseau cantități de isoflavone mult mai mari decât cele pe care le-ar consuma oamenii care mănâncă soia. Cercetătorii au descoperit acum că șoarecii descompun isoflavonele diferit față de oameni. De asemenea, același efect asupra celulelor canceroase nu a fost observat la oameni.

    Ce spune știința?

    Studiile nu leagă consumul de soia de un risc mai mare de cancer, inclusiv cancerul de sân. Din contră, cercetările arată că isoflavonele din soia pot reduce riscul de a dezvolta cancer la sân.

    Cercetătorii au descoperit că isoflavonele și estrogenul interacționează diferit cu receptorii de estrogen din corp. De exemplu:

    • Activarea unor receptori poate sprijini creșterea celulelor.

    • Isoflavonele pot lega acești receptori, acționând ca un protector împotriva tumorilor.

    • Isoflavonele pot „activa” genele care încetinesc creșterea sau distrug celulele canceroase.

    • Isoflavonele sprijină apărarea antioxidantă a corpului și repararea ADN-ului, ajutând astfel la protejarea împotriva cancerului.

    Studiile au arătat că pudra de proteine din soia sau suplimentele cu isoflavone din soia nu au efecte asupra riscului de cancer la sân, cum ar fi:

    • Nivelurile hormonale

    • Creșterea celulelor de sân

    • Densitatea sânilor

    Unele studii din Asia de Est arată că consumul a una sau două porții de soia pe zi poate reduce riscul de cancer la sân. În țările din Asia de Est, inclusiv China și Japonia, soia este consumată frecvent de-a lungul vieții. Deși dovezile nu sunt destul de puternice pentru a recomanda soia pentru reducerea riscului de cancer, acestea ajută la eliminarea temerilor legate de risc.

    Mitul 2: Trebuie să evităm alimentele pe bază de soia dacă avem un diagnostic de cancer la sân

    Potrivit cercetăretorilor, acest mit a apărut din aceeași înțelegere greșită a isoflavonelor, ca fiind identice cu estrogenul uman. Studiile asupra populației nu arată un risc mai mare pentru supraviețuitorii cancerului de sân care consumă soia. Ba din contră, soia ar putea proteja împotriva recidivei cancerului la sân.

    Raportul global AICR/WCRF privind supraviețuitorii cancerului de sân sugerează că consumul de soia este asociat cu o supraviețuire mai mare și o recidivă mai mică, inclusiv la femeile cu cancer ER+.

    Studiile asupra femeilor diagnosticate cu cancer la sân arată rezultate mai bune cu un consum moderat de soia. De obicei, este vorba de una sau două porții de soia pe zi. Consumul mai mare de soia nu aduce îmbunătățiri suplimentare.

    Mitul 3: Alimentele pe bază de soia sunt dăunătoare atunci când sunt procesate

    Au existat temeri că procesarea alimentelor ar putea concentra isoflavonele din soia la niveluri dăunătoare, însă, conform Institului American pentru Cercetarea Cancerului, pudra de proteine din soia și proteina din soia texturată nu conțin mai multe isoflavone decât o porție de soia prăjită. De fapt, unele concentrat de proteine din soia poate pierde până la 80-90% din isoflavone în timpul procesării. Alimentele procesate din soia, cum ar fi burgerii vegetali sau batoanele proteice, conțin de obicei mai puține isoflavone decât o porție standard de soia, cum ar fi tofu.

    Alimentele procesate din soia, cum ar fi proteina izolată din soia, sunt considerate alimente ultraprocesate. Mai multe studii recente au legat consumul ridicat de alimente ultraprocesate de un aport mai mare de calorii, creșterea în greutate și posibil un risc mai mare de cancer. Însă, aceste studii includ o gamă largă de alimente ultraprocesate și nu se aplică uniform tuturor alimentelor din această categorie.

    Soia conține o varietate de substanțe nutritive care pot contribui la sănătate, inclusiv proteine și fibre. Proteina izolată din soia nu furnizează aceleași fibre și nutrienți ca soia întreagă. Deși proteina izolată din soia nu reprezintă un risc, aceasta nu transformă un produs alimentat cu mult zahăr sau sare într-un aliment sănătos.

    Dacă alegi să consumi alimente pe bază de soia, specialiștii recomandă să opțiunea de soia întreagă, pentru că are mulți nutrienți benefici, inclusiv proteine, isoflavone și fibre. O porție standard de soia conține aproximativ 7 g de proteine și 25 mg de isoflavone. Exemple de porții standard de soia:

    • 1/3 cană de tofu

    • 1/2 cană de tempeh

    • 1/2 cană de edamame decojit

    • 1 cană de lapte de soia

    • 1/4 cană de nuci de soia

    • 3/4 cană (6 oz) de iaurt de soia

    Alimentele precum burgerii vegetali sau batoanele proteice care conțin ingrediente din soia (precum proteina izolată din soia) pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar nu reprezintă o „porție” de soia conform studiilor clinice, deoarece au niveluri mai scăzute de isoflavone, potrivit AICR.

    consum soia riscuri consum soia soia

    Articole asemănătoare

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Mediu 16/05/20252 Mins Read2 Views

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat…

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.