Alimentele pe bază de soia sunt în topul miturilor alimentare despre care sunt întrebată cel mai frecvent și, pe bună dreptate. Există multe mituri despre alimentele din soia și asocierea acestora cu cancerul, pe care specialiștii de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (American Institute for Cancer Research) le dezmint.
Mitul 1: Isoflavonele din soia acționează ca estrogenul în corp și cresc riscul de cancer
Cum a apărut acest mit? Isoflavonele sunt compuși naturali care se găsesc în alimentele pe bază de soia. Acestea au o structură chimică similară cu estrogenul uman, dar acționează diferit în corp. Nepotrivirea între efectele estrogenului și ale isoflavonelor a dus la multe presupuneri greșite și îngrijorări.
La început, unele studii pe șoareci au arătat că isoflavonele din soia promovau creșterea celulelor de cancer la sân cu receptori de estrogen (ER+). Totuși, aceste studii foloseau cantități de isoflavone mult mai mari decât cele pe care le-ar consuma oamenii care mănâncă soia. Cercetătorii au descoperit acum că șoarecii descompun isoflavonele diferit față de oameni. De asemenea, același efect asupra celulelor canceroase nu a fost observat la oameni.
Ce spune știința?
Studiile nu leagă consumul de soia de un risc mai mare de cancer, inclusiv cancerul de sân. Din contră, cercetările arată că isoflavonele din soia pot reduce riscul de a dezvolta cancer la sân.
Cercetătorii au descoperit că isoflavonele și estrogenul interacționează diferit cu receptorii de estrogen din corp. De exemplu:
-
Activarea unor receptori poate sprijini creșterea celulelor.
-
Isoflavonele pot lega acești receptori, acționând ca un protector împotriva tumorilor.
-
Isoflavonele pot „activa” genele care încetinesc creșterea sau distrug celulele canceroase.
-
Isoflavonele sprijină apărarea antioxidantă a corpului și repararea ADN-ului, ajutând astfel la protejarea împotriva cancerului.
Studiile au arătat că pudra de proteine din soia sau suplimentele cu isoflavone din soia nu au efecte asupra riscului de cancer la sân, cum ar fi:
-
Nivelurile hormonale
-
Creșterea celulelor de sân
-
Densitatea sânilor
Unele studii din Asia de Est arată că consumul a una sau două porții de soia pe zi poate reduce riscul de cancer la sân. În țările din Asia de Est, inclusiv China și Japonia, soia este consumată frecvent de-a lungul vieții. Deși dovezile nu sunt destul de puternice pentru a recomanda soia pentru reducerea riscului de cancer, acestea ajută la eliminarea temerilor legate de risc.
Mitul 2: Trebuie să evităm alimentele pe bază de soia dacă avem un diagnostic de cancer la sân
Potrivit cercetăretorilor, acest mit a apărut din aceeași înțelegere greșită a isoflavonelor, ca fiind identice cu estrogenul uman. Studiile asupra populației nu arată un risc mai mare pentru supraviețuitorii cancerului de sân care consumă soia. Ba din contră, soia ar putea proteja împotriva recidivei cancerului la sân.
Raportul global AICR/WCRF privind supraviețuitorii cancerului de sân sugerează că consumul de soia este asociat cu o supraviețuire mai mare și o recidivă mai mică, inclusiv la femeile cu cancer ER+.
Studiile asupra femeilor diagnosticate cu cancer la sân arată rezultate mai bune cu un consum moderat de soia. De obicei, este vorba de una sau două porții de soia pe zi. Consumul mai mare de soia nu aduce îmbunătățiri suplimentare.
Mitul 3: Alimentele pe bază de soia sunt dăunătoare atunci când sunt procesate
Au existat temeri că procesarea alimentelor ar putea concentra isoflavonele din soia la niveluri dăunătoare, însă, conform Institului American pentru Cercetarea Cancerului, pudra de proteine din soia și proteina din soia texturată nu conțin mai multe isoflavone decât o porție de soia prăjită. De fapt, unele concentrat de proteine din soia poate pierde până la 80-90% din isoflavone în timpul procesării. Alimentele procesate din soia, cum ar fi burgerii vegetali sau batoanele proteice, conțin de obicei mai puține isoflavone decât o porție standard de soia, cum ar fi tofu.
Alimentele procesate din soia, cum ar fi proteina izolată din soia, sunt considerate alimente ultraprocesate. Mai multe studii recente au legat consumul ridicat de alimente ultraprocesate de un aport mai mare de calorii, creșterea în greutate și posibil un risc mai mare de cancer. Însă, aceste studii includ o gamă largă de alimente ultraprocesate și nu se aplică uniform tuturor alimentelor din această categorie.
Soia conține o varietate de substanțe nutritive care pot contribui la sănătate, inclusiv proteine și fibre. Proteina izolată din soia nu furnizează aceleași fibre și nutrienți ca soia întreagă. Deși proteina izolată din soia nu reprezintă un risc, aceasta nu transformă un produs alimentat cu mult zahăr sau sare într-un aliment sănătos.
Dacă alegi să consumi alimente pe bază de soia, specialiștii recomandă să opțiunea de soia întreagă, pentru că are mulți nutrienți benefici, inclusiv proteine, isoflavone și fibre. O porție standard de soia conține aproximativ 7 g de proteine și 25 mg de isoflavone. Exemple de porții standard de soia:
-
1/3 cană de tofu
-
1/2 cană de tempeh
-
1/2 cană de edamame decojit
-
1 cană de lapte de soia
-
1/4 cană de nuci de soia
-
3/4 cană (6 oz) de iaurt de soia
Alimentele precum burgerii vegetali sau batoanele proteice care conțin ingrediente din soia (precum proteina izolată din soia) pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar nu reprezintă o „porție” de soia conform studiilor clinice, deoarece au niveluri mai scăzute de isoflavone, potrivit AICR.