În anul 2021, potrivit statisticilor, la nivel mondial, aproximativ 537 de milioane de adulți (cu vârste între 20-79 de ani) erau diagnosticați cu diabet și se estimează că până în anul 2030, numărul lor va crește până la 643 de milioane, iar până în anul 2045, va ajunge la 783 milioane (1 din 8 adulți, reprezentând o creștere de 46%). Mare parte dintre persoanele care suferă de diabet au carențe de o anumită vitamină însă, potrivit eatingwell.com, cu anumite alimente, se poate scăpa de această problemă.
Mai mult de 38 de milioane de americani au diabet, iar între 90% și 95% dintre ei au diabet de tip 2. Vestea bună este că majoritatea cazurilor de diabet de tip 2 pot fi prevenite, deoarece anumite comportamente de viață contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. De exemplu, studiile au arătat că dieta joacă un rol important în prevenirea diabetului și că dietele bogate în zahăr adăugat, grăsimi saturate, alimente ultra-procesate, sodiu și calorii excesive sunt asociate cu un risc crescut de diabet.
Cei mai mulți diabetici se confruntă cu lipsa de vitamina D
Multe studii și ghiduri despre diabet și dietă se concentrează, în principal, pe macronutrienți, cum ar fi carbohidrații, grăsimile și proteinele. Dar cercetătorii din India au vrut să afle dacă există o legătură între micronutrienți (vitamine și minerale) și diabet. În analiza lor sistematică recent publicată în BMJ Nutrition, Prevention & Health, au descoperit că mulți adulți cu diabet sunt deficienți în anumite vitamine și minerale, vitamina D fiind cea mai frecventă. După ce au căutat studii publicate anterior despre diabet și micronutrienți și au eliminat pe cele care nu îndeplineau criteriile lor, cercetătorii au ajuns la 132 de studii, cu un total de 52.501 participanți pentru această revizuire și meta-analiză. Participanții erau bărbați și femei din multiple etnii, cu vârsta de cel puțin 18 ani și cu diabet de tip 2, cu sau fără complicații.
Cercetătorii au constatat că:
- Peste 45% din populația cu diabet de tip 2 avea multiple deficiențe de micronutrienți.
- 40% dintre participanții cu complicații diabetice aveau deficiențe de micronutrienți.
- Femeile erau mai susceptibile să fie afectate de deficiențele de micronutrienți decât bărbații.
- Deficiența de vitamina D era cea mai frecventă deficiență, cu o prevalență de peste 60% în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.
- Magneziul s-a aflat pe locul al doilea ca deficiență frecventă, cu aproximativ 42% dintre persoanele cu diabet de tip 2 deficiente în magneziu.
- Într-un subgrup de persoane cu diabet care luau metformină, un medicament comun pentru diabet, deficiența de vitamina B12 era prezentă la aproape 29% dintre participanți.
Aici apare scenariul tip “găina sau oul”. Cercetătorii nu pot spune dacă micronutrienții ar fi putut juca un rol în dezvoltarea diabetului la acești oameni sau dacă diabetul a cauzat deficiențele de micronutrienți. Ei pot concluziona doar că există o corelație între diabetul de tip 2 și deficiențele de micronutrienți, inclusiv vitaminele D și B12 și magneziu.
Ce alimente trebuie să mănânci ca să scapi de aceste deficiențe
Nu trebuie să ai diabet pentru a fi deficitar în oricare dintre acești nutrienți. Toți cei trei – vitamina D, vitamina B12 și magneziul – sunt deficienți frecvent și în populația general. Între 40% și 80% dintre oamenii din țările dezvoltate sunt deficienți în vitamina B12. De asemenea, aproximativ jumătate dintre noi nu obținem suficient magneziu.
Deoarece aceste deficiențe sunt frecvente atât în populația generală, cât și în rândul celor cu diabet de tip 2, s-ar putea presupune că deficiența a apărut prima. Oricum, este important să mănânci o varietate echilibrată de alimente pentru a acoperi nevoile tale nutritive, indiferent dacă ai diabet sau nu.
- Vitamina B12 – se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și lactatele. Cerealele fortificate, laptele pe bază de plante și drojdia nutrițională sunt surse de vitamina B12 pe bază de plante.
- Corpurile noastre produc vitamina D din expunerea la soare, dar multe lucruri pot influența acest proces. De exemplu, este necesar să expui suficient din corpul tău – capul, brațele și picioarele – ceea ce este mai dificil în lunile reci. Câteva alimente conțin vitamina D – Gălbenușurile de ouă, unele ciuperci, uleiul de ficat de cod, ficatul de vită și peștii grași, precum somonul, tonul și peștele spadă, conțin natural vitamina D. De asemenea, vei găsi unele alimente fortificate cu aceasta, inclusiv laptele de vacă, brânza, iaurtul, laptele de soia, sucul de portocale și cerealele.
- Magneziul – se găsește și în multe alimente. Consumul regulat de nuci, semințe, unturi de nuci și semințe, soia, leguminoase, fructe și legume poate ajuta la asigurarea unui aport suficient de magneziu. Chiar și ciocolata neagră furnizează magneziu. Cercetătorii au precizat că un consum regulat de o cantitate mică de ciocolată neagră duce la un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Oamenii de știință, au presupus că antioxidanții din ciocolata neagră ar fi oferit protecție. Magneziul ar fi putut juca un rol și el. Adăugând nuci la ciocolata ta neagră vei obține un plus de magneziu.
Alimentele ultraprocesate și băuturile cu zahăr nu oferă macronutrienți
Dacă dieta ta este mai concentrată pe alimente ultraprocesate și băuturi cu zahăr adăugat, există o probabilitate mare să nu obții o cantitate suficientă din unii dintre micronutrienți. Dar pentru mulți, schimbarea completă a dietei dintr-o dată este prea copleșitoare.
În schimb, poți începe prin a schimba unul sau două alimente pe care le consumi zilnic, sau aproape zilnic, cu un aliment integral sau unul cu mai puțin zahăr, sodiu sau grăsimi saturate. De exemplu, dacă bei sucuri carbogazoase în fiecare zi, schimbă unul dintre sucurile zilnice cu apă. Dacă ai nevoie de bule, apa carbogazoasă va funcționa și ea. Adaugă felii de fructe sau un strop de suc 100% de fructe pentru mai multă aromă. Odată ce ai făcut din această schimbare un obicei, continuă să o faci – schimbă alt suc – și continuă până vei renunța complet la obiceiul tău de a bea băuturi dulci.
Sau dacă mănânci fast-food de mai multe ori pe săptămână, alege una dintre acele mese să o schimbi cu o masă pregătită acasă. Dacă ai obiceiul de a apela la ceva cu mult zahăr adăugat sau cofeină, pentru a te revigora după-amiaza, încearcă să ai în schimb ceva hrănitor, cum ar fi un pumn de nuci și o bucată de ciocolată neagră sau puțină brânză și un fruct. Și, poate cel mai important, asigură-te că te hidratezi corespunzător.
Sursa: G4Food.ro