În căutarea continuă de opțiuni sănătoase pe plan alimentar, măslinele negre sunt adesea trecute cu vederea, cu toate că acest produs este surprinzător de bogat din punct de vedere nutrițional. „Măslinele au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și cardioprotectoare”, explică Yaraseth del Castillo Ortega, nutriționistă la Institutul Medical Antiaging din Madrid. Acestea furnizează grăsimi mononesaturate sănătoase – în special acid oleic – care ajută la reducerea inflamației sistemice și la protejarea sistemului cardiovascular. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E, fier și fibre și se remarcă prin conținutul lor ridicat de compuși fenolici, cum ar fi oleuropeina și hidroxitirosolul, ambele cu acțiuni neuroprotectoare și anti-îmbătrânire puternice, relatează Vogue.
Un aspect interesant este că polifenolii din măslinele negre ar putea ajuta la simptomele asociate perimenopauzei și menopauzei. „În această perioadă, organismul feminin este supus unui stres oxidativ crescut, unei instabilități metabolice mai mari și unor modificări inflamatorii”, spune Castillo Ortega și mai menționează că o dietă sănătoasă poate atenua simptomele perimenopauzei, iar o dietă bogată în polifenoli s-a dovedit a avea potențial în atenuarea inflamației și a stresului oxidativ.
„În abordarea noastră individualizată a sănătății femeilor, valoarea măslinelor nu se limitează la gust – ele sunt un mic instrument terapeutic pe care îl folosim cu precizie în cadrul pachetului nostru de tratamente nutriționale concentrate împotriva inflamațiilor și în favoarea metabolismului și a sănătății hormonale”, subliniază specialista.
Beneficiile nutriționale ale măslinelor negre
Potrivit Interaceituna, organizația interprofesională a măslinelor de masă din Spania, există peste 200 de varietăți de măsline. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt familiarizați doar cu câteva dintre ele.
„Există trei tipuri principale de măsline. Măslinele verzi sunt recoltate din copac înainte de a fi coapte; măslinele mov, roz sau maro sunt recoltate fără a-și fi încheiat coacerea; iar măslinele negre sunt recoltate după ce s-au copt. Acestea capătă culoarea neagră intensă după procesul de producție”, explică echipa de la Interaceituna.
Bogate în fier
„Măslinele negre conțin mai mult fier decât măslinele verzi, ceea ce este util pentru femeile cu predispoziție spre anemie sau oboseală cronică”, spune ea, precizând că 100 de grame de măsline negre (aproximativ 20-30 de măsline) conțin aproximativ 3,3 miligrame de fier, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din aportul zilnic recomandat pentru adulți.
Bogate în antioxidanți
„Măslinele negre au o concentrație mai mare de hidroxitirosol, unul dintre cei mai biodisponibili antioxidanți care există. De altfel, toate tipurile de măsline conțin vitamina E, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative”, notează Interaceituna.
Îmbunătățirea rezistenței la insulină
Specialistul de la Instituto Médico Antiaging indică un studiu din 2024 al Universității din Granada care a identificat un compus prezent în măslinele negre, acidul β-resorciclic, care are capacitatea de a reduce masa grasă fără a afecta mușchii, de a îmbunătăți rezistența la insulină și de a susține metabolismul.
Protejarea colonului
Castillo Ortega subliniază, de asemenea, că studiile privind impactul intestinal al compușilor din coaja măslinelor au arătat că aceștia pot reduce formarea polipilor intestinali cu 45%, sugerând un rol potențial interesant în prevenirea cancerului colorectal. Totodată, măslinele negre conțin acid oleic, o grăsime nesaturată care contribuie la menținerea nivelului normal de colesterol din sânge.
Conțin probiotice
Dacă măslinele sunt fermentate natural în saramură, atunci își păstrează bacteriile vii benefice, cum ar fi Lactobacillus plantarum, care oferă un efect probiotic ce ajută la echilibrarea microbiotei intestinale, îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, „este important de diferențiat faptul că multe măsline comerciale au fost pasteurizate sau tratate chimic, pierzând complet această valoare adăugată.
Câte măsline negre ar trebui să mănânc pe zi?
Interaceituna recomandă un consum zilnic de aproximativ 25 g de măsline de masă, adică șapte măsline pe zi.
Totodată, Castillo Ortega afirmă că „această cantitate furnizează aproximativ aceeași cantitate de grăsimi sănătoase și antioxidanți precum o lingură de ulei de măsline extravirgin. Este o doză sigură, sățioasă și benefică dacă alegeți soiuri naturale fermentate în saramură și cu un conținut scăzut de sare”.