Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Orez chinezesc gata în 15 minute: rețetă perfectă pentru o cină rapidă și gustoasă

    Cât este normal să varieze greutatea corporală într-o zi și 7 motive frecvente pentru care se întâmplă asta

    „Tema pentru acasă” — spectacol de comemorare la Butuceni

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Legătura dintre ADHD, impulsivitate și alimentația nesănătoasă: un cerc vicios cu impact asupra sănătății adolescenților

    10/01/20255 Mins Read116
    Foto: .bellanima.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Opțiunea pentru unele categorii de alimente ar putea fi un semn al tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Un studiu, care a avut ca scop legătura dintre comportamentul alimentar și unele tulburări psihice, care s-a concentrat pe indivizi în grupa de vârstă 16-20 de ani, a concluzionat că persoanele cu ADHD, diagnosticat sau nu, consumă mai des băuturi energizante, chipsuri și alimente prăjite decât participanții care nu au acest diagnostic, scrie G4Food.ro.

    Investigarea legăturii dintre dietă și ADHD a dezvăluit semne cheie care pot ajuta părinții să identifice simptomele tulburării la copiii lor.

    Studiul a identificat impulsivitatea, mai degrabă decât ADHD-ul în sine, drept legătură cu comportamentul alimentar nesănătos și compusiv din rândul adolescenților. Abordarea comportamentului impulsiv ar putea influența semnificativ alegerile lor alimentare, oferind potențial beneficii importante pentru sănătate.

    Un cerc vicios: dietă – ADHD

    Acesta nu este prima analiză care face legătura între ADHD, impulsivitate și alimentație, dar este primul care arată că nu doar dieta influențează tulburarea, ci și tulburarea influențează dieta. Studiul a fost coordonat de Laura Dalnoki, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea Maastricht, Olanda. Dalnoki și colegii săi au analizat datele rezultate din urmărirea pe termen lung a peste 2500 de copii născuți între 2001 și 2003, în Țările de Jos. Părinții din grupul de studiu a răspuns la chestionare care evaluau problemele de comportament și impulsivitate ale copiilor.

    Studiile anterioare au explorat legătura dintre ADHD și dietă, sugerând că o dietă nesănătoasă, compusă în principal din alimente procesate și rafinate, zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și carne roșie, crește riscul dezvoltării acestei tulburări.

    Noul studiu a investigat profund relația dintre ADHD și dietă, concluzia principală fiind aceea că „impulsivitatea, mai degrabă decât ADHD-ul în sine, a avut cea mai puternică legătură cu comportamentul alimentar în rândul adolescenților, în special prin asocierea cu un consum crescut de gustări, unanim considerate ca fiind nesănătoase”, au scris autorii. Una dintre concluziile lor a fost aceea că „tendința și orientarea către un comportament impulsiv este ceea ce influențează alegerile alimentare”.

    Cercetătorii au clasificat modelele alimentare ale adolescenților în cinci grupuri: gustări, alimente sănătoase, bazate pe produse animale, dulciuri și băuturi. Modelul „gustări” s-a caracterizat prin consum ridicat de băuturi carbogazoase (non-dietetice), băuturi energizante, sucuri de fructe, gustări prăjite, chipsuri, nuci și alte alimente de tip snack.

    Concluziile, utile pentru identificarea mai ușoară a ADHD

    Cercetătorii și-au publicat concluziile în „Journal of Attention Disorders”, cu scopul de a ajuta la identificarea mai rapidă a copiilor cu ADHD și pentru a contribui mai eficient la terapia celor unde afecțiunea a fost confirmată. Una dintre explicațiile apetitului crescut al persoanelor cu ADHD și un nivel ridicat de impulsivitate pentru aceste categorii specifice de alimente este nevoia resimțită de acestea de a obține stimulare mentală și senzorială.

    Se știe că, la persoanele cu ADHD, o parte a cortexului cerebral, responsabilă de plăcere, recompensă și motivație nu funcționează corect, iar cei cu această tulburare pot să nu simtă același nivel de satisfacție internă, ceea ce îi determină să caute surse suplimentare stimulare, iar respectivele categorii de alimente sunt cele mai accesibile și stimulează intens creierul prin angajarea simțurilor, în special gustul, mirosul, văzul și atingerea.

    Astfel, experții cred că persoanele cu ADHD tind să mănânce în exces, respectivele tipuri de alimente, pentru a satisface nevoia crescută de stimulare a creierului, ceea ce poate duce gustări frecvente sau, în cazuri extreme, la episoade de mâncat compulsiv.

    ADHD, mâncatul compulsiv și alimentația nesănătoasă

    Au fost dovedite legături directe între ADHD și alte tulburări alimentare, cea mai frecventă fiind tulburarea de mâncat compulsiv. Aceasta este caracterizată prin consumul unei cantități mari de mâncare într-un timp scurt, însoțit de sentimentul că nu poți controla ce sau cât mănânci. Mai mult, impulsivitatea ca o trăsătură de comportament este cel mai puternic predictor al tulburărilor alimentare.

    Tot acest ansamblu de factori, pe care adolescenții nu le pot gestiona, face dificilă menținerea unei diete în limite sănătoase. Medicația pentru ADHD poate acționa ca un supresor al apetitului, iar copiii adesea spun că nu le este foame, dar când efectul medicamentului dispare, vor prefera cantități mari de alimente din categoriile nesănătoase menționate.

    Suplimentele nutritive cu vitamine din grupul B și alimentele care aduc o proporție echilibrată între proteine și carbohidrați sunt principalele recomandări, care pot rupe acest cerc vicios și pot limita efectele legăturii nocive dintre alimente și manifestările psihice.

    Esențial de știut despre ADHD și alimentația adolescenților

    Înțelegerea legăturii dintre ADHD și comportamentele alimentare reprezintă un pas important spre dezvoltarea unor strategii de intervenție mai eficiente. Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) este una dintre cele mai frecvente boli psihiatrice la nivel mondial, afectând între 5-12% dintre copii. ADHD este o tulburare neurodezvoltată caracterizată prin neatenție, distragere, activitate excesivă neliniștită, impulsivitate și alte deficiențe ale funcțiilor executive.

    Rolul nutriției în etiologia ADHD este un subiect vast, cu multiple fațete, dar este o certitudine faptul că există o relație între modele alimentare nesănătoase (bogate în grăsimi saturate, zahăr rafinat și sărace în legume și fructe) și exacerbarea simptomelor afecțiunii.

    Gestionarea alimentației persoanelor cu ADHD nu înseamnă doar alegerea unor diete mai sănătoase, ci și sprijinirea acestora în învățarea unor mecanisme mai bune de control al impulsivității și de gestionare a nevoii de stimulare.

    Educația nutrițională, consilierea psihologică și suportul familial sunt esențiale pentru a rupe cercul vicios dintre simptomele ADHD și obiceiurile alimentare nesănătoase, contribuind astfel la o viață mai echilibrată și la un management mai eficient al tulburării.

    adhd mancat compulsiv mâncat compulsvi

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 15/06/2025

    Orez chinezesc gata în 15 minute: rețetă perfectă pentru o cină rapidă și gustoasă

    RECOMANDATE 15/06/2025

    Cât este normal să varieze greutatea corporală într-o zi și 7 motive frecvente pentru care se întâmplă asta

    Cultură 15/06/2025

    „Tema pentru acasă” — spectacol de comemorare la Butuceni

    Populare în ultima lună
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20251.807 Views
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.069 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025157 Views
    Cât alcool și câte țigări ai voie să iei cu tine când călătorești în țările UE
    10/06/2025120 Views
    Recomandate
    Gastronomie 15/06/20251 Min Read28 Views

    Orez chinezesc gata în 15 minute: rețetă perfectă pentru o cină rapidă și gustoasă

    Dacă ești în căutarea unei cine rapide și delicioase, G4Food propune o rețetă de orez…

    Cât este normal să varieze greutatea corporală într-o zi și 7 motive frecvente pentru care se întâmplă asta

    „Tema pentru acasă” — spectacol de comemorare la Butuceni

    Studiu: Cerealele pentru copii sunt tot mai puțin sănătoase

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Orez chinezesc gata în 15 minute: rețetă perfectă pentru o cină rapidă și gustoasă

    Cât este normal să varieze greutatea corporală într-o zi și 7 motive frecvente pentru care se întâmplă asta

    „Tema pentru acasă” — spectacol de comemorare la Butuceni

    Cele mai populare

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.