Un îndulcitor artificial utilizat frecvent în băuturile dietetice și ketchup ar putea determina creierul să crească pofta de mâncare, sugerează un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud. Cercetarea, publicată în revista Nature Metabolism, arată că sucraloza – un îndulcitor fără calorii – stimulează activitatea unor regiuni cerebrale implicate în senzația de foame. Acest fenomen ar putea duce la un consum mai mare de alimente, în special în rândul persoanelor obeze, scrie Dailymail.
Pentru a analiza impactul sucralozei asupra creierului și apetitului, cercetătorii au efectuat un experiment pe 75 de participanți. Fiecare dintre aceștia a consumat, în ocazii separate, apă simplă, o băutură îndulcită cu sucraloză și o băutură cu zahăr.
După fiecare consum, participanții au fost supuși unor scanări cerebrale prin rezonanță magnetică (RMN), au furnizat probe de sânge și au completat chestionare privind senzația de foame.
Rezultatele au arătat că, după consumul băuturii cu sucraloză, activitatea hipotalamusului – regiunea cerebrală care reglează apetitul – a crescut. În plus, s-a constatat o conexiune mai puternică între hipotalamus și alte regiuni ale creierului implicate în luarea deciziilor și motivație. Aceste efecte au fost mai pronunțate la persoanele obeze, scrie Daylimail.
Sucraloza influențează hormonii care reglează apetitul
Testele de sânge au evidențiat un alt mecanism prin care sucraloza ar putea crește pofta de mâncare. După consumul băuturii cu zahăr, organismul a produs hormoni care reduc apetitul, însă acești hormoni au dispărut după consumul sucralozei.
„Corpul folosește acești hormoni pentru a semnala creierului că a primit calorii, ceea ce duce la scăderea senzației de foame. Sucraloza nu a avut acest efect, iar diferențele în răspunsurile hormonale au fost și mai accentuate la participanții obezi”, a declarat dr. Kathleen Alanna Page, expertă în endocrinologie și autoare a studiului.
Deși studiul sugerează o legătură între îndulcitorii fără calorii și creșterea apetitului, alte cercetări au arătat rezultate diferite. De exemplu, un studiu britanic publicat anul trecut a indicat că îndulcitorii artificiali pot avea efecte similare cu zahărul asupra hormonilor care suprimă pofta de mâncare.
Totodată, alte studii au sugerat că sucraloza poate crește nivelul unei proteine numite GLUT4, asociată cu acumularea de grăsime în celule și un risc mai mare de obezitate.
Echipa de cercetători de la Universitatea din California de Sud intenționează să continue investigațiile, analizând efectele îndulcitorilor fără calorii asupra copiilor.
În prezent, îndulcitorii artificiali sunt considerați o alternativă la zahăr, fiind promovați pentru reducerea riscului de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și obezitate. Cu toate acestea, studiile sugerează că efectele lor asupra metabolismului și comportamentului alimentar ar putea fi mai complexe decât se credea inițial, potrivit Dailymail.