Gripa stomacală aduce acea combinație neplăcută de greață, dureri abdominale, crampe, diaree și vomă, iar asta te poate ține în pat zile în șir. Oficial cunoscută sub numele de gastroenterită virală, gripa stomacală este o infecție a intestinelor. În Statele Unite, sunt aproximativ 20 de milioane de cazuri de gastroenterită virală în fiecare an. Deși majoritatea dintre noi putem gestiona simptomele și ne putem recupera acasă fără tratament medical, infecția ne poate lăsa grav deshidratați. În acest articol, vom descoperi de ce este esențial să te menții hidratat(ă), cum să o faci și care sunt cele mai bune alimente și băuturi de consumat – chiar și atunci când te simți cel mai rău, potrivit EatingWell.
Importanța hidratării când ești bolnav(ă)
Ce se întâmplă? „Hidratarea corespunzătoare este esențială, deoarece gripa stomacală aduce frecvent diaree și/sau vomă, care duc la pierderi de fluide,” spune Bonnie Taub-Dix, gazda podcastului Media Savvy și autoarea cărții Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table.
„Acest lucru poate duce la deshidratare, care nu doar că te poate face să te simți mai rău pentru mai mult timp, dar poate să te facă să te simți slab(ă), iritat(ă) și amețit(ă),” explică ea.
Menținerea hidratării te va ajuta să lupți împotriva virusului și te va face să te simți mai bine în timp ce te recuperezi. Deshidratarea ușoară poate fi remediată prin creșterea consumului de fluide, dar deshidratarea severă este gravă și necesită ajutor medical.
Ce să mănânci și să bei pentru hidratare când ai gripa stomacală
- Electroliți
Când pierzi multă apă din corp prin transpirație, diaree, vomă sau febră, pierzi și electroliți. Electroliții sunt minerale care se găsesc în mod natural în alimente și băuturi, iar majoritatea dintre noi obținem destui din dieta noastră obișnuită. Totuși, când ești bolnav(ă) și aproape nu mănânci sau bei nimic, este important să înlocuiești acești electroliți pentru a menține corpul să funcționeze corect.
Electroliții se găsesc în băuturi îmbuteliate (cum ar fi băuturi pentru sportivi), tablete și pudre aromate care pot fi adăugate în apă. Caută unul care conține electroliți majori, precum sodiu, potasiu și clorură, împreună cu zahăr. Aceste componente sunt adesea pierdute prin diaree, vomă și febră și trebuie înlocuite. Alegerea unei băuturi cu electroliți care conține zahăr este importantă, deoarece carbohidrații facilitează absorbția atât a sodiului, cât și a apei, ajutându-te să te hidratezi mai eficient.
-
Supă
Supa furnizează nutrienți, lichide, electroliți și un strop de confort atunci când nu te simți bine, toate într-un singur bol. Optează pentru o supă pe bază de bulion, cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi supa clasică de pui sau supa de legume gătită în oala sub presiune. Acestea sunt blânde cu stomacul și pot înlocui fluidele și electroliții pierduți. Ele conțin și vitamine și minerale care pot sprijini sistemul imunitar și pot promova recuperarea. -
Bulion
Dacă stomacul tău se simte prea rău pentru a digera alimente solide, începe cu un pic de bulion. Bulionul este similar cu o băutură cu electroliți, deoarece conține atât electroliți, cât și lichide. Berggren recomandă bulionul de oase, care conține aproximativ 9 grame de proteine pe cană. Bulionul de oase de calitate superioară, care se gelifică atunci când este rece, conține colagen, care poate ajuta la repararea intestinului și la oferirea unor beneficii suplimentare pentru sistemul digestiv. Poți alege între bulion de legume, pui, curcan sau vită. -
Ceai
O cană de ceai este una dintre cele mai reconfortante băuturi – și o mare sursă de hidratare. „Când nu te simți bine, poate că ești mai atras(ă) de băuturi calde decât de cele reci. Ceaiul din plante poate calma stomacul, în special cel de ghimbir și mentă,” spune Taub-Dix. Ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru proprietățile sale anti-greață, ajutându-te să îți calmezi stomacul. Ceaiul de mentă este o altă alegere bună, deoarece poate alina disconfortul digestiv și poate relaxa intestinul. - Piure de mere
Piureul de mere nu este doar pentru copii: este un aliment ușor de digerat care poate fi blând cu stomacul tău atunci când ai gripa stomacală. Făcut din mere fierte, fără coajă, piureul de mere este ușor de digerat și are un conținut ridicat de lichide – este aproape 90% apă. Acesta îl face o alegere excelentă pentru hidratare în timpul recuperării. Piureul de mere conține și carbohidrați, precum și cantități mici de nutrienți precum potasiu și vitamina C pentru a oferi nutrire suplimentară.