Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Gândește-te de două ori înainte să folosești sarea și piperul la restaurant: pot fi mari surse de toxiinfecții

    29/04/20253 Mins Read18
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Când ne gândim la alimentele riscante din restaurante, ne vin în minte preparate crude precum carnea sau stridiile. Însă, pe lângă acestea, cina în oraș ascunde și alte pericole, unele mai puțin evidente, dar la fel de periculoase pentru sănătate. Un exemplu adesea trecut cu vederea sunt recipientele cu sare și piper, aceste obiecte aparent inofensive care stau pe fiecare masă, transmite G4Food. 

    Sarea și piperul din restaurante pot fi surse de toxiinfecții alimentare

    Deși ketchup-ul și alte condimente lichide pot conține bacterii, studiile arată că sarea și piperul din recipiente comune sunt deosebit de contaminate. Acestea sunt adesea curățate foarte rar sau chiar deloc și, fiind atinse de zeci sau sute de mâini zilnic, devin adevărate focare de bacterii.

    Germeni precum E. coli pot fi transferați cu ușurință pe mâini sau în mâncare, ducând la simptome neplăcute precum crampe abdominale, greață, diaree sau chiar probleme mai grave în cazuri extreme.

    Mai mult decât atât, aceste recipiente pot deveni și surse de contaminare încrucișată cu alergeni alimentari. Fie că este vorba de urme de nuci, lactate sau fructe de mare, clientul care a consumat anterior acel aliment atinge sarea și piperul de pe masă și infectează următorii consumatori.

    Răspunsul ține în mare parte de curățarea lor precară. Într-un mediu în care se pune accent mai mult pe igienizarea meselor sau a tacâmurilor, obiectele mici și banale precum solnițele sunt adesea ignorate. În plus, pentru că sunt des folosite de toți clienții, nivelul de expunere la bacterii este foarte mare.

    Totuși, este greu să renunți complet la aceste condimente cheie. Combinația de sare și piper a devenit standard în bucătăriile din întreaga lume, mai ales datorită influenței bucătarului francez François Pierre La Varenne, care, în secolul al XVII-lea, a popularizat acest mix ca metodă de a potența gustul mâncării fără a-i altera esența.
    sare si piper pe masa
    Sursa: Unsplash

    Cum reduci riscurile alimentare când iei masa în oraș

    Chiar dacă nu poți controla igiena fiecărui restaurant, există câteva măsuri simple care pot face diferența:

    Folosește propriile condimente

    Poți folosi recipiente mici, cu capace sigilabile, în care să-ți pui de acasă sarea și piperul. Strecoară-le în geantă și folosește-le discret, oferindu-ți control total asupra igienei.

    Evaluează curățenia localului

    Înainte de a comanda, observă dacă personalul poartă mănuși sau folosește ustensile curate. În cazul în care ai dubii, nu ezita să cauți online scorul restaurantului.

    Igienizează-ți mâinile frecvent

    Spală-te pe mâini înainte și după ce mănânci. În lipsa apei și a săpunului, folosește un gel antibacterian. Poți folosi șervețele umede și pentru a șterge rapid obiectele de pe masă, inclusiv meniul, suporturile de tacâmuri sau sticluțele de condimente.

    Evită contactul inutil cu obiectele comune

    Dacă nu ai nevoie de ketchup, muștar sau alte sosuri, mai bine nu le atinge. Chiar și meniurile pot fi o sursă de bacterii, așa că, dacă localul oferă un cod QR cu meniul digital, alege această variantă.

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20253 Mins Read0 Views

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Roșia neagră, o varietate de tomate care atrage prin culoarea sa neobișnuită și gustul intens,…

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.