Un pui de somn în mijlocul zilei poate părea un lux sau o pierdere de timp pentru mulți, însă cercetările recente sugerează că acest obicei ar putea fi cheia pentru o mai bună sănătate a creierului și o productivitate crescută. Potrivit unui studiu publicat în Sleep Health, a fost identificată o posibilă legătură între obiceiul de a dormi ziua și un volum cerebral mai mare, scrie mindbodygreen.
Cercetătorii au analizat date din UK Biobank, o bază de date cu peste 500.000 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.
Folosind o metodă numită randomizare mendeliană, aceștia au evaluat relația dintre somnul de zi și mai mulți markeri ai sănătății creierului, inclusiv volumul hipocampului, timpul de reacție, memoria vizuală și volumul total al creierului.
Rezultatele au arătat că persoanele care dormeau în mod obișnuit în timpul zilei aveau un volum cerebral mai mare. De ce este acest aspect important? Studiile anterioare au asociat un volum cerebral mai mare cu un risc mai scăzut de mortalitate și cu o sănătate cognitivă mai bună.
Pe măsură ce îmbătrânim, volumul creierului tinde să scadă, însă somnul joacă un rol important în încetinirea acestui proces. Se știe deja că un somn de noapte odihnitor protejează creierul de deteriorare, iar această cercetare sugerează că și reprizele scurte de somn din timpul zilei pot avea un efect similar.
Mai mult, alte studii au demonstrat că somnul de zi poate îmbunătăți funcțiile cognitive și crește nivelul de energie, făcându-l un obicei benefic pentru productivitate.
Cum să profiți la maxim de somnul de zi
Alege durata potrivită. Beneficiile cognitive apar imediat după un pui de somn scurt (între 5 și 15 minute, care poate dura între una și trei ore. În schimb, somnul de peste 30 de minute poate cauza o scădere temporară a performanței cognitive, urmată apoi de o îmbunătățire care poate dura întreaga zi.
Nu-ți afecta somnul de noapte. Un pui de somn prea târziu poate afecta ritmul circadian și îți poate îngreuna adormirea seara.
„Este ca și cum ai lua o gustare înainte de cină și ți-ai strica pofta de mâncare”, explică psihologul și specialistul în somn Wendy Troxel, potrivit mindbodygreen.
Luminează încăperea. Dormitul în întuneric complet poate face ca organismul să intre într-un somn profund, ceea ce îngreunează trezirea. Pentru a evita acest lucru, încearcă să dormi într-o cameră cu lumină naturală sau să lași o lampă aprinsă.