Dieta pe bază de sucuri presupune consumul principal de sucuri de fructe sau legumeîntr-un anumit interval de timp. Deși aceste cure sunt promovate pentru diverse motive de sănătate, inclusiv sprijinirea sănătății intestinale și accelerarea pierderii în greutate, unele cercetări sugerează că ele pot avea efecte negative, cu mai multe impacturi pe termen lung de care trebuie să fim conștienți, arată Verywell Health.
Consumul de sucuri din fructe și legume proaspete poate aduce câteva crește aportul de vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, poate furniza nutrienți importanți care protejează împotriva afecțiunilor cronice, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și afecțiunile respiratorii. Totodată, poate ajuta la pierderea în greutate, însă rezultatele pot fi temporare, cu condiția ca după perioada de curățare să urmezi o strategie dietetică eficientă. Susținătorii „curățării” cu sucuri sugerează că aceasta ar putea sprijini procesele naturale de detoxifiere ale corpului. Totuși, dovezile științifice care susțin eficiența acestui proces sunt limitate, scrie Verywell Health.
Riscuri
Potrivit speciliștilor, deoarece sucurile sunt sărace în calorii și nu conțin fibrele din fructe și legume, și păstrează zahărul intact, o cură cu sucuri poate crește riscul de scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge sau chiar de creștere bruscă a acestuia. Aceasta poate duce la simptome precum dureri de cap, oboseală, amețeli și slăbiciune, iar aceste efecte pot fi deosebit de periculoase pentru persoanele cu diabet sau alte afecțiuni cronice.
Totodată, consumul de sucuri proaspete care nu au fost pasteurizate sau tratate pentru a elimina bacteriile poate duce la boli infecțioase. Acest risc afectează în mod deosebit persoanele cu sistem imunitar slăbit, precum vârstnicii, copiii mici sau persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate.
De asemenea, curele de sucuri nu furnizează cantitatea de fibre necesare pentru a te simți sătul, ceea ce poate duce la dezechilibre electrolitice (minerale esențiale care ajută la hidratare și funcționarea corespunzătoare a corpului). Unele sucuri ambalate pot conține ingrediente „detox” precum laxativele, care pot provoca diaree și astfel pot contribui la deshidratare și dezechilibre electrolitice.
Impact pe termen lung
Cercetările arată, potrivit Verywell Health, că dietele pe bază de sucuri pot fi asociate cu tulburări de alimentație, deoarece acestea sunt diete foarte restrictive, care pot considera alimentele solide drept nesănătoase. Alte studii arată că, deși multe persoane care apelează la astfel de diete slăbesc rapid, ulterior, vor reveni la kilogramele inițiale.
Curele cu sucuri pot avea un impact negativ asupra metabolismului și masei musculare, deoarece limitează numărul de calorii consumate. Reducerea masei musculare duce la scăderea metabolismului, ceea ce face mai greu de menținut pierderea în greutate, ceea ce contravine scopului principal al unei cure cu sucuri.
În acelați timp, sucurile obținute din legume precum spanacul sau sfecla pot conține oxalați, substanțe care, consumate în cantități mari, pot crește riscul de afecțiuni renale.