Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce nu e bine să folosim mâncarea ca „premiu” pentru copii? Nutriționist: „Poate duce la mâncat emoțional”

    31/03/20254 Mins Read6
    Foto: totuldespremame.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Bazele legăturii adulților cu mâncarea se pun, de obicei, în copilări. Printre cele mai frumoase amintiri pe care le avem sunt momentele când, la final de an școlar, ai noștri ne duceau la cofetărie și ne luau prăjituri sau atunci când cădeam și ne loveam, bunicii ne dădeau ceva bun de mâncare ca să uităm de durere. În modul acesta creierul nostru învață că, dacă se confruntă cu o emoție negativă, în loc să stea în acea emoție și să găsească singur o cale de ieșire, întotdeauna o mică intervenție a papilelor gustative satisfăcute, în general de gustul dulce, îl face să iasă din emoția aceea negativă mult mai repede, astfel, asociem stările noastre emoționale extreme, de bucurie sau de tristețe, cu mâncarea, potrivit nutriționistei G4Food, Tania Fântână. 

    De ce nu e bine să folosim mâncarea ca premiu?

    Pentru copii:

    • Asociază mâncarea (mai ales dulciurile) cu emoțiile pozitive și recompensa, ceea ce poate duce la mâncat emoțional mai târziu.

    • Pot învăța că mâncarea este o „răsplată” pentru comportamentul lor, ceea ce face dificilă dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea. Mâncarea trebuie să ne satisfacă o foame fiziologică și cam atât, afirmă nutriționista.

    • Pot ajunge să prefere doar alimentele „de premiu” (dulciuri, fast-food) și să respingă alimentele sănătoase. Atunci când ceva te face să te simți bine, reții acel ceva și de fiecare dată când te vei afla în acea postură, vei vrea să mănânci alimentul respectiv.

    Pentru adulți:

    • Poate duce la mâncat emoțional – folosim mâncarea ca recompensă pentru stres, oboseală, realizări.

    • Crește riscul de supraalimentare, mai ales când folosim mâncarea drept consolare. Tot ceea ce vom alege într-o fază intensă emoțională vor fi alimente hipercalorice, „bombe calorice”.  Făcând asemenea alegeri, oricât vei încerca să te alimentezi corect, să nu exagerezi cu caloriile în ziua respectivă, orice efort îți este anulat dacă mănânci dulciuri în exces. Nu vorbim aici de ronțăit 1-2 cuburi de ciocolată, ci de a mânca o ciocolată întreagă sau și mai mult de atât. O zi de excese sau câteva astfel de zile sunt îndeajuns ca acest surplus de energie să se depună sub formă de grăsime.

    • Poate sabota eforturile de menținere a greutății sau de adoptare a unui stil de viață echilibrat.

    Cum să înlocuiești mâncarea ca premiu?

    Pentru copii:

    • Lauda verbală și îmbrățișările sunt cele mai valoroase. Îi învățați astfel să se exprime emoțional, să fie deschiși.

    • „O activitate specială (joacă în parc, un film împreună, o ieșire). În loc să le dați zahăr, dați-le timp cu voi. Timp de calitate împreună, din care să beneficiați și voi cu ceva”, îndeamnă nutriționista G4Food.

    • O jucărie mică, stickere, un puzzle nou. Investiți în hobby-ul lor.

    • Lasă-i să aleagă o activitate preferată. Du-i într-un loc de joacă preferat, la bunici, dacă le place, sau într-un loc cu mai mulți copii, într-o pădure etc.

    Pentru adulți:

    • Un masaj, un duș relaxant, o carte. Sigur că astea merg foarte bine cu ceva bun de mâncare lângă. Întotdeauna cantitățile vor face diferența. Cât timp excesul caloric nu e mare și în restul timpului sunteți atenți la aportul caloric, nu trebuie să vă faceți atât de multe gânduri și griji.

    • O ieșire cu prietenii sau o activitate recreativă. Poate că, în loc să stați să gătiți ceva de mâncare acasă, vă premiați cu un restaurant și vă simțiți dintr-o dată mult, mult mai bine și simțiți răsfățul cu adevărat.

    • O plimbare sau o sesiune de sport pentru endorfine. Câteodată, o plimbare alături de un prieten bun poate să țină loc unui teambuilding întreg.

    • Un obiect dorit (haine, accesorii, un curs nou). Dacă ții la talia ta, ar fi înțelept să te recompensezi și altfel decât cu mâncare.

    „Tratați cu seriozitate subiectul mâncării. Nu vă jucați cu mâncarea și nu o folosiți ca recompensă și pedeapsă pentru acțiunile celor mici”, conchide nutriționista Tania Fântână.

    Articol realizat de G4Food în colaborare cu Tania Fântână, nutriționistă.

    mâncat emoțional copii premiu mâncare copii

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025350 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025302 Views
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/2025298 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read125 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.