Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce nu e bine să folosim mâncarea ca „premiu” pentru copii? Nutriționist: „Poate duce la mâncat emoțional”

    31/03/20254 Mins Read6
    Foto: totuldespremame.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Bazele legăturii adulților cu mâncarea se pun, de obicei, în copilări. Printre cele mai frumoase amintiri pe care le avem sunt momentele când, la final de an școlar, ai noștri ne duceau la cofetărie și ne luau prăjituri sau atunci când cădeam și ne loveam, bunicii ne dădeau ceva bun de mâncare ca să uităm de durere. În modul acesta creierul nostru învață că, dacă se confruntă cu o emoție negativă, în loc să stea în acea emoție și să găsească singur o cale de ieșire, întotdeauna o mică intervenție a papilelor gustative satisfăcute, în general de gustul dulce, îl face să iasă din emoția aceea negativă mult mai repede, astfel, asociem stările noastre emoționale extreme, de bucurie sau de tristețe, cu mâncarea, potrivit nutriționistei G4Food, Tania Fântână. 

    De ce nu e bine să folosim mâncarea ca premiu?

    Pentru copii:

    • Asociază mâncarea (mai ales dulciurile) cu emoțiile pozitive și recompensa, ceea ce poate duce la mâncat emoțional mai târziu.

    • Pot învăța că mâncarea este o „răsplată” pentru comportamentul lor, ceea ce face dificilă dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea. Mâncarea trebuie să ne satisfacă o foame fiziologică și cam atât, afirmă nutriționista.

    • Pot ajunge să prefere doar alimentele „de premiu” (dulciuri, fast-food) și să respingă alimentele sănătoase. Atunci când ceva te face să te simți bine, reții acel ceva și de fiecare dată când te vei afla în acea postură, vei vrea să mănânci alimentul respectiv.

    Pentru adulți:

    • Poate duce la mâncat emoțional – folosim mâncarea ca recompensă pentru stres, oboseală, realizări.

    • Crește riscul de supraalimentare, mai ales când folosim mâncarea drept consolare. Tot ceea ce vom alege într-o fază intensă emoțională vor fi alimente hipercalorice, „bombe calorice”.  Făcând asemenea alegeri, oricât vei încerca să te alimentezi corect, să nu exagerezi cu caloriile în ziua respectivă, orice efort îți este anulat dacă mănânci dulciuri în exces. Nu vorbim aici de ronțăit 1-2 cuburi de ciocolată, ci de a mânca o ciocolată întreagă sau și mai mult de atât. O zi de excese sau câteva astfel de zile sunt îndeajuns ca acest surplus de energie să se depună sub formă de grăsime.

    • Poate sabota eforturile de menținere a greutății sau de adoptare a unui stil de viață echilibrat.

    Cum să înlocuiești mâncarea ca premiu?

    Pentru copii:

    • Lauda verbală și îmbrățișările sunt cele mai valoroase. Îi învățați astfel să se exprime emoțional, să fie deschiși.

    • „O activitate specială (joacă în parc, un film împreună, o ieșire). În loc să le dați zahăr, dați-le timp cu voi. Timp de calitate împreună, din care să beneficiați și voi cu ceva”, îndeamnă nutriționista G4Food.

    • O jucărie mică, stickere, un puzzle nou. Investiți în hobby-ul lor.

    • Lasă-i să aleagă o activitate preferată. Du-i într-un loc de joacă preferat, la bunici, dacă le place, sau într-un loc cu mai mulți copii, într-o pădure etc.

    Pentru adulți:

    • Un masaj, un duș relaxant, o carte. Sigur că astea merg foarte bine cu ceva bun de mâncare lângă. Întotdeauna cantitățile vor face diferența. Cât timp excesul caloric nu e mare și în restul timpului sunteți atenți la aportul caloric, nu trebuie să vă faceți atât de multe gânduri și griji.

    • O ieșire cu prietenii sau o activitate recreativă. Poate că, în loc să stați să gătiți ceva de mâncare acasă, vă premiați cu un restaurant și vă simțiți dintr-o dată mult, mult mai bine și simțiți răsfățul cu adevărat.

    • O plimbare sau o sesiune de sport pentru endorfine. Câteodată, o plimbare alături de un prieten bun poate să țină loc unui teambuilding întreg.

    • Un obiect dorit (haine, accesorii, un curs nou). Dacă ții la talia ta, ar fi înțelept să te recompensezi și altfel decât cu mâncare.

    „Tratați cu seriozitate subiectul mâncării. Nu vă jucați cu mâncarea și nu o folosiți ca recompensă și pedeapsă pentru acțiunile celor mici”, conchide nutriționista Tania Fântână.

    Articol realizat de G4Food în colaborare cu Tania Fântână, nutriționistă.

    mâncat emoțional copii premiu mâncare copii

    Articole asemănătoare

    Muncă 20/10/2025

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    RECOMANDATE 19/10/2025

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Gastronomie 19/10/2025

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.080 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025613 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025610 Views
    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi
    16/10/2025330 Views
    Recomandate
    Muncă 20/10/20253 Mins Read2 Views

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) i-a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa lui Steve…

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.