Multe celebrități, folosesc sauna pentru recuperarea musculară, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și funcționarea plămânilor. Lady Gaga, spre exemplu, folosește sauna cu infraroșu în fiecare zi pentru a reduce inflamația osoasă cauzată de o accidentare veche la șold, relatează Verywell Health. Autoarea articolului Alyssa Anderson a decis să testeze beneficiile saunei, folosind sauna din sala de sport pe care o frecventează în St. Louis, Missouri, timp de 15 minute pe zi, timp de două săptămâni. În cele ce urmează sunt prezentate cele trei efecte principale observate după această perioadă.
Reducerea durerilor musculare după antrenamente
După folosirea constantă a saunei timp de două săptămâni, autoarea a observat că durerile musculare de după antrenamente au fost mai reduse. În mod obișnuit, simțea tensiune și durere în zona tricepsului și a pieptului după antrenamentele de forță, însă aceste simptome nu s-au manifestat în aceeași intensitate.
De asemenea, nu a mai fost nevoie de utilizarea instrumentelor obișnuite de recuperare, precum pistolul de masaj sau batonul pentru masaj muscular.
Potrivit lui Medhat Mikhael, medic specialist în gestionarea durerii la MemorialCare Orange Coast Medical Center din California, sauna ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, ceea ce favorizează circulația sângelui către mușchi și articulații. Acest proces contribuie la recuperare și la reducerea durerii musculare.
2. Îmbunătățirea aspectului pielii
În perioada rece a anului, Alyssa Anderson se confruntă cu simptome de piele uscată, pe față, gât, și mâinile. Contrar așteptărilor, ședințele la saună nu au agravat uscăciunea pielii, ci dimpotrivă, pielea a devenit mai moale, hidratată și elastică. În plus, s-a observat o reducere a acneei în zona frunții și a tâmplelor, iar inflamațiile din zona bărbiei s-au diminuat.
Mark Fierstein, profesor la NYU Grossman School of Medicine, a explicat că sauna favorizează circulația sângelui către piele, ceea ce poate îmbunătăți afecțiuni precum psoriazisul. Pielea devine mai fermă și mai elastică. Potrivit medicului Eric Ascher de la Lenox Hill Hospital din New York, sauna ajută și la deschiderea porilor, facilitând eliminarea toxinelor și a reziduurilor care pot duce la apariția coșurilor.
O stare generală de calm
Chiar dacă temperatura este ridicată și transpirația abundentă, sesiunile de saună au indus o stare profundă de relaxare. Această stare s-a menținut și după terminarea ședințelor. Autoarea a menționat că a reușit, în mai multe rânduri, să se concentreze exclusiv pe respirație și să stea în liniște.
Medicul Medhat Mikhael a explicat că în timpul relaxării musculare din saună, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad.
Cât timp este recomandat să stai în saună
Potrivit lui Mark Fierstein, utilizarea zilnică a saunei este sigură, însă durata unei ședințe nu ar trebui să depășească 15–20 de minute. Persoanele sănătoase, obișnuite cu saună, pot extinde acest timp la maximum 30 de minute. În schimb, cei care folosesc sauna pentru prima dată ar trebui să înceapă cu 5–10 minute, crescând treptat durata.
Timpul excesiv în saună poate suprasolicita organismul, cauzând amețeală, oboseală sau greață.
Recomandări pentru utilizarea în siguranță a saunei
Transpirația abundentă necesită un consum crescut de apă. Se recomandă consumul a 2–4 pahare de apă după fiecare ședință, deoarece corpul poate pierde până la o jumătate de litru de lichide. Consumul de alcool după sauna trebuie evitat, deoarece poate agrava deshidratarea.
Printre riscurile utilizării saunei se numără deshidratarea, supraincalzirea și fluctuațiile tensiunii arteriale. Acestea pot afecta în special persoanele care tocmai au finalizat un antrenament sau care urmează tratamente cu medicamente diuretice.
Cine ar trebui să EVITE sauna
Potrivit lui Fierstein, anumite persoane nu ar trebui să folosească sauna:
-
Persoanele sub influența alcoolului sau a drogurilor
-
Pacienții cu hipertensiune arterială necontrolată sau boli cardiovasculare severe
-
Persoanele bolnave sau cu infecții acute, febră sau răni deschise
-
Pacienții cu afecțiuni renale
-
Persoanele cu dermatită atopică sau alte boli ale pielii
-
Persoanele cu disfuncții autonome sau tulburări de ritm cardiac
-
Persoanele cu epilepsie
-
Pacienții cu boli respiratorii cronice
-
Femeile însărcinate
-
Copiii sub 6 ani
În schimb, persoanele care suferă de dureri articulare, simptome ușoare de depresie și care nu au probleme cardiace pot beneficia de ședințe scurte la saună, potrivit lui Ascher.
Tipuri de saune
Cele mai comune tipuri de saune sunt:
-
Sauna cu lemne – încălzirea se face prin arderea lemnului și a pietrelor
-
Sauna electrică – folosește un încălzitor electric, de obicei cu panou de control
-
Sauna cu fum – încălzirea se face cu un cuptor mare fără coș de fum, urmată de ventilarea camerei
-
Sauna cu infraroșu – utilizează lămpi cu infraroșu care încălzesc direct corpul