Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce la unele persoane golirea stomacului este întârziată? Gastropareza – simptome, cauze și opțiuni de tratament

    25/02/20253 Mins Read35
    Foto: cdhf.ca
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Gastropareza, cunoscută și sub denumirea de întârziere a golirii gastrice, este o afecțiune în care stomacul nu se golește corespunzător, în absența unei obstrucții. Aceasta poate fi cauzată de leziuni ale nervului vag și afectează în principal persoanele cu diabet, boli neurologice sau care au suferit intervenții chirurgicale abdominale. Diagnosticul se stabilește prin teste specifice, iar tratamentul include modificări ale dietei, medicamente și gestionarea afecțiunilor subiacente, arată Fundația Canadiană pentru Sănătatea Digestivă (CDHF). 

    Gastropareza este o tulburare a motilității stomacului, în care contracțiile musculare necesare pentru deplasarea alimentelor prin sistemul digestiv sunt afectate. Ca rezultat, alimentele rămân în stomac o perioadă mai lungă decât în mod normal, ceea ce poate provoca simptome gastrointestinale și complicații.

    Cauza exactă a gastroparezei nu este întotdeauna clară, dar în multe cazuri este asociată cu leziuni ale nervului vag, care coordonează mișcările musculare ale stomacului. Factorii de risc includ:

    • diabetul, prin afectarea nervilor care controlează digestia
    • intervențiile chirurgicale abdominale sau esofagiene
    • infecțiile virale
    • anumite medicamente, inclusiv analgezicele opioide
    • afecțiuni neurologice, precum boala Parkinson sau scleroza multiplă
    • boli ale țesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia
    • hipotiroidismul

    Simptome

    Persoanele afectate pot prezenta simptome variate, precum greață și vărsături, uneori cu resturi alimentare nedigerate, senzație de sațietate rapidă, reflux acid, balonare și dureri abdominale, fluctuații ale nivelului glicemiei, pierdere sau creștere inexplicabilă în greutate, lipsa poftei de mâncare, precum și probleme dentare cauzate de refluxul acid frecvent.

    Gastropareza poate duce la deshidratare, malnutriție și formarea de bezoari (mase solide de alimente nedigerate care blochează stomacul). De asemenea, afectează gestionarea diabetului prin fluctuațiile imprevizibile ale glicemiei și poate influența negativ calitatea vieții prin episoadele recurente de disconfort digestiv.

    Pentru confirmarea gastroparezei, medicii utilizează mai multe metode de diagnostic:

    • Studiul golirii gastrice: monitorizarea unei mese ușoare marcate radioactiv pentru a observa viteza de evacuare a stomacului
    • Endoscopia digestivă superioară: examinarea esofagului, stomacului și duodenului pentru a exclude alte afecțiuni
    • Ecografia abdominală: utilizată pentru identificarea altor cauze posibile ale simptomelor
    • Seria radiologică gastro-intestinală superioară: radiografii realizate după ingerarea unei soluții cu bariu pentru evidențierea posibilelor anomalii digestive

    Tratament

    Tratamentul gastroparezei vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și gestionarea cauzei de bază. În cazul pacienților cu diabet, este esențială menținerea glicemiei sub control. De asemenea, sunt recomandate modificări ale stilului de viață și ale dietei, cum ar fi:

    • consumul de mese mici și frecvente
    • mestecarea atentă a alimentelor
    • evitarea fructelor și legumelor fibroase, precum portocalele și broccoli
    • preferința pentru alimente cu conținut scăzut de grăsimi
    • consumul de supe și alimente pasate
    • evitarea băuturilor carbogazoase, alcoolului și fumatului
    • menținerea hidratării prin consumul a 1-1,5 litri de apă zilnic
    • evitarea culcatului timp de două ore după mese
    • exerciții ușoare, precum plimbările după masă

    Pentru pacienții cu forme severe, care nu răspund la tratamentele convenționale, se pot lua în considerare terapii avansate, precum stimularea electrică gastrică sau intervențiile chirurgicale pentru ameliorarea simptomelor.

    Gastropareza este o afecțiune cronică ce poate afecta semnificativ calitatea vieții. Deși tratamentele disponibile nu oferă o vindecare completă, ajustările dietetice, medicația și gestionarea afecțiunilor subiacente pot contribui la ameliorarea simptomelor. Pacienții diagnosticați ar trebui să colaboreze îndeaproape cu medicii specialiști pentru a găsi cea mai potrivită abordare terapeutică.

    gastropareză cauze gastropareză simptome

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.