Toți știm că trebuie să consumăm mai multe fructe și legume, dar de multe ori nu reușim să le includem suficient în alimentație. Deși stoarcerea lor poate părea o soluție rapidă, dependența de sucuri are și dezavantaje, arată EatingWell.
Sucul furnizează vitamine, minerale și antioxidanți, însă nu conține fibrele esențiale pe care fructele și legumele întregi le oferă. Fibra are multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
- Menținerea vaselor de sânge și intestinelor curate.
- Stabilizarea glicemiei.
- Sprijinirea bacteriilor benefice din intestin.
- Reducerea riscului de boli de inimă.
Ce impact are sucul asupra glicemiei și microbiomului?
Sucul nu conține fibră, așa că nu încetinește digestia, ceea ce poate duce la o creștere rapidă a glicemiei. Aceasta poate fi benefică dacă ai glicemia scăzută (în diabet), dar consumul frecvent de suc poate duce la fluctuații mari ale glicemiei, cu creșteri și scăderi bruște.
Curele de sucuri pe termen scurt promit beneficii precum sănătatea intestinală îmbunătățită, digestie mai bună, piele strălucitoare sau mai multă energie în corp.
Acestea susțin, de asemenea, eliminarea toxinelor din corp și îmbunătățirea microbiomului intestinal. Totuși, cercetările sugerează că, în realitate, microbiomul poate fi afectat negativ de aceste cure. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern în ianuarie 2025 a investigat acest subiect.
Au fost testate 14 persoane (7 femei și 7 bărbați), cu vârste între 18 și 35 de ani, care au fost împărțiți în trei grupuri:
-
- Grupul 1: Dietă bazată pe suc (800-900 calorii pe zi)
- Grupul 2: Dietă obișnuită + suc
- Grupul 3: Dietă pe bază de alimente vegetale (fără suc)
Rezultatele studiului:
Grupul care a urmat cura cu suc a avut o creștere a bacteriilor care ajută la digestia zaharurilor simple, dar care sunt asociate și cu inflamația și microbiomuri mai puțin sănătoase. Totodată, grupul care a consumat suc și mâncare a avut modificări similare, dar într-o măsură mai mică.
Cum se aplică aceste descoperiri în viața reală?
Studiile recente arată că aproximativ 26% dintre consumatori au încercat o cură de sucuri în speranța detoxifierii și pierderii în greutate. Cu toate acestea, schimbările observate în microbiomul oral după doar trei zile de suc sugerează că aceste efecte pot fi rapide și vizibile, dar nu neapărat benefice. Dacă urmezi cure de sucuri frecvent sau pe termen lung, efectele negative pot deveni cumulativ mai vizibile.
Mai mult, 900 de calorii pe zi — valoarea consumată de unele dintre grupurile din studiu — este prea puțin pentru a obține toți nutrienții necesari pentru o sănătate bună. Curele de sucuri frecvente pot duce, de asemenea, la riscuri de tulburări alimentare.
Ce ar trebui să faci pentru o dietă sănătoasă?
În loc de a te baza pe sucuri, optează pentru o dietă bazată pe alimente integrale, care include:
- Fructe și legume întregi
- Leguminoase
- Cereale integrale
- Nuci și semințe
- Proteine slabe
- Lactate fermentate și grăsimi sănătoase
Pentru o digestie optimă și un microbiom sănătos, este esențial să consumi suficiente fibre din fructe, legume și cereale integrale.
Ce rol joacă sucul într-o dietă sănătoasă?
Deși sucul poate face parte dintr-o alimentație echilibrată, nu trebuie să fie principala ta sursă de fructe și legume. Asigură-te că alegi suce 100% naturale, fără zaharuri adăugate. Dacă vrei să obții aceleași beneficii ca și sucul, dar cu fibre, poți prepara smoothie-uri. Acestea sunt mai hrănitoare, deoarece conțin fructe și legume întregi și sunt o sursă de proteine și grăsimi sănătoase. Poți adăuga și iaurt grecesc sau kefir pentru a sprijini microbiomul intestinal cu probiotice, scrie EatingWell.