Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    21/11/20255 Mins Read62
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pe măsură ce temperaturile scad, mai multe persoane observă că durerile articulare devin mai frecvente și mai intense, afectând în special articulațiile mari și zonele deja vulnerabile. Frigul, umiditatea și infecțiile respiratorii, care se activează în sezonul rece,  pot agrava inflamațiile existente sau chiar declanșa altele noi, fenomen resimțit mai mult de persoanele în vârstă și de cele cu afecțiuni reumatice.

    Pentru a înțelege de ce articulațiile dor mai mult când temperaturile scad, ZdGust.md a discutat cu doctora  habilitată în medicină, reumatologa Liliana Groppa – șefa disciplinei de Reumatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, profesoară universitară, președinta Societății medicilor reumatologi și interniști din R. Moldova.

    Odată cu scăderea temperaturilor, mai mulți oameni se confruntă cu dureri articulare accentuate, în special la nivelul genunchilor, șoldurilor și mâinilor. Specialista spune că este o tendință tipică sezonului rece, când frigul, umiditatea și infecțiile respiratorii pot agrava sau declanșa inflamații articulare. „Durerea articulară este un simptom care atenționează că în articulație a început o inflamație. Cauzele acestei inflamații pot fi diverse – o boală autoimună, o boală metabolică, o infecție virală sau bacteriană, o tumoare”, explică aceasta. 

    Simptomele pot varia considerabil. Uneori durerile apar brusc, mai ales noaptea, fiind însoțite de roșeață intensă și de imobilizarea articulației, așa cum se întâmplă în guta acută (o formă dureroasă de artrită, caracterizată de dureri articulare foarte mari și cauzată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi, n.r.).

    „Pot apărea brusc noaptea – o durere foarte intensă, cu roșeața tegumentelor, care imobilizează articulația ca în gută, sau durerea care apare în articulațiile mici ale mâinilor, simetric, care se asociază cu redoarea matinală/înțepenirea ca în artrita reumatoidă. Sau mai avem dureri în articulațiile mari coxo-femurale și genunchi, care apar în a doua jumătate a zilei după un efort fizic, ca în osteoartrită. Mai avem dureri migratoare, care includ câte o articulație asimetric și au durata de câteva zile ca în febra reumatismală”, precizează Liliana Groppa. 

    Potrivit doctoriței, frigul contribuie semnificativ la intensificarea simptomelor. „În sezonul rece, durerile se accentuează din cauza dereglărilor microcirculatorii, care se agravează și din cauza infecțiilor care se activează în perioada rece, cum este streptococul beta-hemolitic A, virusul Epstein-Barr și citomegalovirusul”, explică ea. O altă cauză  a acutizărilor este osteoporoza/densitatea minerală scăzută. Spondiloartritele seronegative (grup de boli inflamatorii cronice reumatice, care afectează în principal coloana vertebrală și articulațiile periferice, dar care nu sunt detectate prin prezența factorului reumatoid în sânge, n.r.), din care face parte și artrita psoriazică, tot se acutizează în perioada frigului.

    Recomandările specialistei pentru prevenirea durerilor articulare

    Doctorița precizează că, odată cu răcirea vremii, există riscul ca pacienții vârstnici care suferă de osteoporoză și osteoartrită, precum și cei cu artrită reumatoidă, să aibă dureri accentuate. De asemenea, aceasta avertizează că netratarea corectă a afecțiunilor articulare poate duce la consecințe grave.

    „Complicațiile care apar sunt multe. Apar deformări care deteriorează funcția articulației în artrita reumatoidă, iar pacienții pierd capacitatea nu numai profesională, dar și cea de a se mișca și a se îngriji, nemaivorbind că nu pot îndeplini nicio activitate acasă”, afirmă specialista. 

    Pentru prevenirea durerilor și menținerea sănătății articulațiilor, Liliana Groppa recomandă câteva măsuri:

    • activitate fizică zilnică – mersul pe jos și exerciții de forță;
    • dietă prevalent vegetariană;
    • sanarea focarelor de infecție;
    • practicarea dușurilor reci în alternativă cu cele fierbinți  timp de 10–15 minute;
    • adresarea la medic în momentul apariției primelor dureri pentru a face investigațiile necesare, a stabili  diagnosticul și a începe tratamentul.

    „Pentru a ameliora durerile este necesar de aflat cauza acestora și de a începe tratamentul patogenic, iar în perioada de remisie sunt recomandate kinetoterapia, fizioterapia, laseroterapia, magnetoterapia și tratamentul balneo-sanatorial la ape termale”, adaugă doctorița.

    Dincolo de tratamentul medicamentos, fizioterapie și alte modificări în stilul de viață, alimentația joacă și ea un rol important în gestionarea inflamației și a durerilor articulare.  Anumite alimente pot amplifica inflamația și disconfortul articular, în timp ce o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, poate reduce intensitatea durerilor. Aportul adecvat de vitamine și minerale – în special calciu, vitamina D și omega-3 – susține sănătatea oaselor și a cartilajului, contribuind la prevenirea degradării articulare. 

    Alimente antiinflamatoare și benefice pentru articulații:

    • Pește gras (somon, sardine, macrou) – bogat în omega-3;
    • Ulei de măsline extravirgin – reduce inflamația;
    • Avocado – conține grăsimi sănătoase și antioxidanți;
    • Nuci și semințe (nuci, migdale, semințe de in, chia, dovleac);
    • Fructe de pădure (afine, zmeură, căpșuni) – bogate în antioxidanți;
    • Citrice (portocale, grapefruit, kiwi) – surse de vitamina C;
    • Legume cu frunze verzi (spanac, kale, rucola) – conțin calciu, magneziu și antioxidanți;
    • Broccoli și varză – proprietăți antiinflamatoare;
    • Ghimbir și turmeric – recunoscute pentru efectul antiinflamator natural;
    • Usturoi și ceapă – reduc inflamația și întăresc imunitatea;
    • Cereale integrale (ovăz, quinoa, hrișcă) – ajută la controlul inflamației;
    • Fasole și linte – bogate în proteine și fibre fără grăsimi inflamatorii;
    • Produse lactate fermentate (iaurt, chefir) – susțin sănătatea intestinală, legată de inflamație;
    • Ouă – sursă de vitamina D și proteine.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 21/11/2025

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Cultură 21/11/2025

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    RECOMANDATE 21/11/2025

    Cinci tone de bomboane cu aditiv interzis au fost reținute de ANSA la frontieră

    Populare în ultima lună
    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți
    18/11/2025832 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025520 Views
    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025
    19/11/2025178 Views
    Medicamente în bagajul personal: reguli și restricții la vamă
    20/11/2025170 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 21/11/20254 Mins Read4 Views

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Odată cu apariția unui nou studiu care arată că mâncatul pe fond de anxietate ne…

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Cinci tone de bomboane cu aditiv interzis au fost reținute de ANSA la frontieră

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Cele mai populare

    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți

    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare

    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.