Afinele se coc, în general, în luna august și se caracterizează prin diferite dimensiuni și varietăți de culori, prin gustul lor rafinat, care le permite să fie utilizate în bucătărie în multe feluri, dar mai ales prin proprietățile lor benefice uimitoare, scrie publicația italiană cookist.it.
Majoritatea beneficiilor lor provin din prezența ridicată de antociani, compuși fenolici responsabili de culorile albastru, roșu și violaceu ale florilor și alimentelor, și din concentrația de flavonoide capabile să combată diverse boli.
Proprietățile și beneficiile afinele
1. Esențiale pentru bunăstarea ochilor
Fructele plantei de afine au o serie de proprietăți care le numără printre alimentele bune pentru ochi: conțin diverși acizi naturali, precum acidul citric și acidul malic, dar și taninuri, pectină, zaharuri, vitaminele A, B, C. Ceea ce este cu adevărat benefic pentru aparatul vizual este, mai presus de toate, mirtilina, o antocianină prețioasă al cărei rol nu este doar acela de a „colora” fructele, ci care este, de asemenea, capabilă să inhibe în mod natural acțiunea anumitor enzime responsabile de distrugerea celulelor de colagen, substanța din care sunt compuse corneea și vitreul. De fapt, unele boli oculare, printre care detașarea de retină, – sunt legate tocmai de îmbătrânirea fibrelor de colagen, din acest motiv, picăturile și suplimentele oftalmologice sunt adesea pe bază de mirtilină.

2. Controlul greutății și al glicemiei
Afinele sunt un fruct foarte hipocaloric, aproximativ 30 kcal la 100 g, motiv pentru care pot fi consumate chiar dacă urmați o dietă hipocalorică sau un regim alimentar deosebit de sănătos. Mai mult, antioxidanții prezenți în afine au efect și asupra metabolismului celular, ajungând chiar să modifice grăsimea abdominală prin activarea genelor de ardere a grăsimilor care se găsesc în celulele grase ale abdomenului.
3. Combaterea problemelor de circulație și tensiune
Prezența substanțelor antioxidante cunoscute sub denumirea de antociani face ca consumul de afine să fie ideal pentru scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge, dar acestea au și rolul de a întări vasele de sânge, îmbunătățindu-le elasticitatea și tonusul, motiv pentru care sunt recomandate celor cu probleme de circulație. Flavonoidele sunt, de asemenea, utile în acest sens, deoarece acționează asupra sistemului limfatic prin îmbunătățirea microcirculației, reducând celulita și retenția de apă.
4. Întărirea sistemului gastrointestinal
Consumul regulat de afine este un sprijin valoros pentru sistemul gastrointestinal: aceste fructe mici sunt capabile să reechilibreze flora intestinală, acționând asupra bunei funcționări a sistemului digestiv, deoarece sunt bogate în fibre. În plus, datorită prezenței iridoizilor, substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, analgezice și spasmolitice, au o acțiune antidiareică, întărind pereții stomacului și apărând mucoasa gastrică, prevenind astfel formarea ulcerelor. Pe lângă toate acestea, merișoarele sunt eficiente și în tratarea problemelor tractului urinar.

5. Acțiune antioxidantă puternică
Numeroase studii arată că afinele au o concentrație ridicată de substanțe antioxidante, motiv pentru care sunt foarte utile în încetinirea procesului de îmbătrânire celulară: vitaminele C și A contribuie la formarea colagenului, care este responsabil pentru regenerarea celulară. Rezultatul este o piele mai hidratată și cu mai puține semne de îmbătrânire, motiv pentru care afinele sunt utilizate pe scară largă în cosmetică, în special în cremele pentru tratarea pielii sensibile, deoarece au și puternice proprietăți antirid.
6. Sunt bune pentru sistemul imunitar
Afinele, în special cele negre, conțin cupru, zinc, seleniu, fier și antociani, un mix de substanțe cu o puternică acțiune antioxidantă care nu numai că menține celulele sănătoase, dar îmbunătățește și sistemul imunitar. Flavonoidele sunt, de asemenea, foarte utile în acest sens, deoarece joacă un rol esențial în apărarea sistemului respirator: cei care consumă multe afine sunt mai puțin predispuși să contracteze infecții ale tractului respirator superior, inclusiv răceala comună.
7. Ajutor pentru creier
Există mai multe studii axate pe efectul pe care antocianinele prezente în afine îl pot avea asupra sănătății creierului. Conform acestor cercetări, se pare că consumul regulat de afine, atât ca aliment, cât și ca supliment, acționează pozitiv în creșterea activității mnemotehnice. Nu numai atât, se pare, de asemenea, că suplimentarea cu afine reduce riscul de demență, protejând împotriva declinului funcției cognitive.
