Un studiu realizat de Universitatea din Valencia și publicat în revista Frontiers in Microbiology arată că în interiorul unui cuptor cu microunde pot exista comunități de bacterii adaptate și rezistente. Cercetătorii au analizat 30 de cuptoare cu microunde, dintre care 10 proveneau din bucătării private, 10 din spații comune, precum cantine sau centre de cercetare, și 10 din laboratoare de biologie moleculară și microbiologie. Scopul a fost să determine dacă interacțiunea cu alimentele și obiceiurile utilizatorilor influențează comunitățile microbiene, arată Corriere della Sera.
Specialiștii au identificat 747 de genuri de bacterii, cele mai multe aparținând celor patru mari filumuri bacteriene: Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria și Bacteroidetes, compoziția microbiană fiind similară cu cea a pielii umane.
Diferențe între cuptoarele individuale și cele din laboratoare
Microbiomul cuptoarelor cu microunde din bucătării private s-a dovedit parțial asemănător cu cel al aparatelor utilizate în spații comune. În schimb, în cuptoarele din laboratoare au fost găsite bacterii diferite, mai rezistente. Printre bacteriile identificate exclusiv în cuptoarele domestice se numără Acinetobacter, Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Klebsiella, Pantoea, Pseudoxanthomonas și Rhizobium. În cele comune au fost descoperite Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina și Terribacillus.
În laboratoare, cercetătorii au izolat Nonomuraea, iar printre bacteriile frecvente s-au numărat și Delftia, Micrococcus, Deinococcus și un gen neidentificat de Cyanobacteria.
Asemănări cu alte suprafețe din bucătărie
Rezultatele studiului indică faptul că microbiomul cuptoarelor cu microunde este similar cu cel al altor suprafețe de bucătărie. În schimb, aparatele din laboratoare conțin bacterii mai rezistente la radiații, asemănătoare celor de pe panourile solare. Aceasta confirmă că mediile extreme pot favoriza dezvoltarea microorganismelor rezistente.
Deși încălzirea alimentelor la microunde inactivează majoritatea bacteriilor patogene, precum Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Salmonella și Listeria, nu toate microorganismele sunt eliminate complet, potrivit cercetătorilor.
„Anumite genuri bacteriene, precum Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas, identificate în cuptoarele cu microunde domestice, pot reprezenta un risc pentru sănătate. Totuși, populația microbiană descoperită nu este mai periculoasă decât cea prezentă pe alte suprafețe de bucătărie”, a declarat Daniel Torrent, cercetător la Darwin Bioprospecting Excellence, Spania.
Pentru a preveni acumularea microorganismelor, specialiștii recomandă curățarea regulată a cuptoarelor cu microunde, folosind soluții dezinfectante pe bază de clor sau spray-uri antibacteriene.
De asemenea, suprafața interioară ar trebui ștearsă cu un prosop umed după fiecare utilizare, iar resturile de alimente trebuie îndepărtate pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.