Petrecerile, prânzurile în familie, aperitivele cu prietenii – toate acestea pot pune la încercare stomacul și intestinele. Balonarea abdominală este aproape întotdeauna un simptom al unei acumulări de gaze în stomac sau intestine. Pe lângă bolile personale, aceasta poate fi cauzată de anumite alimente deosebit de grase sau iritante, prea multe alimente prăjite, băuturi carbogazoase, obiceiul greșit de a mânca în grabă, dar și de stres sau anxietate. Potrivit cookist.it, există câteva tipuri de ceaiuri din plante pe care le putem consuma pentru a ameliora problemele digestive.
Ceai de fenicul
Primul produs recomandat în caz de balonare este feniculul, datorită numeroaselor sale proprietăți benefice și, în special, antioxidanților pe care îi conține: stimulează digestia, ajută și la prevenirea ulcerelor și, în general, protejează funcția intestinală. De asemenea, poate fi util în caz de balonare, constipație și crampe; în doze mai mari, poate avea un ușor efect laxativ. Pentru a prepara o infuzie de fenicul, turnați 1 cană de apă clocotită peste 1 linguriță de semințe de fenicul. Se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, apoi se strecoară și se bea. De asemenea, puteți folosi rădăcină de fenicul proaspăt rasă sau pliculețe de ceai de fenicul gata preparate.

Ceai din plante de nalbă
În caz de crampe și iritații ale tractului intestinal, nalba este o plantă ideală datorită proprietăților sale calmante, hidratante și emoliente. Aceasta este bogată în mucilagii, care fac intestinul să se umfle și să-l înmoaie, stimulând astfel contracția acestuia și ajutându-l să se golească. Pentru a prepara o infuzie de nalbă puteți folosi 2-3 grame de frunze sau flori, lăsându-le la infuzat timp de aproximativ zece minute într-o cană de 200 ml de apă clocotită. Dacă doriți să preparați o infuzie, folosiți până la 5 grame și lăsați la infuzat timp de aproximativ o jumătate de oră în 150-200 ml de apă clocotită.

Ceai din semințe de țelină
Țelina, ca și feniculul, are importante proprietăți benefice: conține multă apă și minerale esențiale precum potasiu, fosfor, magneziu și calciu, precum și vitaminele C și K. Ea poate ajuta la digestie, dar și la pierderea în greutate, funcționând ca un accelerator al metabolismului. Pentru a prepara un ceai de plante cu țelină care dezumflă burta, puteți fierbe 1 tulpină de țelină proaspătă bine spălată în aproximativ 2 litri de apă. Când lichidul a scăzut la jumătate, strecurați-l și adăugați miere dacă preferați: puteți bea ceaiul de plante fierbinte, așa cum se face de obicei, dar și la temperatura camerei. Dacă doriți să preparați o infuzie, lăsați 40-50 g de semințe de țelină zdrobite în 1 litru de apă clocotită timp de aproximativ 10 ore; apoi strecurați și beți infuzia atunci când simțiți nevoia, îndulcind-o cu miere dacă preferați.

Ceai din plante de dafin
Ceaiul de plante din dafin este poate cel mai cunoscut dintre ceaiurile de plante digestive și de dezumflare a burții. Printre diferitele sale virtuți, dafinul este capabil să reducă gazele intestinale și să ajute digestia, motiv pentru care este recomandat în cazuri de balonare abdominală, crampe și reflux. Pentru a prepara o infuzie de dafin puteți pune 10-12 frunze uscate de dafin într-o cratiță cu aproximativ 300 ml de apă: după ce clocotește, opriți și lăsați la infuzat timp de 5 minute. Îndulciți apoi după gust și beți imediat ceaiul de plante.

Ceai de ghimbir
Compușii din rădăcina ghimbirului ajută la stimularea contracțiilor stomacului și favorizează golirea mai rapidă a intestinului, având efecte benefice asupra crampei, balonării, indigestiei și gazelor. Pentru a prepara o infuzie de ghimbir, fierbeți 2 linguri de rădăcină de ghimbir feliată în 500 ml apă timp de 10-20 de minute, apoi strecurați și beți.
Ceai din anghinare
Puteți refolosi frunzele și tulpinile tari ale anghinarelor prin prepararea unui ceai de plante digestiv, degresant și depurativ, ideal de savurat după mese. Anghinarea, de fapt, se laudă cu proprietăți depurative, drenante și digestive care scad colesterolul și favorizează funcția hepatică. Prepararea ceaiului din plante de anghinare este foarte ușoară: trebuie doar să fierbeți părțile de anghinare și să adăugați lămâie și ierburi aromatice pentru a-l face cu adevărat delicios.
Ceai de păpădie
Păpădia este un aliat excelent dacă suferiți de probleme digestive. Extractul de păpădie conține compuși care ajută digestia prin stimularea contracțiilor musculare și ajutând alimentele să circule de la stomac la intestinul subțire. Pentru a prepara ceaiul de păpădie, adăugați 2 căni de flori de păpădie la 4 căni de apă într-o cratiță. Se aduce la fierbere, apoi se ia de pe foc și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. La final se strecoară și se bea.

Ceai de mușețel
Mușețelul are proprietăți relaxante care au efect nu numai asupra nervilor, ci și asupra pereților stomacului, ajutându-i să se relaxeze și facilitând astfel procesele digestive. Din acest motiv, ceaiul din plante de mușețel este deopotrivă relaxant, sedativ și depurativ: îl puteți lua seara, cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare, astfel încât să îi maximizați efectul împotriva anxietății, stresului și nervozității, precum și a digestiei. Pentru a prepara infuzia de mușețel, puteți folosi pliculețele gata preparate sau preparatul vrac: infuzați 2 lingurițe într-o cană de apă fierbinte, așteptați câteva minute, strecurați și beți imediat.
Ceai de mentă
Menta este cunoscută ca fiind utilă în cazul durerilor de stomac: acest lucru se datorează mentolului, un compus prezent în mod natural în plantă, care stimulează atât glandele salivare, cât și producția de bilă, facilitând astfel procesele digestive. Pentru a prepara o infuzie de mentă, înmuiați 7-10 frunze proaspete de mentă sau 1 plic de ceai de mentă în 1 cană de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 10 minute: apoi strecurați și beți.
Ceai de turmeric
Turmericul este o rădăcină cu proprietăți deosebite: pe lângă faptul că protejează funcția hepatică, poate ameliora balonarea abdominală și ajută la expulzarea gazelor din stomac și intestine. Turmericul este, de asemenea, un puternic antiinflamator: prin urmare, este indicat și în perioadele de oboseală sau stres deosebit, mai ales dacă stresul afectează activitatea intestinală. Pentru a prepara o infuzie de turmeric, puteți folosi rădăcină de turmeric proaspăt rasă sau amestecul gata preparat disponibil în magazinele de plante medicinale. Puneți o linguriță de turmeric într-o cană cu apă caldă sau călduță, lăsați la infuzat timp de 5 minute, apoi strecurați și beți: pentru o acțiune purificatoare intensă, consumați-l dimineața, pe stomacul gol.
