Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cum menții creierul în formă maximă: alimente recomandate de nutriționiștii pentru sănătatea creierului

    19/02/20255 Mins Read52
    Foto: naturemade.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Când vine vorba de ceea ce să mănânci pentru a-ți menține creierul în formă maximă, este destul de simplu (fără joc de cuvinte). Ce este bun pentru restul corpului tău este de asemenea bun și pentru creier. Umple-ți farfuria cu alimente integrale, mai multe plante decât alimente de origine animală și multe produse colorate, iar asta va aduce beneficii. EatingWell scrie că modelele alimentare care pun accent pe alimentele de origine vegetală și care conțin mai puțină carne și alimente procesate sunt asociate cu o funcționare mai bună a creierului și un risc mai scăzut de boli cerebrale.

    Alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, boabele, nucile și semințele, sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți și (în unele cazuri) grăsimi sănătoase care susțin creierul de-a lungul vieții.

    1. Sfecla
      Sfecla este bogată în nitrați, care ajută la creșterea fluxului de sânge către creier, ceea ce înseamnă că acesta primește mai rapid ceea ce are nevoie. Se crede că nitrații alimentari (din alimentele de origine vegetală) ar putea chiar încetini declinul cognitiv asociat vârstei și demența. Sfecla conține, de asemenea, pigmenți richi numiți betalaină, care dau sfeclelor culoarea lor roșu rubiniu, reduc stresul oxidativ și inflamația, și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a creierului și a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

    2. Semințele de dovleac
      În timp ce alte nuci și semințe primesc mult mai multă atenție, semințele de dovleac sunt ca niște mici centrale de energie pentru creierul nostru. Sunt pline de zinc (cea mai bună sursă pe bază de plante a acestui mineral, cu 20% din valoarea zilnică per uncie), care joacă un rol important în sănătatea creierului. Nivelurile scăzute de zinc au fost asociate cu boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, dar și cu tulburări de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine din complexul B și magneziu, care pot juca un rol în cogniție și dispoziție.

    3. Nucile
      Deși toate nucile oferă o varietate de beneficii pentru sănătate, nucile—care, întâmplător, seamănă puțin cu un creier—sunt printre cele mai bune pentru creierul tău. Studiile au arătat o legătură între consumul regulat de nuci (aproximativ o jumătate de uncie pe zi) și o sănătate mai bună a creierului pe măsură ce îmbătrânim—de la îmbunătățirea performanței mentale la reducerea declinului cognitiv. „Ceea ce face nucile speciale este că acestea conțin una dintre cele mai mari cantități de antioxidanți puternici, numiți gamma tocopherol, și au și o compoziție ridicată de acizi grași polinesaturați, inclusiv acid alfa-linoleic. Studiile sugerează că conținutul ridicat de antioxidanți din nuci poate ajuta la combaterea declinului cognitiv asociat vârstei și la reducerea incidenței bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer,” spune Cheryl Mussatto, autoarea cărții The Nourished Brain.

    4. Ouăle
      Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de colină—un nutrient care joacă un rol pozitiv în îmbunătățirea funcției cognitive. Alături de colină, gălbenușurile de ou conțin și un carotenoid numit luteină. Deși luteina a fost mult timp asociată cu sănătatea ochilor, cercetările au descoperit că luteina poate juca și un rol important în cogniție.

    Colina joacă un rol important în sănătatea creierului și în performanța cognitivă încă din perioada concepției și pe tot parcursul vieții, dar se estimează că până la 90% dintre americani nu consumă suficientă colină. Majoritatea nutrienților benefici—inclusiv colina—se găsesc în gălbenușul oului, așa că nu uita să consumi oul întreg!

    1. Uleiul de măsline
      Un component important al dietei mediteraneene, care a fost asociată cu o sănătate mai bună a creierului, și al dietei MIND (o dietă creată special pentru prevenirea bolii Alzheimer și a demenței), uleiul de măsline este una dintre cele mai bune grăsimi pentru menținerea sănătății creierului. Cercetările au legat consumul de ulei de măsline de prevenirea tulburărilor neurologice acute și cronice, inclusiv Parkinson, Alzheimer și accidente vasculare cerebrale. „Este bogat în grăsimi mononesaturate, care pot reduce inflamația și acumularea de placă (inclusiv în creier). Mai important, conține o cantitate mare de antioxidanți și fenoli care au fost propusi pentru reducerea stresului oxidativ în creier—considerat un contributor major la declinul cognitiv”, spune Laura M. Ali, nutriționistă culinară, citată de EatingWell.

    2. Peștele
      Un alt „star” al dietelor mediteraneene și MIND, peștele este frecvent găsit în cercetările legate de reducerea riscului de declin cognitiv. În timp ce mulți experți atribuie aceste beneficii conținutului de acizi grași omega-3 din peștele gras, cum ar fi somonul, o analiză sugerează că există beneficii de a mânca pește din alte motive decât conținutul de grăsimi.

    Alte alimente și băuturi de top care ar putea ajuta creierul includ: afinele, legumele cu frunze verzi, fasolea și alte leguminoase și cafeaua (în cantități moderate).

    Cele MAI PUȚIN recomandate alimente pentru sănătatea creierului

    1. Carnea roșie
      Probabil nu este o surpriză că carnea roșie ar trebui limitată pentru o sănătate mai bună a creierului. La fel ca în cazul altor probleme de sănătate, atât riscul de accident vascular cerebral, cât și bolile neurodegenerative, cum ar fi demența și Alzheimer, pot fi influențate de inflamație și consumul de grăsimi saturate.

    Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți complet la carnea roșie, dar ar trebui să limitezi consumul la mai puțin de 340 de grame pe săptămână și să înlocuiești carnea roșie cu pește, fasole sau tofu la unele mese.

    1. Băuturile îndulcite cu zahăr
      Ai nevoie de încă un motiv pentru a reduce dulciurile? Dietele bogate în zahăr au fost legate de un risc mai mare de declin cognitiv și demență. De asemenea, un aport ridicat de zahăr poate afecta memoria, chiar și la adolescenți și tineri adulți. De fapt, studiile au arătat o legătură între obezitatea din adolescență și declinul cognitiv în viitor.

    Din păcate, zahărul nu afectează doar greutatea și sănătatea metabolică; acesta poate afecta și sănătatea creierului. Băuturile îndulcite cu zahăr și alimentele foarte procesate, care conțin mult zahăr, au fost asociate cu acumularea de placă amiloidă (un semn al bolii Alzheimer) în creier și cu deteriorarea neuronilor, potrivit cercetărilor recente.

    Pentru a reduce aportul de zahăr, înlocuiește băuturile carbogazoase și băuturile energizante cu apă, apă infuzată sau ceai.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025993 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025456 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read11 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.