Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cum îți poate influența cafeaua sănătatea intestinului?

    02/04/20253 Mins Read39
    Foto: Hispanolistic / Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu recent publicat în Nature Microbiology sugerează că cafeaua ar putea avea încă un beneficiu important pentru sănătatea noastră: susținerea microbiomului intestinal. Cercetările au descoperit că persoanele care consumă cafea au o abundență a unei bacterii intestinale specifice, Lawsonibacter asaccharolyticus. Mai surprinzător este faptul că chiar și consumul de cafea decafeinizată este asociat cu un nivel mai ridicat al acestei bacterii în microbiomul intestinal. Un alt test de laborator a confirmat că cafeaua poate stimula creșterea acestei specii bacteriene. 

    Ce este Lawsonibacter asaccharolyticus și ce rol joacă în sănătatea intestinului?

    Această bacterie a fost descoperită pentru prima dată în 2018, dar cercetătorii nu știu încă foarte multe despre ea. Totuși, se știe că L. asaccharolyticus este asociată cu un nivel crescut de acid chinic, un compus cu proprietăți antioxidante care ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației în organism.

    Cafeaua conține polifenoli, compuși vegetali care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate. Unele dovezi sugerează că polifenolii ajută la protecția împotriva anumitor tipuri de cancer. Unul dintre acești polifenoli, acidul clorogenic, este descompus de bacteriile intestinale în acid chinic, oferind beneficii antioxidante. De asemenea, cercetările indică faptul că cafeaua susține un microbiom intestinal diversificat. Polifenolii din cafea au un efect prebiotic, adică promovează creșterea bacteriilor bune din intestin, care joacă un rol esențial în menținerea sistemului imunitar și în ajutarea digestiei.

    David M. Poppers, profesor de medicină la NYU Langone Health, explică faptul că „un microbiom intestinal mai diversificat – o varietate mai largă de specii bacteriene în general – este asociat cu o sănătate intestinală bună, o sănătate generală mai bună și anumite proprietăți antiinflamatorii. Unele studii sugerează că acest lucru ar putea fi, de asemenea, asociat cu longevitatea.”

    Totodată, cofeina are un efect laxativ, deși s-a dovedit că și cafeaua decafeinizată poate duce la o vizită mai frecventă la toaletă. În plus, un microbiom diversificat ajută la promovarea regularității intestinale, iar polifenolii din cafea și acidul chinic susțin motilitatea intestinală, adică mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv.

    Cu toate acestea, consumul excesiv de cafea poate duce la efecte secundare negative, precum anxietate, palpitații cardiace sau dureri de cap. Specialiștii recomandă consumul moderat, iar pentru majoritatea oamenilor, este considerat sigur consumul a până la 400 mg de cofeină pe zi.

    Deși cafeaua are multe beneficii pentru sănătate, nu este un „remediu magic”. Există multe alte alimente nutritive care pot oferi beneficii similare, mai ales pentru cei care nu sunt fani ai gustului cafelei. Diana Roopchand, profesor asociat la Universitatea Rutgers, sugerează că compuși polifenolici din cafea, cum ar fi acidul clorogenic, pot fi găsiți și în alte fructe și legume, precum ceaiul, dovlecelul, broccoli și vinetele. Adăugarea acestor alimente în dietă poate oferi unele dintre beneficiile antioxidante asociate cu cafeaua.

    De asemenea, un studiu recent a arătat că fructele de Aronia contribuie la creșterea bacteriei respective, oferind astfel o alternativă sănătoasă pentru cei care doresc să obțină beneficii similare fără a consuma cafea.

    Sursa articolului: Verywell Health

    microbiom și cafea

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025112 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202578 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/05/20255 Mins Read12 Views

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele…

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.